Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Λέγομαι Μαρίνα και θηλάζω την 9 μηνών κορούλα μου αποκλειστικά. Όμως τους τελευταίους 3 μήνες παίρνει μόνο 100 γραμμ. και ο γιατρός μας είπε ότι πρέπει να κόψουμε τον θηλασμό. Θηλάζω πρωί και βράδυ και αν και ξυπνάει στις 2 το βράδυ εγώ της δίνω χαμομήλι. Μήπως πρέπει να την θηλάζω; Ίσως έτσι πάρει και βάρος και δεν χρειάζεται να κόψω τον θηλασμό αφού την κρατάει τουλάχιστον για 4 ώρες, δηλαδή το πρωί αν θηλάσουμε στις 6 θα φάει φρουτόκρεμα στις 10 ή στις 11. Δεν ξέρω, η αλήθεια είναι ότι ανησυχώ, καθώς ο γιατρός είπε ότι μέχρι τον χρόνο πρέπει να είναι 9.500 κιλά και τώρα είναι 8.600 και 70 πόντους. Συγνώμη για το κουραστικό μήνυμα αλλά πραγματικά έχω προβληματιστεί. Ευχαριστώ πολύ!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, φυσικά και δεν πρέπει σε πρώτη φάση να σταματήσεις το μητρικό γάλα που δίνεις στο παιδί σου. Το μωράκι σου γεννήθηκε για να τρώει γάλα και όχι χαμομήλι άρα ακόμα και το βράδυ εφόσον ξυπνάει και εσύ δεν έχεις πρόβλημα γι’ αυτό θα του δίνεις το γάλα σου. Όσον αφορά στο βάρος του μωρού, ακόμα έχουμε περιθώριο μέχρι να χρονίσει. Το πιθανότερο από όλα είναι ότι θα πιάσει το απαιτούμενο βάρος που θέλουμε να έχει το μωρό στους 12 μήνες της ζωής του διότι σίγουρα εκτός από το γάλα σου τρώει και άλλα πράγματα τα οποία βοηθούν και αυτά για να πάρει το προσδοκώμενο βάρος. Καλή επιτυχία!
Ερώτηση
“Το μωράκι μου σε 10 μέρες γίνεται 6 μηνών. Έχει εδώ και 3 μέρες ξερόβηχα, σα να πνίγεται. Πήγα στον παιδίατρο να το δει και είναι καθαρός, δεν έχει ακροαστικά. Μου είπαν να του κάνω πλύσεις με φυσιολογικό ορό στη μυτούλα του και θα φύγει μόνος του ο βήχας. Πόσο καιρό θα κάνει να του φύγει μόνο με φυσιολογικό ορό που του βάζω; Μπορώ να κάνω κάτι άλλο; Μια άλλη ερώτηση που θέλω να σας κάνω: μου είπαν ότι έχει κερί στα αυτιά. Διάβασα για το biogreen oto spray το οποίο είναι φυσικό, να του βάλω; Ευχαριστώ για την πολύτιμη συμβουλή σας”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, στην ηλικία που βρίσκεται το μωράκι σας έχει ξεκινήσει και η οδοντοφυΐα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αρκετές ιωσούλες που κάνουν το παιδί να έχει μυξούλες. Στόχος μας είναι να ξεβουλώνουμε τη μυτούλα προκειμένου να μην πάει το μικρόβιο από εκεί προς το αυτί και να μας προκαλέσει κάποια ωτίτιδα. Μπορείτε να βάζετε απεριόριστες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας φυσιολογικό ορό ή να χρησιμοποιείτε τα ειδικά σπρέυ για τη μυτούλα που περιέχουν θαλασσινό νερό αποστειρωμένο αλλά σε ισότονη μορφή. Όσον αφορά στο κεράκι που υπάρχει στα αυτιά, μέχρι έναν βαθμό αυτό είναι φυσιολογικό διότι η παρουσία της κυψελίδας αυτής, όπως λέγεται επιστημονικά, συμβάλλει στο να παγιδεύει τα μικρόβια, τη σκόνη και ο,τιδήποτε άλλο ξένο σώμα μπει στο αυτάκι του μωρού. Άρα μία μικρή ποσότητα πρέπει να υπάρχει. Επίσης, ο ίδιος ο οργανισμός έχει μία τάση να προωθεί το κερί προς τα έξω και εμείς το καθαρίζουμε όταν το δούμε στο έξω μέρος του ακουστικού πόρου. Σε κάποιες περιπτώσεις που το κερί φράζει εντελώς τον ακουστικό πόρο, τότε μπορούμε με αυτά τα προϊόντα που υπάρχουν στα φαρμακεία να καθαρίσουμε τα αυτάκια ή πηγαίνουμε σε έναν ΩΡΛ, ο οποίος είναι πιο ειδικός να κάνει αυτόν τον καθαρισμό.
Ερώτηση
“Θα ήθελα να μου πείτε, αν βραχνιάσει ένα βρέφος (4 μηνών) τι πρέπει να κάνω; Τι θα μπορούσα να του δώσω; Μετά από την βόλτα μας γυρίσαμε σπίτι μας και μου φάνηκε η φωνούλα του βραχνή”.
Απάντηση
Για ένα τόσο μικρό βρεφάκι, το καλύτερο από όλα θα ήταν, εάν υπάρχει πρόβλημα με τη φωνή του, να το ακούσει κάποιος παιδίατρος προκειμένου να δώσει τη σωστή θεραπεία. Έτσι απλά που μου τα περιγράφετε, λίγο χαμομηλάκι, 30-40 γραμμ., θα μπορούσε να βοηθήσει να μαλακώσει η φωνούλα του, εάν αυτό έχει προέλθει από την βόλτα και τον κρύο αέρα που ανέπνευσε το μωράκι.
Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Ο γιος μου είναι 13 μηνών και με το που έκλεισε τον πρώτο χρόνο της ζωής του ξεκίνησε να πίνει γάλα σε σκόνη νούμερο 3. Πριν έπινε της ίδιας εταιρίας και δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Το πίνει λοιπόν σχεδόν ένα μήνα χωρίς πρόβλημα και ξαφνικά είναι τώρα μία εβδομάδα που αναγουλιάζει πριν ακόμα του βάλω το μπιμπερό στο στόμα. Το βράδυ επειδή είναι πολύ κουρασμένος από το παιχνίδι της ημέρας κουτσά στραβά με κάτι να του αποσπάσω την προσοχή πίνει κοντά στα 250ml. Το πρωί δε θέλει καθόλου. Την υπόλοιπη ημέρα τρώει φυσιολογικά αν και έχει ξεκινήσει να αναγουλιάζει πολύ εύκολα και κάποιες φορές να κάνει εμετό μικροποσότητες. Να προσπαθήσω να του δώσω άλλο γάλα σε υγρή μορφή; Ή είναι κάτι που περνάνε τα παιδάκια στην ηλικία του γιου μου και μετά επανέρχονται; Σκέφτομαι μήπως του δώσω ποτηράκι γιατί όταν του δίνω το μπουκάλι με το νερό θέλει να το πιάσει μόνος του. Ύστερα, μπορεί να έχει γίνει τόσο ευαίσθητο το στομαχάκι του που με όλα να αναγουλιάζει;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πολύ συχνά σε αυτή την ηλικία, τα μωράκια δεν θέλουν να πιουν τα γάλατα εκείνα που έχουν γεύση βανίλιας. Δεν ξέρω εάν το γάλα που δίνετε είναι αυτής της κατηγορίας. Επίσης δεν ξέρω εάν το παιδί σας απεχθάνεται όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή άνετα τρώει γιαούρτι και τυρί. Σε πρώτη φάση, μπορείτε να αλλάξετε τη μάρκα του γάλακτος και να δώσετε σκόνη νούμερο 3 και αν δοκιμάζοντας 2-3 γάλατα δεν το πίνει τότε μπορείτε να περάσετε στα νούμερο 3 υγρής μορφής.
Ερώτηση
“Θα ήθελα τη γνώμη σας. Μόλις ο γιος μου έγινε 2 ετών (Ιανουάριος) του έκανα μικροβιολογικές εξετάσεις. Δυστυχώς ο ορός ήταν αιμολυμένος. Η γιατρός είπε να τις επαναλάβει το καλοκαίρι. Σας γράφω κάποιες τιμές: αιμοσφαιρίνη 12, αιματοκριτης 36, Τ4 7,97, Τ3 133, TSH 4.67, φεριτίνη 17,10, σίδηρος 111, σάκχαρο 85, ασβέστιο 9,6, χοληστερίνη (ολική) 217, τριγλυκερίδια 96, LDL 145, HBLC 5.10. Σας ενημερώνω ότι εγώ έχω πρόβλημα με τον θυρεοειδή, παίρνω χάπι και ο σύζυγός μου με τη χοληστερίνη. Ο πεθερός μου είχε επίσης πρόβλημα με τη χοληστερίνη και ήταν και διαβητικός. Αν θέλετε και άλλες τιμές από τις υπόλοιπες εξετάσεις πείτε μου να τις γράψω. Σας ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν πρέπει καθόλου να ασχοληθούμε με αυτές τις τιμές διότι μπορεί να είναι πλασματικές αφού ο ορός ήταν αιμολυμένος. Σίγουρα φαίνεται ότι το παιδί σας έχει ψηλή χοληστερίνη και πάρα πολύ χαμηλή φεριτίνη δηλαδή έχει αναιμία. Όμως πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτές τις εξετάσεις; Μάλλον καθόλου. Θα πρέπει λοιπόν τώρα να επαναλάβετε τις εξετάσεις κάτω από κανονικές συνθήκες ώστε να δούμε αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 22 μηνών και ενώ έτρωγε όλα τα φαγητά ξαφνικά αρνείται το μεσημεριανό ή το βραδινό όταν βλέπει πιάτο. Τα υπόλοιπα γεύματα τα τρώει κανονικά. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Πάρα πολλά παιδάκια, κατά διαστήματα, αλλάζουν τις προτιμήσεις τους στο φαγητό, όσον αφορά στις γεύσεις, στις μυρωδιές και στην υφή τους. Εφόσον το παιδί έχει όρεξη και θέλει να φάει, σημαίνει ότι δεν είναι άρρωστο απλώς έχει την άποψή του. Το τι θα κάνετε είναι πάρα πολύ απλό: θα αλλάξετε το μαγείρεμα, θα βάλετε καινούργιες γεύσεις, καινούργια τρόφιμα, θα δοκιμάσετε να του δίνετε τα φαγητά όχι τόσο αλεσμένα αλλά πιο στερεά και ίσως να δοκιμάσετε να τρώει και τα δικά σας φαγητά, του σπιτιού κάνοντάς τα με πιο υγεινό τρόπο.
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 5 χρονών και αρκετά συχνά φέτος έχει βήχα που την ταλαιπωρεί πιο πολύ το βράδυ. Μήπως είναι αλλεργικός βήχας;”
Απάντηση
Είναι πάρα πολύ λίγα τα στοιχεία που μου δίνετε προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε μία διάγνωση. Σίγουρα μπορεί να υπάρχει και αυτό το σενάριο δηλαδή του αλλεργικού βήχα. Άρα θα πρέπει να ψάξετε γιατί το παιδί βήχει το βράδυ και όχι και κατά τη διάρκεια της μέρας. Μήπως υπάρχει κάτι μέσα στο δωμάτιο όπως παιχνίδια, λουλούδια, μυρωδιές, ακάρεα που προκαλούν βήχα; Μήπως η μύτη του έχει οίδημα και γι’ αυτό όταν κοιμάται κλείνει, τρέχουν πίσω οι εκκρίσεις προς το φάρυγγα και γι’ αυτό προκαλείται βήχας;
Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 6 μηνών και η παιδίατρος είδε ένα μικρο ερεθισμό στο ένα αυτί και μας έγραψε garamat για μια εβδομάδα. Δεν θέλω να του δίνω φάρμακα, να του το δώσω; Επίσης μετά το φαί και την κρέμα δεν πίνει νερό ούτε τσάι, τι να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Εάν αυτός ο ερεθισμός είναι εξωτερική ωτίτιδα, τότε το φαρμακάκι που σας έδωσε η παιδίατρος θα μπορούσε να βοηθήσει προκειμένου να μην προχωρήσει η μόλυνση προς τα μέσα και σας κάνει μέση πυώδη ωτίτιδα. Όσον αφορά στο νερό, να λάβετε υπόψη σας ότι το παιδί με το γάλα του και τις άλλες τροφές που τρώει (φρούτα κ.λπ.) παίρνει αρκετές ποσότητες νερού και ίσως να μη διψάει. Επίσης φροντίστε να του δίνετε νερό χωρίς να το βράσετε διότι το βρασμένο νερό έχει άσχημη γεύση και δεν μπορούν τα παιδιά να το πιουν. Τελοσπάντων, πρέπει να ξέρετε ότι αν το μωρό διψάει τότε θα μπορεί να πιει οποιοδήποτε νερό, έστω και αν αυτό δεν είναι καθαρό.
Ερώτηση
“Σιροπάκι ή μάσκα; Τι είναι καλύτερο; Σχεδόν 4 χρονών ξεκίνησε η μικρή μου μάσκα με τόσες ιώσεις, πρώτη φορά σχολείο φέτος. Αν τις αρχίσεις μετά πρέπει συνέχεια στις ιώσεις αντί για κάποιο σιρόπι ή είναι το ίδιο;”
Απάντηση
Εάν ένα παιδί που έχει αναπνευστικό πρόβλημα του χορηγούμε σιρόπι ή μάσκα αυτό εξαρτάται από την ικανότητα που έχει να παίρνει τα φάρμακα. Σίγουρα με τις μάσκες το παιδί παίρνει λιγότερο φάρμακο, το φάρμακο δρα κατευθείαν στους βρόγχους όπου εκεί θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα και σίγουρα είναι καλύτερη η θεραπεία. Έχει όμως σημασία αν μπορεί ένα παιδί να συνεργαστεί και να πάρει τη μάσκα διότι εάν την ώρα που την παίρνει κλαίει άρα εκπνέει, τότε δεν παίρνει σωστά το φάρμακο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι εάν ξεκινήσει κάποια στιγμή να παίρνει μάσκες αυτό δε σημαίνει ότι για την υπόλοιπη ζωή του αν θα χρειαστεί θα είστε υποχρεωμένη να του χορηγείτε τα φάρμακα με τη μάσκα. Αυτό είναι ένας μύθος.
Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάτι που με απασχολεί. Ο δεύτερός μου γιος είναι 33 μηνών, ένα πολύ ζωηρό παιδάκι, ο οποίος δε μιλάει καθαρά και κάποιες φορές επειδή δεν τον καταλαβαίνουν τι λέει στεναχωριέται πολύ. Κάνει προτάσεις με πολλές λέξεις αλλά τις λέει όπως αυτός μπορεί. Πρέπει να τον πάω σε κάποιον ειδικό ή να του αφήσω λίγο περιθώριο ακόμα; Φέτος πάει παιδικό και υπάρχει μια μικρή βελτίωση. Ο παιδίατρός μας που τον βλέπει συχνά μου λέει να μην ανησυχώ, από τη στιγμή που έχει καλή ανάπτυξη, ακούει καλά, αντιλαμβάνεται τα πάντα και απαντάει σε κάθε ερώτηση. Εσείς τι λέτε; Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μου γράφετε ότι το παιδί σας ακούει καλά. Με ποια μέθοδο έχετε διαπιστώσει κάτι τέτοιο; Του έχετε κάνει κάποιο ακουόγραμμα; Διότι ένα παιδί μπορεί να μην ακούει καλά 100% και από τα δύο αυτιά και αυτό να είναι μία αίτια να δυσκολεύεται στην ομιλία του. Σε γενικές γραμμές, όπως μου περιγράφετε τη συμπεριφορά του μωρού σας, φαίνεται ότι δεν έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί μπορούμε ακόμα να περιμένουμε μερικούς μήνες να βελτιώσει την ομιλία του βρισκόμενο κιόλας στον παιδικό σταθμό. Εάν πάντως θέλετε να ξεκινήσετε να το ψάχνετε το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι μία εξέταση από έναν παιδοωτορυνολαρυγγολόγο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το παιδί ακούει καλά και από τα δύο αυτιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ