Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 2 ετών και πριν λίγες μέρες έκανε το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου στο νοσοκομείο! Η γιατρός μας είπε ότι από τα 2,5 και πάνω υπάρχει το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α αλλά δεν είναι απαραίτητο! Γίνεται σε περιπτώσεις άθλιων συνθηκών υγιεινής! Ποια είναι η γνώμη σας; Έχει κάνει όλα τα εμβόλια που προβλέπονται από τον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού της Ελλάδας να γίνεται από το χρόνο και μετά σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 4 μηνών η μία παό την άλλη. Επομένως το παιδί σας ήδη θα έπρεπε να το έχει κάνει χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 27 μηνών που μασάει το φαγητό του για ώρες και όταν κατεβαίνει από το καρεκλάκι του πάει στον σκουπιδοτενεκέ και το φτύνει. Αυτό το κάνει και με τροφές, όπως το αυγό, που δεν του αρέσουν αλλά και με τρόφιμα που του αρέσουν. Τρώει κάποια ποσότητα στην αρχή που την καταπίνει αλλά είναι πολύ μικρή. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η συμερπιφορά του παιδιού σου δείχνει ότι υπάρχει κάποιο ψυχολογικό υπόστρωμα και έχει σωματοποιήσει το πρόβλημά του. Δηλαδή κάτι συμβαίνει στο περιβάλλον που ζει και το παιδί διαμαρτύρεται κάνοντας αυτή την πράξη, δηλαδή κάνει εμετό προκειμένου να σας δείξει ότι κάτι το στεναχωρεί ή και για να σας τιμωρήσει. Επειδή με άλλον τρόπο δεν μπορεί να σας το δείξει, πολλές φορές σωματοποιούμαι τα ψυχολογικά μας προβλήματα. Δύο πράγματα πρέπει να κάνετε. Πρώτον, να επισκεφτείτε οπωσδήποτε παιδοψυχολόγο για να διαπιστωθεί ποιο είναι το πρόβλημα που απασχολεί το παιδί σας και με τις κατάλληλες συμβουλές του να το διορθώσετε. Δεύτερον, σε συνεργασία με τον παιδίατρό σας θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος του παιδιού σας για να δείτε μήπως με τους συνεχείς εμετούς που κάνει έχουν διαταραχθεί σημαντικές παράμετροι της υγείας του, δηλαδή εάν έχει επαρκή σίδηρο, βιταμίνες ή αν έχει υποστεί ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει και να τις διορθώσετε.
Ερώτηση
“Γιατρέ, η κόρη μου είναι οχτώ χρονών. Της έκανα εξετάσεις αίματος, σίδηρο έχει καλό αλλά φεριτίνη δεκαεφτά και κάτι. Να ανησυχήσω; Είναι αλήθεια ότι το γάλα απορροφάει το σίδηρο όπως και η σοκολάτα;”
Απάντηση
Όταν η φεριτίνη είναι χαμηλή σημαίνει ότι οι αποθήκες του σιδήρου στον οργανισμό έχουν εξαντληθεί. Γι’ αυτό και ο σίδηρος που έχετε μετρήσει στο παιδί σας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα διότι ακόμα υπάρχει σίδηρος στις αποθήκες το οποίο στέλνει στην κυκλοφορία του αίματος και αυτός είναι ο σίδηρος που μετράμε. Εγκαίρως λοιπόν θα πρέπει να φροντίσετε να τρώει το παιδί σας τροφές που περιέχουν σίδηρο και να αποφεύγει να τις τρώει κοντά με γαλακτοκομικά προϊόντα διότι πράγματι τα γαλακτοκομικά δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο. Επίσης ανάλογα με τις τιμές του αιματοκρίτη και του σιδήρου θα πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας προκειμένου να χορηγήσετε για ένα διάστημα σίδηρο από το στόμα.
Ερώτηση
“’Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών. Από την πρώτη μέρα που επιστρέψαμε σπίτι, κοιμόμαστε μαζί στο κρεββάτι μου. Τελευταία προσπάθησα να τον βάλω στην κούνια του άλλα κλαίει. Μόλις όμως ξαπλώσουμε μαζί στο κρεββάτι κοιμάται. Πώς μπορώ να κάνω την μετάβαση αυτή ανώδυνη για το μωρό; Θα εκτιμούσα πολύ τη συμβουλή σας”.
Απάντηση
Θα έλεγα ότι το μωρό σας είναι αρκετά μικρό προκειμένου να προλάβετε να κάνετε αυτή την αλλαγή διότι αργότερα καθώς θα μεγαλώνει θα είναι πάρα πολύ δυσκολότερη. Υπάρχουν 2 μέθοδοι που προτείνονται και από τους ψυχολόγους ανάλογα με την σχολή που υποστηρίζουν. Ο ένας είναι απότομος και γρήγορος, δηλαδή αφήνουμε το παιδί να κλάψει ή να διαμαρτύρεται για 2-3 φορές μέχρις ότου αποφασίσει από μόνο του ότι δεν γίνεται τίποτα και θα υποκύψει στο πρόγραμμα που του επιβάλλετε. Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο ήπιος και ανώδυνος. Μειώνετε σιγά σιγά καθώς περνάνε οι μέρες τις ώρες που το παιδί μένει στο κρεββάτι σας και να αυξάνετε τις ώρες που το αφήνετε μόνο του στο κρεβάτι του. Επίσης σε αυτόν τον τρόπο συμπληρώνουμε και μία άλλη κατεύθυνση που είναι να πηγαίνετε εσείς στο κρεβάτι του ή στο δωμάτιό του μέχρις ότου αποκοιμηθεί και ύστερα να φεύγετε. Όταν το παιδί ξυπνήσει θα πρέπει πάλι να πάτε και πάλι να ξαναφύγετε. Οι επαναλαμβανόμενες αυτές τακτικές πολύ συχνά συνηθίζονται από το παιδί με αποτέλεσμα να αλλάζει αυτό που λέμε το βιολογικό του ρολόι.
Ερώτηση
“Πόσες κενώσεις είναι φυσιολογικό να έχει ένα μωρό 4μιση μηνών; Το αγοράκι μου το θηλάζω αποκλειστικά. Μέχρι και προχθές ενεργούνταν κανονικά 2 με 3 φορές την ημέρα, τώρα τι μπορεί να έγινε και δεν ενεργείται; Είναι κάτι το ανησυχητικό; Ευχαριστώ”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα μωράκια που θηλάζουν έχουν το καθένα πολύ διαφορετικό κενώσεων. Μπορεί να κάνουν μέχρι και 10 την ημέρα αλλά μπορεί να κάνουν και μία κάθε 3 με 4 ημέρες. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλά παιδάκια που θηλάζουν μπορεί να κάνουν και 7 μέρες να κάνουν κένωση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα που ονομάζεται δυσκοιλιότητα είναι όταν τα κακά του μωρού αρχίζουν να βγαίνουν σβώλοι-σβώλοι σαν της κατσίκας. Σε αυτή την περίπτωση με διάφορους τρόπους που υπάρχουν (και δεν είναι της παρούσης για εσάς) θα πρέπει να βοηθήσουμε το μωρό. Κατά συνέπεια αφού θηλάζετε οι κενώσεις του μωρού που περιγράφετε είναι πάρα πολύ φυσιολογικές και μην ανησυχείτε καθόλου.
Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα την γνώμη σας. Έχω ένα μωράκι 3 μηνών και 13 ημερών. Κόλλησε ίωση από τον άντρα μου, ευτυχώς ελαφριά. Έχει βήχα με βραχνάδα και η μύτη του βουλωμένη με μυξούλες. Δεν έχει ακροαστικά που το είδε ο γιατρός αλλά έχει φλέματα στο λαιμό, ούτε πυρετό έχει. Του κάνω συνέχεια φυσιολογικό όρο στη μύτη. Ο γιατρός μου έδωσε αντιβίωση κλαριπεν, μάσκες aerolin και flixotide και το aerius γιατί είναι μικρό λέει και δεν έχει αντισώματα, για να μη χειροτερέψει. Δεν είναι πολύ μικρό για αντιβίωση και για τόσα φάρμακα από τη στιγμή που δεν έχει κάτι και το δίνεις προληπτικά; Δεν ξέρω αν κάνω καλά που του τα δίνω για 1 βδομάδα και αν κάνω καλό η κακό στο παιδί, είμαι σε απόγνωση. Ποια η γνώμη σας; Αν μπορούσατε να μου απαντήσετε αυτές τις μέρες μην περάσει η θεραπεία και του την κάνω τσάμπα. Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Όταν έχουμε ένα μωρό άρρωστο και πρέπει να του χορηγήσουμε θεραπεία βάζουμε πάνω σε μία ζυγαριά από τη μια μεριά την αρρώστεια του και από την άλλη μεριά τα φάρμακα που πρέπει να πάρει. Εάν η αρρώστεια προβλέπουμε ότι είναι πιο σοβαρή και επικίνδυνη για το παιδί τότε αναγκαζόμαστε να δώσουμε φάρμακα που σε αυτή την περίπτωση είναι από τα δύο κακά το λιγότερο κακό. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω εάν το παιδί σας έχει πράγματι ανάγκη να πάρει όλα αυτά τα φάρμακα ή όχι. Ο παιδίατρος που το εξετάζει πολλές φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έχει και πράγματα που δεν τα λέει οπωσδήποτε στους γονείς προκειμένου να μην τους θορυβήσει και στην προσπάθειά του να καλύψει το παιδί για τα χειρότερα που μπορεί να συμβούν αποφασίζει να δώσει τη μία ή την άλλη θεραπεία. Άρα ο καλύτερος σύμβουλος σε αυτή την περίπτωση είναι ο παιδίατρος που εξετάζει το παιδί σας και έχει αντικειμένική άποψη για αυτό που συμβαίνει στο μωράκι εκείνη τη στιγμή.
Ερώτηση
“Ονομάζομαι Έλενα και έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών! Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι αν μπορώ να πηγαίνω με το παιδί μου σε κλειστούς χώρους μιας και είναι χειμώνας, πχ σε μια ταβέρνα! Πολλές καφετέριες έχουν τραπεζάκια έξω επομένως την ντύνω ελαφρά και καθόμαστε έξω! Τι γίνεται όμως με τις ταβέρνες και τα εστιατόρια; Θα πρέπει να τα αποφεύγω μέχρι να φτιάξει ο καιρός και μέχρι να μεγαλώσει λίγο παραπάνω η μπεμπούλα μου; Ευχαριστώ!”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι από μόνη σας έχετε απαντήσει στο ερώτημα που μου θέσατε. Φυσικά και ένα μωράκι τόσο μικρό είναι ευάλωτο σε πάρα πολλές ιώσεις και άλλα μικρόβια που κυκλοφορούν στο περιβάλλον και ειδικότερα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μεταφέρουν ο καθένας το μικρόβιο που έχει αυτή την εποχή, δηλαδή αν έχει μύξες, ρινίτιδα, βήχα κλπ. Επομένως θα σας συμβούλευα, τουλάχιστον αυτόν τον χειμώνα, το μωρό σας να μην πηγαίνει σε κλειστούς χώρους. Ευτυχώς στην Ελλάδα αυτή εποχή έχουμε πάρα πολύ καλό καιρό και τις ημέρες που πραγματικά είναι ηλιόλουστες γύρω στις 12 με 2 το μεσημέρι μπορείτε να βγάζετε το μωρό σας και να πηγαίνετε μία βόλτα ανάλογα με την περιοχή που μένετε, σε μία παιδική χαρά, σε ένα πάρκο, στη θάλασσα, στο βουνό κλπ. Οπουδήποτε έξω και όχι μέσα σε κλειστούς χώρους διότι πραγματικά θα έλεγα ότι είναι αρκετά επικίνδυνο. Εξάλλου τα μωρά έχουν ανάγκη να βγαίνουν έξω, να αναπνέουν καθαρό αέρα, να τα βλέπει λίγο ο ήλιος και να αποτοξινώνονται από τη ραδιενέργεια που υπάρχει μέσα στο σπίτι μας. Άρα λοιπόν περίπου 2 ώρες την ημέρα θα ήταν πάρα πολύ καλό να βγάζετε το μωρό σας έξω,
Ερώτηση
“Γιατρέ μου έχω ένα αγοράκι 13 μηνών. Γεννήθηκε 3,1 kg και 50 πόντους. Τώρα είναι 9 κιλά και 76 πόντους. Από 6 μηνών που αρχίσαμε τις στέρεες τροφές έτρωγε πολύ αργά, έκανε σχεδόν μισή ώρα για να φάει. Εδώ και 2 βδομάδες όμως τρώει ακόμα πιο αργά, κάνει μια ώρα και παραπάνω να φάει και πρέπει να τον ξεγελάμε με κάτι συνέχεια γιατί αλλιώς δεν τρώει! Δεν ξέρω τι να κάνω, είναι σαν να μην πεινάει ποτέ! Βγάζει τα πρώτα του δόντια τώρα, μπορεί να φταίει αυτό; Σας ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Είναι αλήθεια ότι αρκετά παιδάκια όταν έχουν έντονη οδοντοφυΐα, μπορεί να αλλάζουν το πρόγραμμά τους και την όρεξή τους όσον αφορά στην διατροφή τους. Αυτό βέβια μπορεί να κρατήσει λίγες μέρες μέχρι να βγει το δοντάκι που τα ενοχλεί. Επίσης εάν στην περίοδο της οδοντοφυΐας περνάνε και κάποια ιωσούλα είναι και αυτό ένας λόγος που τους διαταράσσει την όρεξη. Από κει και πέρα όμως ένα παιδί όταν είναι υγιές σημαίνει ότι θα πεινάσει και θα φάειλ Μόνο στην περίπτωση που εμείς του το επιβάλλουμε και το κυνηγάμε συνέχεια μπορεί να φέρει αντίδραση ή να το κάνει παιχνίδι ή πραγματικά να θέλει να μας τιμωρήσει για κάτι και γι’ αυτό δεν τρώει. Κατά συνέπεια, όπως κάνουμε συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, θα σας πρότεινα αφού το μωρό σας είναι υγιές μην το κυνηγάτε για να φάει έστω για μερικές μέρες. Αφήστε το χωρίς να του προτείνετε να φάει τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί που είναι υγιές μετά από μερικές ώρες όσες κι αν είναι πραγματικά θα πεινάσει και από μόνο του θα αρχίσει να ζητάει να φάει. Εάν δεν συμβεί αυτό τότε σημαίνει ότι το μωρό είναι άρρωστο και θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις και πιθανόν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Είναι ο μόνος τρόπος ή αν θέλετε πείραμα που μας αποδεικνύει αν ένα παιδί είναι υγιές ή όχι.
Ερώτηση
“Συγχαρητήρια κύριε Μαζάνη για τις πολύτιμες συμβουλές σας! Έχω ένα αγοράκι 10 μηνών, το οποίο μέχρι και σήμερα θηλάζει αποκλειστικά. Είναι ένα χαρούμενο μωρό, που τρέφεται κανονικά (είναι 10 κιλά και 81 εκατοστά) και έχει βγάλει ένα δοντάκι. Το πρόβλημα είναι στον ύπνο του. Τον τρίτο μήνα τον πήγαμε στον κρεβάτι του, όπου κοιμήθηκε μέχρι και τον πέμπτο μήνα, αφού τον κοιμίζαμε αγκαλιά και με πολλά νυχτερινά ξυπνήματα για θηλασμό. Τον πέμπτο μήνα με το που τον ακουμπούσαμε στο κρεβάτι του ούρλιαζε, με αποτέλεσμα να τον πάρουμε στον κρεβάτι μας μέχρι και σήμερα. Το θέμα είναι ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εξακολουθεί να ξυπνάει ακόμα και δέκα φορές για να θηλάσει ή για να πιπιλίσει, ενώ γενικότερα απολαμβάνει τον ύπνο του στην αγκαλιά μας και έχει απορρίψει τελείως το κρεβάτι του. Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε εξαντληθεί και ψάχνουμε να βρούμε έναν ομαλό τρόπο αποθηλασμού (επιθυμώ να αποθηλάσω τον 13ο μήνα) και μετάβασης στο δικό του δωμάτιο. Φοβούμαστε ότι θα δυστροπήσει λόγω οδοντοφυΐας. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τη γνώμη σας! Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουμε στα μωρά όταν ειδικά έχει πετύχει πολύ ο μητρικός θηλασμός. Το μωρό σας έχει επαφή μαζί σας όχι μόνο για να χορτάσει και να ικανοποιήσει την πείνα του αλλά και για να γεμίσει την ψυχούλα του με όλο αυτό που λέγεται “μαμά”. Γι’ αυτό και θα δυσκολευτείτε μέχρι να αποθηλάσετε κι αυτό διότι δεν κόβετε μόνο το μητρικό γάλα αλλά ουσιαστικά και τον ομφάλιο λώρο δηλαδή το σώμα του από το δικό σας. Σε κάθε περίπτωση το κάθε μωρό και η κάθε μαμά είναι διαφορετικά και η κάθε μαμά βρίσκει το δικό της τρόπο να αποχωριστεί το παιδάκι της. Υπάρχουν 2 τρόποι, ο ένας είναι βίαιος, βιαστικός και απότομος αλλά πιο αποφασιστικός και ο άλλος είναι να γίνεται σταδιακά η απομάκρυνση του παιδιού, λεπτό-λεπτό, ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα ώστε σιγά σιγά το παιδί να αποφασίσει να αλλάξει το βιολογικό του ρολόι. Το ότι εσείς θέλετε να το αποθηλάσετε τον 13ο μήνα δε σημαίνει ότι είναι εφικτό και να γίνει γιατί το μωρό είναι ζωντανός οργανισμός, δεν έχει κάποιο κουμπί που θα το γυρίσουμε και θα γίνουν αυτά που θέλουμε αμέσως. Επίσης πολλές φορές συμβαίνει όταν η μητέρα όπως κι εσείς έχετε αρχίσει να εξαντλείστε και να μην αντέχετε πια να βρίσκετε το δικό σας τρόπο και τη δική σας συνεννόηση προκειμένου να αποφασίσει το παιδί να σταμτήσει το θηλασμό και να κοιμηθεί στο δωμάτιό του. Και κάτι τελευταίο: συνήθως προσπαθούμε να τα κάνουμε αυτά τα δύο πράγματα σε διαφορετικό χρόνο, δηλαδή πρώτα να το πάμε στο δωμάτιό του και μετά να κόψουμε το θηλασμό διότι είναι πολύ πιο οδυνηρό και δύσκολο να τα λύσουμε και τα δύο “προβλήματα” ταυτόχρονα.
Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το αγοράκι μου ηλικίας 2 χρονών και 2 μηνών ανοιγοκλείνει έντονα και συνεχόμενα τα μάτια του. Είναι τικ, και αν ναι τι πρέπει να κάνω; Θα ήθελα να σας ρωτήσω επίσης αν το ύψος του 93εκ .και βάρος 15 κιλά είναι εντάξει. Πίνει 220 γραμ. γάλα, τρώει 2-4φρούτα την ημέρα, μεσημεριανό και ένα γιαουρτάκι, καθόλου γλυκά και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης (βλάπτουν σε αυτήν την ηλικία τα ολικής προϊόντα;). Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο ερώτημα που είναι η διατροφή του. Θεωρώ ότι με αυτά που περιγράφετε το μωρό σας τρέφεται αρκετά σωστά και φυσικά τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πολυτιμότερα από τα άλλα. Όσον αφορά στα σωματομετρικά του, δηλαδή το βάρος και το ύψος, είναι απόλυτα ικανοποιητικά. Το ανοιγόκλεισμα των ματιών πράγματι μπορεί να είναι ένα τικ που έχει προέλθει από κάτι που ενόχλησε ή φόβησε το παιδί. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν παιδοοφθαλμίατρο ώστε να αποκλείσουμε την περίπτωση κάποιας βλάβης στα ματάκια του και μετά να το αποδώσουμε σε τικ και σιγά σιγά να προσπαθήσετε αποσπώντας την προσοχή του, όχι να το φοβίζετε ή να του δημιουργείτε ένταση, να το αποβάλλει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ