Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 2 χρονών και τον κοιμίζω ακόμα χωρίς μαξιλάρι. Είναι σωστό ή όχι;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Πολλή κουβέντα έχει γίνει κατά καιρούς για το πότε ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί μαξιλάρι. Όλες οι μελέτες λένε ότι μέχρι τη στιγμή που το παιδί μπορεί να κοιμάται από μόνο του χωρίς μαξιλάρι και δεν το ζητάει, μπορούμε να περιμένουμε. Συνήθως μετά τα δύο χρόνια αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε ένα μικρό παιδικό μαξιλάρι και αν είναι δυνατόν αυτά που έχουν τρύπες ώστε σε περίπτωση που ακουμπήσει τη μυτούλα του να μπορέσει να αναπνέει αν και παρόλο που μετά τα δύο χρόνια τα παιδιά δεν έχουν αυτόν τον κίνδυνο. Το πάχος του μαξιλαριού πρέπει να είναι 3-5 εκατοστά.
Ερώτηση
“Το μικρό μου κοριτσάκι, γεννημένο τελευταία εβδομάδα κύησης, 3.700 και 51εκ., με απασχολεί πολύ τελευταία. 3 ετών πλέον είναι 12 κιλά και 92 εκ. Πέραν του ότι είναι μικροσκοπική (είμαστε ψηλοί και εγώ και ο άντρας μου άλλα και η μεγάλη κόρη), η κοιλίτσα της προεξέχει αρκετά, βάρος παίρνει δύσκολα, ενώ τρώει κανονικά, μού κάνει συχνά διάρροιες ή απλές κενώσεις (και δεν φταίει πάντα το γάλα). Μέχρι και στον ύπνο της έχει τύχει, ενώ η πάνα έχει τελειώσει από τον Σεπτέμβριο… Αρρωσταίνει εύκολα. Επίσης έχει τριχούλες μαύρες στα χέρια και στην πλάτη και θα την έλεγες και χλωμή στο χρώμα. Γενικά είναι ένα πολύ δραστήριο παιδί, έξυπνο, είναι δίγλωσση, και συμπεριφέρεται και μιλάει σαν ένα παιδί 5 ετών. Έχω κάνει όλες τις βασικές εξετάσεις, οι οποίες βγήκαν φυσιολογικές. Ο παιδίατρος μας δεν ανησυχεί. Για κάποιο λόγο όμως εγώ ανησυχώ. Ούτε στο πρώτο παιδί δεν είχα τόσο άγχος. Πιστεύετε ότι άδικα αγχώνομαι;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταλαβαίνω απόλυτα το άγχος που έχετε. Δεν μου αναφέρετε όμως ποιες εξετάσεις θεωρείτε βασικές και τις έχετε κάνει. Με αυτά που μου περιγράφετε, θα σας πρότεινα οπωσδήποτε να κάνετε εξετάσεις προς δύο κατευθύνσεις: πρώτον, αλλεργικές, μήπως σε κάποια τροφή ή τροφές έχει αλλεργία και δεύτερον, για κοιλιοκάκη. Είναι μία ασθένεια που έχει όλα αυτά τα συμπτώματα που περιγράφετε.
Ερώτηση
“Σας έχω παρακολουθήσει πολλές φορές στην τηλεόραση και νομίζω ότι είστε ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να με βοηθήσετε. Έχω δύο παιδιά. Ένα αγόρι 6 χρονών και ένα κορίτσι 2.5 το οποίο θηλάζει ακόμα. Δεν δέχτηκε ποτέ μπιμπερό ούτε πιπίλα με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να έχει πάθει εξάρτηση με το στήθος και να το χρησιμοποιεί σαν πιπίλα. Δεν έχω αρκετό γάλα πλέον αλλά είναι πολύ δύσκολο να της το κόψω. Κλαίει με λυγμούς και ξυπνάει και τον γιο μου που πάει σχολείο. Αν δεν βάλει το στήθος στο στόμα δεν κοιμάται. Τι μου προτείνετε; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι η κλασική περίπτωση του παιδιού που έχει πετύχει πολύ ο θηλασμός όλον αυτό τον καιρό και εκτός από σωματική έχει και ψυχική εξάρτηση από τη μαμά του. Το παιδί συμπεριφέρεται φυσιολογικά θέλοντας να μην αποχωριστεί αυτά τα δυνατά συναισθήματα. Εσείς όμως θα πρέπει σιγά σιγά, εφόσον το έχετε αποφασίσει, να μειώνετε το χρόνο που το παιδί μένει στο στήθος, να αρχίσετε με διακριτικό τρόπο να δείχνετε ότι δεν μπορεί πλέον να μένει τόσο συχνά και τόσο πολύ, ώστε σιγά σιγά (όπως λέμε “ο χρόνος είναι γιατρός”) το παιδί θα ξεσυνηθίσει για να απαλλαγείτε από αυτό που θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή σας βασανίζει. Επίσης, εάν πραγματικά σταματήσει η ροή του γάλακτος από το στήθος σας και αντιληφθεί το παιδί ότι δεν τρέφεται καθόλου με αυτό θα είναι και αυτό ένα κίνητρο ώστε να μειώσει την επιθυμία να μπαίνει συνέχεια στο στήθος σας.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3,5 μηνών, πρόωρο 32 εβδομάδων. Έχει χαμηλό αιματοκρίτη και παίρνουμε καθημερινά σίδηρο και φολικό. Παρουσιάζει έντονη δυσκοιλιότητα. Πότε μπορώ να ξεκινήσω τις τροφές και με τι να αρχίσω; Ο γαστρεντερολόγος λέει 4 μηνών με ρυζάλευρο και ο παιδίατρος 6 μηνών με φαρίν λακτέ. Τι να κάνω; Όλο αυτό το διάστημα αλλάζουμε γάλατα συνέχεια γιατί έχει και ΓΟΠ. Παίρνει και epadoren”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη δεν μου γράφετε πόσο είναι το βάρος του μωρού σας αυτή τη στιγμή για να καταλάβουμε πόση ανάγκη έχει να μπουν νέες τροφές στη διατροφή του. Σε γενικές γραμμές ένα παιδί συνεχίζει με γάλα μέχρι 6 μηνών και από κει και πέρα ξεκινάμε τον απογαλακτισμό με φρούτα, κρέας, χόρτα και πιθανόν κρέμες. Το γεγονός ότι το μωρό σας έχει δυσκοιλιότητα μπορεί να επιβαρυνθεί εάν ξεκινήσει να τρώει ρυζάλευρο, επειδή ξέρουμε ότι το ρύζι όπως το καρότο, το μήλο και η μπανάνα μπορούν να σφίξουν τα κακά του μωρού. Σε πρώτη φάση θα σας πρότεινα να βρείτε ένα γάλα το οποίο είναι ειδικό για τα παιδάκια που είναι δυσκοιλιότητα και δεύτερον αυτό το γάλα να το βάζετε μέσα σε χαμομήλι, δηλαδή να χρησιμοποιείτε χαμομήλι αντί για νερό για να κάνετε την αραίωση του γάλακτος. Εάν το βάρος του μωρού σας και ο παιδίατρός σας το επιτρέπει, θα μπορούσατε σε λίγο καιρό να ξεκινήσετε κάποια φρούτα όπως είναι το πορτοκάλι, το αχλάδι κ.λπ. προκειμένου και αυτό να βοηθήσει προς τη βελτίωση της δυσκοιλιότητας.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για τη στήλη σας την οποία διαβάζω ανελλιπώς. Σας γράφω γιατί με απασχολεί η ανάπτυξη της κόρης μου και συγκεκριμένα το βάρος της. Είναι 24 μηνών και ζυγίζει 13,300 kg και έχει ύψος 92cm. H αλήθεια είναι ότι φαίνεται γεμάτο παιδάκι με δίπλες στα μπουτάκια, μεγάλη κοιλίτσα κ.λπ. Η διατροφή της περιλαμβάνει 500ml γάλα/ημέρα, 1-2 φρούτα, μεσημεριανό (λογική ποσότητα) και απογευματινό (λογική ποσότητα). Να πω ότι σοκολάτες, πατατάκια κ.λπ δεν τρώει καθόλου. Τα γλυκά που τρώει είναι σπιτικά κέικ ή κουλουράκια (2-3 φορές/εβδομάδα) στα πλαίσια του απογευματινού. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για το βάρος της κόρης μου και αν πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξω κάτι στη διατροφή της. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!”
Απάντηση
Σύμφωνα με τα σωματομετρικά που δίνετε, το παιδί σας βρίσκεται στην 80η εκατοστιαία θέση όσον αφορά στο βάρος και στην 90η θέση όσον αφορά στο ύψος, δηλαδή είναι αρκετά βαρύ αλλά και αρκετά ψηλό. Η διατροφή που περιγράφετε, θα έλεγα ότι είναι η ιδανική για την ηλικία του παιδιού σας. Δε νομίζω ότι πρέπει να προσθέσετε κάτι άλλο. Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε ό,τι τροφές και θερμίδες θεωρούνται περιττές που όπως ξέρετε είναι τα γλυκίσματα. Επίσης κατευθύνετε το παιδί σας να κάνει και κάποια άσκηση, δηλαδή να πηγαίνει συχνά στην παιδική χαρά και να παίζει, να κινείται γενικά ώστε με αυτόν τον τρόπο να καίει κάποιες θερμίδες. Υπογραμμίζω ότι στην ηλικία αυτή απαγορεύεται σε ένα παιδί να κάνουμε δίαιτα για να χάσει κιλά, μπορούμε όμως όπως σας προανέφερα, να μην του δίνουμε περιττές θερμίδες και έτσι με τον καιρό καθώς σιγά σιγά θα μεγαλώνει, το βάρος του θα παραμένει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Ερώτηση
“Γιατρέ, γεια σας! Ο γιος μου είναι 2 χρονών και 10 μηνών, γεννήθηκε στις 39 εβδομάδες με βάρος 3.000kg. Σύμφωνα με την καμπύλη ανάπτυξης είναι στην 10η θέση, μιας και αυτή τη στιγμή είναι 93cm και 12.000kg. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την ανάπτυξη του; Ανησυχώ γιατί σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας του είναι αρκετά ποιο κοντός”.
Απάντηση
Σύμφωνα με τις καμπύλες που έχω εγώ, το παιδί σας βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση όσον αφορά το ύψος και στην 3η όσον αφορά το βάρος. Πράγματι, το παιδί σας είναι κάπως αδύνατο και σχετικά κοντό. Όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιο είναι το κληρονομικό. Πρώτα θα κοιτάξετε το οικογενειακό ιστορικό όσον αφορά στις σωματικές σας διαστάσεις. Δεύτερον θα πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο όσον αφορά στον θυρεοειδή και μία ακτινογραφία άκρας χειρός προκειμένου να διαπιστώσετε εάν η οστική ηλικία του παιδιού σας συμβαδίζει με τη χρονολογική για να δείτε τι περιθώρια υπάρχουν για την ανάπτυξή του.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 15 μηνών και το τελευταίο διάστημα έχω παρατηρήσει ότι σε ανύποπτο χρόνο σφίγγει τα μάτια του ενώ όταν φοβηθεί με παίρνει αγκαλιά, σφίγγει τα μάτια του και τα ανοιγοκλείνει γρήγορα. Φοβάμαι μήπως είναι αφαίρεση (πετίτ μαλ), επειδή ο πατέρας μου είχε 5 επιληπτικές κρίσεις στη ζωή του. Εγώ δεν εμφάνισα επιληψίες. Αν είναι άγχος, τι προτείνετε; Αν γνωρίζετε παιδονευρολόγο, να μου συστήσετε, αν είναι δυνατό”.
Απάντηση
Επειδή περιγράφετε με μεγάλη σαφήνεια ότι αυτό που κάνει το μωρό σας συμβαίνει τη στιγμή που φοβάται, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι είναι απλώς ένα τικ από αυτά που συνήθως τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αποκτούν. Το καλύτερο από όλα είναι να βιντεοσκοπήσετε το παιδί τη στιγμή που κάνει το ανοιγόκλεισμα των ματιών του ώστε ο παιδίατρός σας να καταλάβει εάν πρόκειται για αφαιρετικές κινήσεις ή όχι. Σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία θα πρέπει να κάνετε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και στη συνέχεια μία μαγνητική εγκεφάλου προκειμένου να ξεκαθαρίσετε εάν είναι κάτι σημαντικό, νευρολογικό ή απλώς ένα τικ.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζανη, έχω μια κορούλα 4 1/2 μηνών, γεννήθηκε στην 39η εβδομάδα 3170 γραμμ., ύψος 50 εκ. Τώρα είναι 6240 γραμμ. και ύψος 64 εκ. Αυτό που με απασχολεί είναι ο ύπνος της. Μέχρι 2 εβδομάδες κοιμόταν το βράδυ συνεχόμενα από τις 9 έως τις 5-6 το πρωί για να φάει και κοιμόταν πάλι μέχρι τις 9 το πρωί. Τώρα έχει ξεκινήσει να ξυπνάει από τις 12.30 και μετά κάθε δυο ώρες. Να σημειώσω ότι τη θηλάζω αποκλειστικά, υπάρχει περίπτωση για κάποιο λόγο να πεινάει τόσο συχνά; Να συνεχίζω να την ταΐζω ή να προσπαθώ να την ξανακοιμίζω;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, σού φαίνεται πολύ παράξενη η συμπεριφορά του μωρού σου γιατί έχεις συνηθίσει μέχρι τώρα να κοιμάται πάρα πολλές ώρες, πράγμα το οποίο δεν είναι το πιο συνηθισμένο για παιδάκια της ηλικίας του. Ήρθε η ώρα να αρχίσει να μειώνει τις ώρες του ύπνου, θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν συγκεντρωτικά μέσα στο 24ωρο κοιμάται από 8 έως 10 ώρες. Όσον αφορά στο θέμα του φαγητού, συνήθως, τα μωράκια δεν ξυπνούν πια σε αυτή την ηλικία τόσο για να φάνε όσο επειδή θέλουν να έχουν ψυχική και σωματική επαφή με τη μαμά τους, όταν φυσικά, όπως στη δική σου περίπτωση, έχει πετύχει ο θηλασμός. Εάν αυτή η συμπεριφορά σε “βασανίζει” θα πρέπει να εξακριβώσεις εάν πραγματικά το μωρό πεινάει γιατί υπάρχει μία σπάνια περίπτωση να έχει μειωθεί η ποιότητα και η ποσότητα του γάλακτός σου κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή ο οργανισμός σου κουράζεται και να μη χορταίνει το παιδί σου καλά. Αυτό για να το καταλάβεις, θα πρέπει ένα βράδυ που θα ξυπνήσει να κάνεις την απόπειρα να του δώσεις λίγο “ξένο” γάλα με το μπιμπερόν προκειμένου να δεις αν αυτό θα το φάει, πόσο θα φάει και πώς θα συμπεριφερθεί μετά. Προσοχή, αυτό θα κάνεις μόνο μία φορά, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν η αιτία του ξυπνήματος του μωρού σου είναι ότι δεν χορταίνει.
Ερώτηση
“Πόσες ώρες συνεχόμενες μπορεί να κοιμάται ένα βρέφος 4 μηνών;”
Απάντηση
Ο ύπνος είναι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί και τους γονείς και τους παιδιάτρους. Αναφέρονται διάφοροι αριθμοί όσον αφορά στις ώρες του ύπνου ενός παιδιού. Ένα νεογέννητο μπορεί να κοιμάται και μέχρι 18 ώρες το 24ωρο. Σιγά σιγά όμως οι ώρες αυτές μειώνονται και μπορεί να φτάσει τους πρώτους μήνες της ζωής να κοιμάται και μόνο 8 έως 10 ώρες. Τι έχει όμως σημασία; Σημασία έχει αυτές τις ώρες που είναι ξύπνιο το παιδί να μη δείχνει ότι κάτι το απασχολεί. Ότι δηλαδή θα ήθελε να κοιμηθεί αλλά δεν είναι δυνατόν γιατί πονάει ή ετοιμάζεται να κάνει κακά του ή ζεσταίνεται ή οποιαδήποτε άλλη αιτία θα μπορούσε να του εμποδίζει τον ύπνο. Αν λοιπόν έχουμ ένα μωρό που είναι ήρεμο, αυτό σημαίνει ότι οι ώρες που κοιμάται του φτάνουν και του περισσεύουν και επομένως δεν πρέπει να ανησυχούμε.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 6,5 μηνών. Εδώ και ένα μήνα περίπου έχει ξεκινήσει να “τσιρίζει”, κυρίως ως αστείο και όχι όταν είναι εκνευρισμένος (οι σειρήνες που ηχούσαν ως προειδοποίηση για να πάει ο κόσμος στα καταφύγια, δεν είναι τίποτα μπροστά του…). Νομίζω ότι τις περισσότερες φορές το κάνει για να μου τραβήξει την προσοχή, γιατί αμέσως μόλις τσιρίξει, γυρνάει και με κοιτάει… Υπάρχουν φορές που, από την ένταση της τσιρίδας, βραχνιάζει. Δοκίμασα να τον μαλώσω, αλλά δεν έπιασε. Δοκίμασα να μην του δίνω σημασία, αλλά πάλι δεν κατάφερα τίποτα, γιατί το συνεχίζει για πάρα πολλή ώρα, με αποτέλεσμα – κάποια στιγμή – να πονάνε τα αυτιά μου και, εντέλει, να αναγκαστώ να του πω “εεεπ, σε άκουσα, μην το συνεχίζεις”, με όσο πιο αυστηρό ύφος μπορώ… Προφανώς είναι ένα χειριστικό μωρό, που με εκμεταλλεύεται μέχρι τελικής πτώσεως (δικής μου..). Πώς θα μπορούσα να τον αντιμετωπίσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, διαβάζοντας την ερώτησή σου, στο μυαλό μου είχα συνεχώς την έκφραση που χρησιμοποιούμε λαϊκά όταν κάποιος θέλει αλλά και δεν θέλει να κάνει κάτι, δηλαδή το “βαράτε με κι ας κλαίω”. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει στη δική σου περίπτωση. Το μωρό σου είναι απόλυτα υγιές, χρησιμοποιεί τον ήχο της φωνής σου ακριβώς για να σε χειριστεί, από περιέργεια αλλά και για να παίξει διότι και με την φωνή του τού δημιουργείται εντύπωση αλλά και με την αντίδραση από τους ανθρώπους που βλέπει στο περιβάλλον του. Βασικά λοιπόν μην ανησυχείς. Εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι όταν δείχνεις αδιαφορία να το δείχνεις πραγματικά και όχι με τρόπο που το παιδί καταλαβαίνει ότι μπορεί να σε χειριστεί. Δηλαδή πρέπει να είσαι πολύ αποφασιστική. Δοκίμασέ το μία-δύο φορές, μην υποκύπτεις για όσο χρονο χρειαστεί προκειμένου το παιδί να πειστεί ότι δεν δημιουργεί καμία εντύπωση με αυτό που κάνει και θα δεις ότι πολύ σύντομα θα το σταματήσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ