Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Q&A

Ερώτηση
“Έχω ένα αγγελούδι, λίγο πριν γίνει 12 μηνών. Το μωράκι μου γεννήθηκε 2900 και 51 εκ. Μέχρι σήμερα θηλάζουμε αποκλειστικά (άλλο γάλα δεν ήπιαμε) και προσπαθήσαμε να μπούμε και στις στερεές τροφές. Γενικά είναι ολιγόφαγη (έως 10 κουταλιές φαγητού, μισό γιαουρτάκι παιδικό και τη φρουτόκρεμα). Αυτό όταν συνήθως τρώει και κανονικά θηλασμός αλλά χωρίς ωράριο. Τώρα τελευταία ίσως και λόγω δοντιών δε τρώει καθόλου μόνο κάνα σουσαμένιο κουλούρι ή λίγο ψωμί, αν και έχω προσπαθήσει να της κάνω ένα σωρό φαγητά, με αποτέλεσμα να έχουμε επίμονο θηλασμό όλη μέρα. Θα ήθελα τη συμβουλή σας και θα ήθελα να μου πείτε και πώς να αρχίσουμε σιγά σιγά να σταματήσουμε το θηλασμό”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν σας δίνω συγχαρητήρια που έχετε καταφέρει μέχρι τώρα να θηλάσετε τόσο καλά το μωρό σας. Θα μπορούσατε να συνεχίσετε το θηλασμό, και μέχρι 2 χρονών. Η συμπεριφορά του μωρού σας οφείλεται στο γεγονός ότι ο θηλασμός έχει πετύχει, το μωρό ξέρει ποιο είναι το καλό, και γι’ αυτό αντιδρά στον απογαλακτισμό, δηλαδή στην προσθήκη καινούργιων, στερών τροφών. Περνάτε μια μεταβατική περίοδο μέχρι να συνηθίσει το παιδί ότι θα τρώει και αυτά και δεν θα είναι η αιτία να αποχωριστεί τη μανούλα του. Χρειάζεται λίγη υπομονή και με διακριτικότητα να επιμένετε στις στερεές τροφές που θέλετε να του δώσετε χωρίς να αγχώνεστε εάν δεν τρώει τις ποσότητες που εσείς νομίζετε ότι πρέπει να φάει. Εάν αποφασίσετε να σταματήσετε το θηλασμό υπάρχουν 2 τρόποι: πρώτον, με ένα χάπι μέσα σε 24 ώρες σταματάει η παραγωγή και η ροή του γάλακτος. Αυτός βέβαια ο τρόπος δεν είναι και ο καλύτερος δεδομένου ότι χρησιμοποιείτε κάποια χημική ουσία. Δεύτερον, ξεκινάτε σιγά σιγά να μειώνετε το χρόνο που μένει το παιδί στο στήθος ώστε να πάρει κάποια στιγμή εντολή ο εγκέφαλος να παράγει λιγότερο γάλα. Όταν το παιδί καταλάβει στο τέλος ότι δεν έχετε γάλα τότε θα σταματήσει και να ζητάει να θηλάσει.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 4,5 μηνών, 6,5 κιλά και 66 εκατοστά. Γεννήθηκε 3300 και 52 εκ. Θηλάζει ενώ πίνει ταυτόχρονα και ξένο γάλα περίπου 400-500 ml την ημέρα σύνολο. Θα ήθελα να μου πείτε πόσο γάλα γενικά πίνουν τα μωρά σε αυτή την ηλικία για να ξέρω αν παίρνει επαρκή ποσότητα από τον μητρικό θηλασμό. Η αλήθεια είναι ότι η μεικτή διατροφή με έχει εξαντλήσει και έχω πετάξει μέχρι στιγμής πάρα πολύ γάλα αφού δεν ξέρω πόσο θέλει κάθε φορά. Επίσης θέλω την γνώμη σας, αν μπορώ να συνεχίσω έτσι, αν δηλαδή έχετε ακούσει και άλλες μανούλες με αυτό το σύστημα”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πραγματικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσετε μεικτή διατροφή όσο εσείς θέλετε ακόμα και μέχρι το μωρό σας να γίνει 2 χρονών. Το παιδί με τη μεικτή διατροφή τρέφεται εξίσου καλά. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να τρώει το παιδί μόνο μητρικό γάλα, αφού όπως φαίνεται αυτό δεν είναι εφικτό μπορείτε να συμπληρώνετε με γάλα σε σκόνη. Κανείς δεν ξέρει πόσο γάλα θέλει το παιδί να φάει σαν συμπλήρωμα διότι δεν ξέρουμε πόσο τρώει στο συγκεκριμένο γεύμα από τη μαμά του. Θα φτιάχνετε κάθε φορά λίγο παραπάνω από αυτό που έφαγε την προηγούμενη φορά ώστε να είστε σίγουρη ότι θα αδειάσει το μπιμπερό και θα μείνει μια ποσότητα 15-20 cc ώστε να είμαστε σίγουροι ότι χόρτασε.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 14 μηνών. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες και η σωματική του ανάπτυξη είναι 84 εκ και 12 κιλά. Καταλαβαίνει τα πάντα, θυμάται ό,τι του έχουμε μάθει, αλλά δεν μιλάει παρά μόνο λέει χωρίς να αναφέρεται σε κανέναν “μαμά”, “μπαμπά”, “νταντά” και το μόνο που λέει όταν τρώει και τον ρωτάμε τι κάνει, είναι “μαμ”. Ο ανιψιός μου είχε αργήσει πολύ να μιλήσει, σχετίζονται αυτά τα δύο, ή πρέπει να έχουμε αργήσει να μιλήσουμε εγώ ή ο πατέρας του, για να μην είναι ανησυχητικό;”

Απάντηση
Οι διαστάσεις τοου μωρού σας δείχνουν ότι είναι αρκετά παχύ και αρκετά ψηλό άρα από αυτή την άποψη δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Όσον αφορά στην ομιλία του, για την ηλικία του αυτά που λέει είναι πάρα πολύ καλά. Συνήθως σε αυτή την ηλικία ένα παιδί λέει περίπου 10 λέξεις, 22 μηνών βάζει δύο λέξεις μαζί και μετά τα 2 χρόνια κάνει μια μικρή πρόταση με 3 ή 4 λέξεις. Η αλήθεια είναι ότι τα φυσιολογικά όρια ποικίλουν ανάλογα με το κάθε παιδί. Άλλα παιδιά μιλάνε πιο γρήγορα, άλλα παιδιά περπατούν πιο γρήγορα, άλλα παιδιά στηρίζονται πιο γρήγορα. Εσείς δεν έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα. Συνεχίστε να μιλάτε στο παιδί σας, να του διαβάζετε ιστορίες, να του δίνετε ερεθίσματα και θα δείτε οτι πολύ γρήγορα θα πει και άλλες λέξεις.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 15 μηνών και εδώ και 2 μήνες αρνείται να κοιμηθεί στην κούνια της. Θέλει να κοιμάται μαζί μας. Όταν τη βάζω στην κούνια κλαίει με λυγμούς και ασταμάτητα. Τη βάζω στην κούνια αφού την έχει πάρει καλά καλά ο ύπνος, αλλά το καταλαβαίνει και αρχίζει το κλάμα. Να σημειώσω ότι δεν την παίρνει ο ύπνος αν δεν ξαπλώσουμε μαζί. Αυτά ξεκίνησαν μετά από μια ίωση, που την πήραμε στο κρεβάτι μας για να παρακολουθούμε καλύτερα τον πυρετό της τα βράδια”.

Απάντηση
Είναι κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά όταν γίνεται αυτό που κάνατε κι εσείς, δηλαδή κάποια στιγμή να πάρετε το μωρό στο κρεβάτι σας και να κοιμηθείτε μαζί του. Το συναίσθημα είναι τόσο δυνατό που το μωρό δεν θέλει να το αποχωριστεί. Βέβαια δεν είναι κακό ένα παιδί να ζητάει την αγκαλιά και την ασφάλεια της μαμάς του ακόμα και όταν κοιμάται. Παλιότερα οι άνθρωποι κοιμόντουσαν όλοι μαζί στο ίδιο δωμάτιο και στο ίδιο κρεβάτι. Σήμερα, που έχουμε βιομηχανοποιηθεί, οι ανάγκες μας είναι διαφορετικές και φυσικά δεν μπορούμε όλοι να έχουμε ένα παιδί που να κοιμάται μαζί στο κρεβάτι μας. Πρέπει λοιπόν σιγά σιγά να αρχίσετε την προσπάθεια να ξαναποκτήσει το παιδί τη συνήθεια να κοιμάται μόνο του με πολύ διακριτικό τρόπο ώστε να μην αισθανθεί ανασφάλεια και ότι θέλετε να το διώξετε. Σίγουρα θα το καταφέρετε αλλά με πολλή προσοχή για να μη δημιουργηθούν χειρότερα ψυχολογικά προβλήματα. Το σίγουρο είναι ότι αφού δεν θέλετε να κοιμάστε με το παιδί σας πρέπει εσείς να το αποφασίσετε όπως κάνουν και όλα τα ζώα στη φύση, εκπαιδεύοντας τα μωρά τους.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 5 χρονών. Σε εξετάσεις που κάναμε η χοληστερίνη είναι 204, τριγλυκερίδια 47, hdl 47.0, ldl 148. Όλες οι υπόλοιπες τιμές είναι φυσιολογικές. Ο γιατρός μου είπε να κάνουμε περαιτέρω έλεγχο για να δούμε από πού προέρχεται η αυξημένη χοληστερίνη μιας και το παιδί τρώει πολύ καλά, δεν τρώει δηλαδή λιπαρά. Έτσι λοιπόν κάναμε απολιποπρωτεΐνη α1 1,45, απολιποπρωτεΐνη β 0,89, lp λιποπρωτεΐνη α 18,1. Η γνώμη του παιδιάτρου είναι ότι πρόκειται για κληρονομική χοληστερίνη χωρίς όμως να έχουμε πρόβλημα ούτε εγώ ούτε ο άνδρας μου. Θα ήθελα πολύ να μου πείτε την δική σας γνώμη. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Το παιδί σας βρίσκεται σε μία οριακή ηλικία που από δω και πέρα εφόσον έχει υψηλές τιμές χοληστερίνης μπορεί να αρχίσει να μπαίνει σε μία ειδική δίαιτα προκειμένου να μειώσουμε αυτές τις παθολογικές καταστάσεις διότι από τώρα ξεκινά η αρτηριοσκληρυνση των αγγείων της. Το καλύτερο από όλα θα ήταν να επισκεφτείτε έναν παιδοενδοκρινολόγο που θα σας συστήσει τη συγκεριμένη θεραπεία που πρέπει να κάνει το παιδί σας και πιθανόν άλλες εξετάσεις.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι έντεκα μηνών. Είναι ένα χαρούμενο και δραστήριο μωρό που όμως μας ανησυχεί γιατί αν κάποιος μέσα στο σπίτι μιλήσει δυνατά ή αν εγώ η ο πατέρας του τον φωνάξουμε και του μιλήσουμε ακόμα και από μακριά δυνατά φοβάται και αρχίζει να κλαίει. Φυσικά εμείς πηγαίνουμε κοντά του και του λέμε πως δε τον μαλώνουμε και τον κάνουμε αγκαλιά αλλά κάθε φορά γίνεται το ίδιο. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω να μην φοβάται;”

Απάντηση
Αγαπητοί γονείς, απ’ ό,τι φαίνεται, το μωρό σας κάποια στιγμή φοβήθηκε από δυνατούς θορύβους ή κάποιο διαπληκτισμό που είχατε μπροστά του. Έχει μπει λοιπόν στο μυαλουδάκι του ότι αυτοί οι θόρυβοι είναι κάτι κακό και του δημιουργεί ανασφάλεια. Είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά με τα παιδιά μικρής ηλικίας όπως επίσης είναι και παιδιά που έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στους ήχους και δεν τους αρέσει να ακούνε θόρυβο παρά μόνο εύηχους ήχους. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να κάνετε υπομονή να προσπαθείτε να μην φωνάζετε και σιγά σιγά καθώς θα περνάει ο καιρός και το παιδί θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι γύρω του δεν μπορεί να υπάρχουν μόνο χαμηλών τόνων ήχοι αλλά και δυνατότεροι σιγά σιγά θα συνηθίσει και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη έχω ένα αγοράκι 12 μηνών 9 κιλά και 77cm ύψος. Γεννήθηκε 38 εβδ. 3,2 κιλά και 50 cm. Θηλάζει πρωί και βράδυ, τρώει φρούτα, χορτόσουπα, φαρίν λακτέ 250γρ. σε κάθε γεύμα. Ήθελα να σας ρωτήσω αν πρέπει να τρώει κάποιο σνακ ανάμεσα στα γεύματα, πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώει κρέας και πόσο κρέας θα πρέπει να βάζω στο γεύμα του. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, οι κανόνες της διατροφής εξατομικεύονται ανάλογα με το κάθε παιδί, με το βάρος του, με το ύψος του κλπ. Σε γενικές γραμμές, ένα παιδί σε αυτή την ηλικία και για τα πρώτα χρόνια της ζωής του, θα λέγαμε ότι καλό είναι κάθε μέρα να παίρνει μία ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν κάθε μέρα θα πρέπει να τρώει λίγο κρέας όχι πάνω από 80 γραμμάρια την ημέρα. Θα μπορούσα να σας βάλω, για παράδειγμα, δύο φορές την εβδομάδα μοσχάρι, δύο φορές κοτόπουλο, δύο φορές ψάρι και μία μέρα που μπορείτε να βάλετε τα υπόλοιπα κρέατα όπως είναι αρνί, κατσίκι, κουνέλι, γαλοπούλα, γιουβαρλάκια, μπιφτέκι κλπ. Επίσης κάποια μέρα θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το κρέας με ισοδύναμη παροχή πρωτεϊνών όπως θα ήταν τα όσπρια, τα δημητριακά κλπ. Σας υπογραμμίζω ότι μεγαλύτερη σημασία για μας τους Έλληνες έχει να μην τρώμε υπερβολική ποσότητα κρέατος. Το να τρώμε κάθε μέρα από λίγο είναι πολύ καλύτερα από το να τρώμε μεγάλες μερίδες λιγότερες μέρες τη βδομάδα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θέλω να σας ρωτήσω για την κόρη μου η οποία έγινε σήμερα 40 ημερών. Όλες αυτές τις μέρες που την έχουμε σπίτι την κοιμίζουμε στα πλάγια πάντα και μόνο δεξιά. Η πεθερά μου λέει ότι από τα αριστερά δεν κάνει γιατί είναι η πλευρά της καρδιάς. Σήμερα που την εξέτασε ο παιδίατρος αντιλήφθηκε ότι το παιδί δεν έχει αναπτύξει καθόλου την αριστερή του πλευρά και όλες του οι αντιδράσεις στην εξέτασή του γιατρού ήταν από την δεξιά πλευρά. Μας ρώτησε αν την κοιμίζουμε εναλλάξ και από τις δύο πλευρές και όταν του είπαμε πως δεν το κάνουμε, μας είπε ότι από εδώ και πέρα πρέπει να το κοιμίζουμε μόνο από τα αριστερά και γενικά ακόμα και όταν την έχουμε αγκαλιά πάντα από αριστερά μέχρι να την ξαναδεί στην επόμενη επίσκεψή μας. Γιατρέ, πιστεύετε ότι έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο παιδάκι και στην ανάπτυξη της αριστερής του πλευράς;”

Απάντηση
Αυτό το οποίο περιγράφετε είναι κάτι που πολύ συχνά το βλέπουμε στα παιδάκια διότι οι μαμάδες συνήθως τα κοιμίζουν από τη μία πλευρά από εκείνη δηλαδή που πιο εύκολα το βλέπουν δίπλα στο κρεβάτι τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια κάποια στιγμή να στραβώνει το κεφάλι και ο λαιμός και αν δεν το παρατηρήσουμε έγκαιρα και να το θεραπεύσουμε δημιουργείται αυτό που λέμε “ραιβόκρανο”. Εάν το ραιβόκρανο δεν το αντιληφθούμε αμέσως μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να χρειάζεται για πάρα πολύ καιρό ειδική φυσιοθεραπεία και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι και χειρουργείο. Το δικό σας μωρό που είναι 40 ημερών θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ νωρίς που το ανακαλύψατε και εάν κάνετε αυτά που σας υποδεικνύει ο παιδίατρός σας, σε μερικούς μήνες θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα. Επίσης να σας υπογραμμίσω ότι μπορεί ένα παιδί μέσα στην κοιλιά της μαμάς του να προτιμούσε μία θέση και αυτή την θέση να συνεχίσει να την επιθυμεί και μετά τον τοκετό οπότε η μαμά παρασύρεται, βάζει το παιδί σε αυτή τη θέση και σε λίγο καιρό παρουσιάζεται το πρόβλημα που έχει εμφανιστεί και στο δικό σας παιδί.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την κορούλα μου που είναι 10 μηνών, με βάρος 9 κιλά και ύψος 76 πόντους. Γεννήθηκε στην 34η εβδομάδα και 5 ήμερες, 2320 βάρος και 50 πόντους. Πώς αξιολογείτε το βάρος και το ύψος της; Να σας ρωτήσω και για τον γιο μου, 4,5 χρονών, 21 κιλά και 1,17 ύψος. Γεννήθηκε 37η εβδομάδα, 3450 και 53 πόντους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και συγχαρητήρια για το έργο σας!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά στην κόρη σας, το βάρος της είναι πάρα πολύ καλό όπως επίσης και το ύψος της αν λάβουμε υπόψη ότι γεννήθηκε λίγο πρόωρη. Όσον αφορά στο γιο σας, το βάρος του βρίσκεται στην 90η θέση δηλαδή είναι αρκετά βαρύς και το ύψος του πάνω από την ανώτερη θέση, δηλαδή είναι πάρα πολύ ψηλός. Κατά συνέπεια και για τα δυο σας τα παιδάκια μην ανησυχείτε καθόλου.

Ερώτηση
“Έκανα εξετάσεις στο μικρό, 5 χρονών, και η αυξητική ορμόνη βγήκε 51 χαμηλή. Τι πρέπει να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη δεν μου γράφετε άλλα στοιχεία για το παιδί σας όπως για παράδειγμα σε ποια ηλικία κύησης γεννήθηκε, πόσο βάρος, τι προβλήματα είχε μέχρι τώρα, πόσο βάρος και ύψος έχει αυτή τη στιγμή. Εν πάσει περιπτώσει, εφόσον η αυξητική ορμόνη είναι χαμηλή, θα πρέπει να επισκεφτείς έναν παιδοενδοκρινολόγο, ο οποίος είναι και ο καλύτερος για να σε συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνεις από δω και πέρα.

© 2024 tlife.gr