Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι σχεδόν 15 μηνών κι ενώ συνεννοούμαστε απόλυτα, δεν λέει καμία λέξη εκτός του μαμ όταν πεινάει. Έχει πολύ καλή βλεμματική επαφή, δείχνει με το δάχτυλο, τρώει τα πάντα, περπάτησε από 10 μηνών, τα δείχνει όλα στη νοηματική, αλλά αρνείται να μιλήσει. Πρέπει να ανησυχήσω; Μπορώ να την βοηθήσω, πηγαίνοντάς την σε κάποιον ειδικό;

⇐ Απάντηση:
Καταρχάς, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το μωρό ακούει καλά. Παιδί που δεν ακούει, δεν μπορεί και να μιλήσει. Αυτό θα το αντιληφθείτε αν μπορεί να εκτελέσει κάποιες μικρές, τυπικές εντολές όπως “πού είναι η μαμά”, “πού είναι ο μπαμπάς” και διάφορα τέτοια. Πάντως, η ηλικία του είναι οριακή για να μιλήσει, καθώς άλλα μωρά μιλούν πιο γρήγορα και άλλα πιο αργά. Σε περίπτωση που τελικά έχετε αμφιβολία, τότε μπορείτε να κάνετε έλεγχο ακοής με μια εξέταση που λέγεται “ωτακουστικές εκπομπές”.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω και δευτερευόντως να σας συγχαρώ για τον τρόπο που ασκείτε την ιατρική και το λέω από προσωπική εμπειρία. Ούσα απελπισμένη από ένα πρόβλημα που είχε η τότε τριών μηνών κόρη μου, σας τηλεφώνησα στο ιατρείο και η βοήθειά σας ήταν πραγματικά σωτηρία, τόσο για έμενα, όσο και για την μικρή μου, η οποία αντιμετώπιζε γοπ και μέχρι τότε είχα ένα παιδί που διαρκώς έκλαιγε απαρηγόρητα. Για εμάς, τους γονείς που μένουμε στην επαρχία και η πρόσβαση σε γιατρούς της επιλογής μας είναι κατά πολύ περιορισμένη, η συγκεκριμένη στήλη, τα άρθρα και η παρουσία σας σε κάποιες εκπομπές μας βοηθούν πάρα πολύ! Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ! Μαρία

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή Μαρία, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Η στήλη του TLife δεν έχει σαν στόχο να αντικαταστήσει τον προσωπικό παιδίατρο του κάθε παιδιού, αλλά στο μικρό πλαίσιο των περιθωρίων ενός site, να βοηθήσει συμβουλευτικά σαν μια στοιχειώδης γνώμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μαμάδες και ειδικά εκείνες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς εύκολη πρόσβαση σε κλινικό γιατρό. Σε ευχαριστούμε και πάλι.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ. Θελω την βοήθειά σας σε ένα θέμα που με απασχολεί. Έχω ένα κοριτσάκι 10 ημερών. Τις τελευταίες μέρες τρώει κάθε μιάμιση ώρα και θηλάζει αποκλειστικά. Είναι αρκετά λαίμαργη και τρώει πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα όταν χωνέψει, ορισμένες φορές να κάνει εμετό. Υπάρχει φορά που ο εμετός θα είναι αρκετός. Να ανησυχήσω για κάτι ή την ταΐζω πολύ και δεν προλαβαίνει να το χωνέψεις Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δεν είναι σωστό το μωρό σου να τρώει τόσο συχνά. Το πιθανότερο από όλα είναι να μην χορταίνει και καθώς τρώει πολύ συχνά να “βαρυστομαχιάζει” και να κάνει εμετό. Επίσης, υπάρχει μια μικρή περίπτωση να έχει και Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Άρα σε πρώτη φάση θα πρέπει να βρεις τρόπο, ώστε το μωρό σου να χορταίνει και αν συνεχίζει να κάνει εμετό, τότε να κάνεις εξέταση για παλινδρόμηση.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω μια κόρη πέντε ετών, η οποία εδώ και σχεδόν δύο μίνες κάθε βράδυ κλαίει και παραπονιέται για πόνο στην κοιλία -άλλες φορές ψηλά στο στομάχι και άλλες φορές χαμηλά. Ο γιατρός που την εξέτασε είπε ότι κάνει συσπάσεις το έντερο και εκεί οφείλεται ο πόνος. Μας έδωσε το ultra-levure και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τον ξαναπήρα τηλέφωνο και μου είπε να μην ανησυχώ, όμως έχω πανικοβληθεί και δεν ξέρω πώς να την ηρεμήσω. Όλη μέρα είναι μια χαρά, ζωηρή, τρώει και παίζει κανονικά και μόλις νυχτώσει δεν θέλει να φάει και κλαίει. Χθες μάλιστα έκανε και εμετό και σήμερα το πρωί διάρροια. Να σημειώσω πως είναι η δεύτερη φορά που κάνει εμετό στο διάστημα των δύο μηνών και δεν έχει πυρετό ή κάποιο άλλο σύμπτωμα. Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, υπάρχουν αρκετές σκέψεις για το τι μπορεί να συμβαίνει. Πρώτα-πρώτα πρέπει να κάνει ένα υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλιάς για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως διόγκωση των μεσεντέριων αδένων, υποβόσκουσα σκωληκοειδίτιδα, στάση κοπράνων κλπ. Επίσης, θα πρέπει να ψάξετε και για σκουληκάκια στο έντερο, τα οποία το βράδυ προκαλούν πόνο ή και φαγούρα. Τέλος, άλλοι λογού είναι οι ψυχολογικοί, δηλαδή μπορεί να έχει συμβεί κάτι που την έχει τρομάξει και φοβάται την νύχτα να κοιμηθεί και να αποχωριστεί τους γονείς της. Η ηλικία του παιδιού είναι τέτοια που νομίζω ότι συζητώντας μπορείς να εκμαιεύσεις ποιο είναι το πρόβλημα που την απασχολεί.

 

⇒ Ερώτηση:
Παρακαλώ, έχω πρόβλημα με το παιδί μου που είναι 10 ετών. Δεν έχει αντοχή όπως τα άλλα παιδιά και κουραζεται πολύ εύκολα. Οι εξετάσεις αίματος και καρδιάς είναι καλές. Πριν ένα χρόνο, ο πατέρας του έπαθε έμφραγμα στα 47 έτη. Μήπως υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά του παιδιού; Κληρονομικότητα; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παρουσιάζει τέτοια κόπωση. Τα άλλα παιδιά παίζουν ώρες ποδόσφαιρο και το δικό μου δεν αντέχει. Τα άλλα κοιμούνται αργά, το δικό μου πάλι δεν αντέχει. Βοηθήστε με, δώστε μου τα φώτα σας, πού να στραφώ, τι άλλες εξετάσεις να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς δεν ξέρω τι εξετάσεις έχεις κάνει στο παιδί σου και αν είναι επαρκείς για να βγάλεις διάγνωση. Πάντως, πρέπει να κάνει εξετάσεις και για θυρεοειδή, σάκχαρο, βιταμίνες, αναιμίες, βιταμίνη D, ανοσοποιητικό, αυτοάνοσα, σπιρομέτρηση και πολλές άλλες, τις οποίες μόνο ο γιατρός που το παρακολουθεί θα μπορούσε να σου υποδείξει.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι που σήμερα μπήκε στον τέταρτο μήνα και έχει ένα πρόβλημα με παλινδρόμηση, αλλά όχι σοβαρό -εφόσον παίρνει βάρος. Ωστόσο, έχει πολλά αέρια, μπορεί και 40 φορές την ημέρα. Είναι φυσιολογικό;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δεν μου διευκρινίζεις τι είδους παλινδρόμηση είναι αυτή: Γαστροοισοφαγική ή κυστεοουρητηρική; Και σε τι βαθμό; Επίσης, πώς έχει διαπιστωθεί; Και τι θεραπεία έχει κάνει μέχρι τώρα;

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2025 tlife.gr