Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 18 μηνών που ακόμη δεν περπατάει μόνο του. Από πολύ νωρίς μπουσουλάει, ακουμπάει τα έπιπλα και περπατάει, σέρνει έπιπλα, σκαρφαλώνει παντού, αλλά αρνείται να περπατήσει. Όταν τον πιάνω από το χεράκι κάνει μερικά βήματα, αλλά μετά κάθεται πάλι κάτω. Τι μπορώ να κάνω; Πιστεύετε ότι πρέπει να απευθυνθώ σε ειδικό; Λέτε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όπως περιγράφεις τα πράγματα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο προβλημα. Το παιδί σου εχει καλη νευροκινητική κατάσταση, αλλα απλώς δεν έχει αποφασίσει ακόμα να περπατήσει μόνο του. Πιθανόν κάποια στιγμή να έπεσε και γι’ αυτό να φοβάται. Μην το πιέζεις. Είναι καθαρά θέμα λίγου χρόνου για να το κάνει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, ο γιος μου είναι σχεδόν τριών ετών. Πάντα ήταν άφαγος, δηλαδή από έξι μηνών μέχρι 15 έπινε μόνο γάλα, μετά άρχισε να τρώει 15 κουταλιές την ημέρα μέχρι 20 μηνών και μετά πάλι τα ίδια, τρώει το πολύ 2-3 κουταλιές και τέλος. Θέλει μόνο γάλα και πίνει 200 ml την ημέρα, αλλά το βράδυ πίνει άλλα 600 ml. Οι εξετάσεις του δείχνουν ότι θέλει σίδηρο, όπως και δίνουμε. Κάνουμε θεραπεία τρεις μήνες και στους έξι μήνες θα ξανακάνει εξετάσεις. Τι μπορώ να κάνω για να φάει; Υπάρχει κάποιος γιατρός που θα με βοηθήσει; Στα κιλά μας είμαστε πάρα πολύ καλά, δεν τσιμπολογάει ούτε γλυκά, ούτε λιχουδιές και αρνείται τα πάντα.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, εφόσον το βάρος του παιδιού σου είναι καλό, τότε σημαίνει ότι τελικά θερμιδικά καλύπτεται έστω και αν δεν τρώει ό,τι θα ήθελες. Δηλαδή, η ποσότητα γάλακτος που πίνει συν τα υπόλοιπα το καλύπτουν. Το θέμα είναι ότι πρέπει να φάει όλες τις ουσίες. Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους: πρώτον, θα πρέπει να διορθωθεί η σιδηροπενική αναιμία, διότι αυτή καθ’ αυτή προκαλεί ανορεξία. Και δεύτερον, θα πρέπει να το αφήνεις νηστικό (όσον αφορά τις τροφές που του αρέσουν), ώστε να αναγκαστεί να τρώει και τα υπόλοιπα. Φαίνεται ότι, επειδή κάποια στιγμή που δεν έτρωγε του έδινες ό,τι ήθελε προκειμένου να φάει κάτι, τώρα σε χειρίζεται και συνεχίζει να τρώει ό,τι του αρέσει και όχι ό,τι “πρέπει”. Αυτό για να αλλάξει θα πρέπει να φανείς εσύ αποφασιστική και να τηρήσεις τη μέθοδο που σου πρότεινα.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι γνωρίζετε για την ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα. Έχω ένα μωράκι 19 μηνών, το οποίο μετά το εμβόλιο της ιλαράς παρουσίασε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Εδώ και τέσσερις μήνες αντιμετωπίζουμε τα χαμηλά αιμοπετάλια με ενδοφλέβια γ-σφαιρίνη. Ο αιματολόγος μας είπε πως στους έξι μήνες ή το αργότερο στους 12, τα αιμοπετάλια θα σταθεροποιηθούν. Πρόκειται για κάτι παροδικό, όπως μου είπε; Σας ευχαριστώ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταλαβαίνω το άγχος σου. Δεν έχω, όμως, να προσθέσω κάτι παραπάνω από τον αιματολόγο που γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού σου. Η μείωση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες, όπως μια ίωση, από κάποιο φάρμακο και πολλές φορές δεν βρίσκουμε και καθόλου την αιτία. Είναι ιδιοπαθής, διότι αφορά προσωπικά μόνο το παιδί σου και δεν είναι, ας πούμε, μια γρίπη που χτυπάει ταυτόχρονα πολλά παιδιά μαζί μια συγκεκριμένη περίοδο. Το αισιόδοξο είναι ότι τις περισσότερες φορές το πρόβλημα είναι αναστρέψιμο και όπως σου είπε ο αιματολόγος σε λίγο καιρό θα ξεπεραστεί. Για να το πει αυτό ο αιματολόγος, σημαίνει ότι έχει βγάλει το συμπέρασμα από τις εξετάσεις που έχει κάνει στο παιδί σου και γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι αισιόδοξη.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλημέρα, έχω ένα αγοράκι τριών ετών. Εδώ και λίγους μήνες κάνει τα τσίσα στο γιογιό ή στην τουαλέτα, όμως για τα κακά ζητάει πάνα. Δεν θέλει να καθίσει στο γιογιό. Πρέπει να τον αφήσω να κόψει μόνος του την πάνα ή να του πω ότι δεν έχω πλέον άλλες πάνες και να αναγκαστεί να την κόψει πιο γρήγορα; Ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μην πιέζεις το παιδί σου. Βρίσκεται σε καλό δρόμο και θέλει ακόμη λίγο χρόνο μέχρι να ωριμάσουν οι σφιγκτήρες του. Σε πρώτη φάση, βάλ’ το να κάνει τα κακά του με την πάνα στο γιογιό, ώστε να συνηθίσει αυτή την διαδικασία και σιγά-σιγά θα το αποφασίσει.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ