Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 10 ετών και συχνά μου παραπονιέται για πόνους στο ισχίο. Την είδε και ο παιδίατρος και ο ορθοπεδικός και μου είπαν ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Δεν κάνει πυρετό και συχνά το παθαίνει μετά από το σχολείο. Από άσκηση δηλαδή. Εσείς τι λέτε; Πρέπει να ανησυχώ; Από την άλλη ο γιος μου είναι σχεδόν 2 χρονών και τον θηλάζω ακόμη. Το βράδυ ξυπνάει επίσης για να τον θηλάσω. Μόνο έτσι κοιμάται. Δεδομένου ότι το γάλα μου αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστο, βλέπω ότι απλά τον ενδιαφέρει να κοιμηθεί στο στήθος. Πώς μπορώ να σταματήσω τον θηλασμό; Πίνει και κατσικίσιο γάλα τη μέρα γιατί είναι αλλεργικός στο αγελαδινό. Αλλά το πίνει σε ποτήρι όχι σε μπουκάλι για να μπορέσει να κοιμηθεί. Πριν μου απαντήσετε σκεφτείτε ότι αν του αρνηθώ να τον θηλάσω θα κλαίει μια βδομάδα και τόσο δυνατά που θα ξυπνήσει τους πάντες”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όσον αφορά στην κόρη σου, εφόσον το παθαίνει πάντοτε μετά το σχολείο θα πρέπει να προσανατολιστείτε προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή μήπως κάνει κάποιο άθλημα ή γενικά κάποια άσκηση που της προκαλεί πόνο στο ισχίο. Αλλιώς σκεφτόμαστε ότι το παιδί περνάει συχνές υμενίτιδες και αυτό είναι κάτι που προέρχεται από την μυική κόπωση, είναι όμως κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι μπορεί ξαφνικά να επιδεινωθεί η κατάσταση και να χρειάζεται πολύ ειδική θεραπεία. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, όσον αφορά στο γιο σας δεν μου γράφετε εάν το παιδί κοιμάται μαζί σας στο κρεβάτι ή όχι. Εάν συμβαίνει αυτό τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε από το να απομακρύνετε το παιδί από το κρεβάτι σας. Εάν δεν συμβαίνει είναι πάρα πολύ εύκολο να μειωθεί η παραμονή του παιδιού στο στήθος εφόσον το αποφασίσετε εσείς πρώτα και μετά το παιδί. Από ό,τι περιγράφετε μάλλον δεν το έχετε αποφασίσει γιατί η φράση σας ότι θα κλαίει για μία βδομάδα και θα ξυπνήσει τους πάντες δείχνει ότι υποσυνείδητα δεν έχετε αποφασίσει να κάνετε την προσπάθειά σας. Όταν λοιπόν το αποφασίσετε θα βρείτε και τον τρόπο καθώς σαν καλή μανούλα όπως κάνουν και τα ζωάκια που βλέπετε φαντάζομαι σε ντοκυμαντέρ μπορείτε να πείσετε σιγά σιγά το παιδί σας να μειώσει τον χρόνο που μένει στο στήθος σας μέχρι τελικά να αποφασίσει να κοιμάται χωρίς να μπαίνει στο στήθος της μαμάς.

Ερώτηση
“Στον παιδικό σταθμό του γιου μου εμφανίστηκε κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας. Το κοριτσάκι από το τμήμα του γιου μου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο από την προηγούμενη εβδομάδα. Πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις στο παιδί μου ή να λάβει προληπτικά κάποια αγωγή; Δεν έχει εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα που να με ανησυχήσει μέχρι στιγμής”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από τη στιγμή που το κρούσμα της μηνιγγίτιδας προέρχεται από ιό δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο προληπτικά καθώς δεν υπάρχει και ιδιαίτερη θεραπεία με αντιβιοτικά για τις ιογενείς μηνιγγίτιδες. Θα πρέπει να παρακολουθείτε το παιδί σας και σε περίπτωση που εμφανίσει πυρετό ή αυχενική δυσκαμψία ή έντονο πονοκέφαλο να εξεταστεί από τον παιδίατρό του.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη σας έχω εκφράσει πολλές απορίες μου και πάντα η βοήθεια σας ήταν πολύτιμη. Γιατροί σαν και σας σπανίζουν και δυστυχώς μένω σε νησί και δεν είναι τόσο εύκολο να φέρω το παιδί σε σας. Η μικρή μου γεννήθηκε με καισαρική την 40η εβδομάδα, 2935gr και 50cm. Αυτή τη στιγμή είναι 11 μηνών και ζυγίζει 8700gr με ύψος 76cm. Το Μάρτιο διαγνώστηκε ωτίτιδα και φαρυγγίτιδα. Πήρε για 1 εβδομάδα ceclor, μετά από 15 μέρες ο γιατρός διέγνωσε πάλι ωτίτιδα και της έδωσε augmentin για 5 μέρες. Παρατηρώντας ότι το παιδί στον ύπνο έχει ένα μπούκωμα που το δυσκολεύει να αναπνεύσει απευθύνθηκα πάλι στο γιατρό και της χορήγησε bactroban ρινική για 3 μέρες. Δεν είδα κάποια βελτίωση, αντιθέτως το παιδί μόλις το έβαζα στο κρεβάτι του και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έβηχε. Απευθύνθηκα για άλλη μια φορά στον ίδιο γιατρό και της έδωσε ζιρτεκ για μια βδομάδα σε συνδυασμό με τριήμερη χορήγηση bactroban. Επίσης βγάλαμε την πάντα από το κρεβάτι της και τα χαλιά σε περίπτωση που αυτός ο βήχας προερχόταν από ακάρεα ή σκόνη. Παρατήρησα μεγάλη βελτίωση αλλά το παιδί μόλις το βάλω στο κρεβάτι του βήχει τουλάχιστον 2 φορές. Δεν είμαι ειδικός αλλά πιστεύω ότι το παιδί έχει πάρει πολλά φάρμακα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ποια η γνώμη σας; Πού μπορεί να οφείλεται όλο αυτό; Μήπως πρέπει να απευθυνθώ σε πνευμονολόγο ή ωτορινολαρυγγολόγο; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Από ό,τι φαίνεται, ο γιατρός σας το έχει ψάξει αρκετά αφού βλέπω ότι έχει χορηγήσει και αντιβιώσεις για περίπτωση λοίμωξης αλλά και έχει σκεφτεί την αλλεργία και σας έχει συμβουλέψει πώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Πράγματι μπορεί να υπάρχει μια αλλεργική ρινίτιδα η οποία επιδεινώνεται όταν το παιδί βρίσκεται ανάσκελα στο κρεβάτι και αυτό δευτερογενώς να του προκαλεί ωτίτιδα αφού τα μικρόβια που συσσωρεύονται στην μύτη, περνούν εύκολα μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας στο μέσα μέρος του αυτιού. Εφόσον έχετε εξαντλήσει τη μελέτη του περιβάλλοντος προκειμένου να βρείτε τι μπορεί να ενοχλεί το παιδί, καλό θα ήταν σε δεύτερο χρόνο να το δει και παιδοΩΡΛ προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια ανατομική ιδιομορφία στη μύτη του παιδιού όπως για παράδειγμα σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και αν ο ΩΡΛ σας πει ότι πρόκειται για αλλεργία, θα μπορούσατε σε συνεργασία με τον παιδίατρό σας να απευθυνθείτε σε παιδοαλλεργιολόγο.

Ερώτηση
“Η μικρούλα μου είναι 11 μηνών και δεν τα πάμε καθόλου καλά με το φαγητό. Μόλις δει το κουτάλι ξεσηκώνει τον τόπο με αποτέλεσμα να τρώει ελάχιστα γραμμάρια τροφής. Ενδεικτικά αναφέρω ότι όταν φτάσει τα 100 γρ. καταχαίρομαι! Το βραδινό της δε το τρώει ποτέ! Έτσι παίρνει λίγο βάρος ανά μήνα (είμαστε 7950 και ύψος 71)! Επιπλέον έχουμε αλλεργία στη β-λακτοσφαιρίνη (υψηλά επίπεδα) και αρκετά χαμηλό σίδηρο (παίρνει συμπλήρωμα). Εν τω μεταξύ θηλάζω κανονικά και η μικρή έχει τρομερή εξάρτηση απ’ το στήθος! Λόγω της αλλεργίας της απέχω και γω απ’ τα γαλακτοκομικά και το μοσχάρι! Βάσει όλων των δεδομένων τι μου προτείνετε ως προς το θηλασμό, τη διατροφή μου, που είναι φτωχή και τη μπέμπα που δεν τρώει σχεδόν καθόλου; Ποιες άλλες εξετάσεις πρέπει να γίνουν (αιματολογικές και γενική ούρων κάναμε); Χίλια ευχαριστώ!!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από ό,τι φαίνεται το μωράκι σας έχει ένα μικρό ψυχολογικό πρόβλημα καθώς έχει συνδυάσει το φαγητό με πόνο στην κοιλίτσα αφού μου λέτε ότι έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Έτσι λοιπόν έχει στραφεί προς εσάς, θηλάζοντας όσο μπορεί περισσότερο διότι με αυτόν τον τρόπο αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν βρίσκεται στο στήθος της μαμάς της. Επίσης έχει δημιουργηθεί ένας μικρός φαύλος κύκλος διότι ο χαμηλός σίδηρος της δημιουργεί σε δεύτερο χρόνο ανορεξία με αποτέλεσμα να μην τρώει καλά τις τροφές που περιέχουν σίδηρο, να πέφτει ο σίδηρός της και έτσι να μην διορθώνεται η ανορεξία της. Αυτά τα παιδιά θέλουν πολλή υπομονή προκειμένου σιγά σιγά να ξεπεράσουν την ψυχολογική ανασφάλεια που αισθάνονται με την τροφή και να αρχίσουν να τρώνε. Πρέπει να βάλετε πολλή φαντασία, να φτιάξετε διάφορες συνταγές με διαφορετική γεύση που θα τα δίνετε πότε με κουταλάκι και πότε με ένα μπιμπερό που θα ανοίξετε την τρύπα της πιπίλας πολύ ώστε να ξεγελιέται σε περίπτωση που δεν επιθυμεί το κουταλάκι. Όσον αφορά στη διατροφή σας, μπορεί να μην τρώτε γαλακτοκομικά και μοσχάρι μπορείτε όμως να φάτε όλες τις άλλες τροφές οι οποίες είναι πολύ θρεπτικές για να σας κάνουν να έχετε αρκετό γάλα όπως τα ψάρια με ω-3 λιπαρά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, κατσίκι, κουνέλι, μέλι, ταχίνι, πολλά φρούτα, λαχανικά κ.λπ.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχετε δίκιο, μου διέφυγε να σας γράψω την ηλικία της κόρης μου είναι 24 μηνών! Η ερώτησή μου ήταν ότι είναι 16.700 και 90 πόντους, θεωρείτε ότι είναι παχουλή; Εγώ είμαι 1,62 αδύνατη και ο σύζυγός μου 1,82 αδύνατος. Γλυκά δεν τρώει. Γεννήθηκε 36 βδομάδων και 2 μέρες, 2800 και 50 πόντους”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πραγματικά το παιδί σου είναι αρκετά ψηλό, βρίσκεται στην 80η εκατοστιαία θέση αλλά και αρκετά βαρύ δεδομένου ότι είναι 2 κιλά πάνω από την τελευταία γραμμή. Εάν είναι ένα παιδί που δεν τρώει τόσο πολύ που να δικαιολογεί αυτό το βάρος θα πρέπει να ψάξετε τουλάχιστον μήπως συμβαίνει κάτι άλλο όπως: εξετάσεις για θυρεοειδή, ζάχαρο, χοληστερίνη κ.λπ.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, σας ευχαριστούμε για την βοήθεια που μας δίνετε! Έχω ένα αγοράκι σχεδόν 6 μηνών, εδώ και τρεις εβδομάδες έχουμε το εξής θέμα, ανακάλυψε πως μπορεί να γυρίζει και ενώ κοιμόταν από τις 9 το βράδυ έως τις 8 το πρωί, έτρωγε και μετά πάλι ύπνο για δυο ώρες περίπου, τώρα πια εκτός του ότι αργεί να κοιμηθεί με το που γυρίζει στον ύπνο του τρομάζει και αρχίζει να κλαίει ασταμάτητα! Πάω, τον γυρίζω, κοιμάται και μετά πάλι τα ίδια! 3 εβδομάδες είμαι άυπνη… Η παιδίατρος μου είπε να τον αφήσω να κλαίει και θα συνηθίσει, το έκανα τρία μερόνυχτα, πλάνταξε, σπαράζει η καρδιά μου αλλά τα ίδια! Τι να κάνω; Πλέον τον βάζω στην κούνια του και μετά το δεύτερο ξύπνημα τον παίρνω στο κρεβάτι μου δίπλα μου έτσι ώστε να ανταποκρίνομαι άμεσα και να μην πηγαινοέρχομαι. Πάντα ήταν ζόρικος στον ύπνο… Όσο για βάρος είναι 8150 με ύψος 68 εκ, γεννήθηκε στις 38 και 4 ημέρες 3790 με 53 εκ. ύψος. Αποκλειστικός θηλασμός και τελευταία μπήκαμε στο ρυζάλευρο βανίλια. Είναι καλή η ανάπτυξη του; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά στα σωματομετρικά στοιχεία του μωρού σου είναι αρκετά ικανοποιητικά που σημαίνει ότι σιτίζεται κανονικά. Όσον αφορά στη συμπεριφορά του, νομίζω ότι κάποια στιγμή που το παιδάκι ήτανε ανήσυχο και άρχισες να το παίρνεις στο κρεβάτι σου συνήθισε σε αυτό με αποτέλεσμα να αλλάξει το βιολογικό του ρολόι και να ξυπνάει προκειμένου να το πάρεις αγκαλίτσα στο κρεβάτι σου. Να έχεις υπόψη σου ότι ένα μωρό σε αυτή την ηλικία εάν κοιμάται έστω και 8 ώρες το 24ωρο είναι ένα ικανοποιητικός ύπνος. Η μόνη μέθοδος για να αλλάξει αυτό το πρόγραμμα είναι ανάλογα με τις ώρες που εσύ θέλεις να κοιμάται το μωρό σου, πότε να το ξυπνάς πιο νωρίς και πότε να του καθυστερείς λίγο τον ύπνο προκειμένου να του γυρίσεις εκεί που θέλεις εσύ τις ώρες. Σίγουρα θα το παίρνεις αγκαλίτσα αλλά αυτό κάθε τόσο θα μειώνεται όσον αφορά στο χρονικό διάστημα που θα συμβαίνει ώστε σιγά σιγά το μωράκι να ξεσυνηθίσει και να αποφασίσει να κοιμάται μόνο του.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα την γνώμη σας όσον αφορά στο γάλα που δίνω στη μικρή μου. Είναι 9 μηνών 75 εκ. και 9 κιλά. Γεννήθηκε στις 40+3 εβδομάδες, 3320 και 52 εκ. Θηλάζει το πρωί και όλο το βράδυ μιας και ξυπνάει συχνά, τρώει φρούτα, φαγητό σχεδόν τα πάντα, μοσχάρι, τραχανά, αρακά, φακές, γιαούρτι και εδώ και 2 μέρες και κρόκο αυγού. Το βράδυ μόνο αφού την θηλάσω της δίνω και γάλα σε μπιμπερό μέχρι στιγμής γάλα σε σκόνη 2ης βρεφικής ηλικίας. Κρίνετε σκόπιμο να συνεχίσω με αυτό το γάλα ή να της δώσω το νουνου νέσλακ που είναι σε χάρτινη συσκευασία ή και εβαπορέ αυτό που λέει μετά τον 6ο μήνα;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η σύγχρονη παιδιατρική διατροφή τα τελευταία δύο χρόνια ορίζει ότι μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής τα παιδιά πρέπει να τρώνε τα γάλατα νούμερο 2 που βρίσκονται σε μορφή σκόνης. Από το χρόνο και μέχρι 3 ετών πρέπει να τρώνε τα γάλατα 3ης βρεφικής ηλικίας, τα λεγόμενα νούμερο 3 σε σκόνη αλλά και σε υγρή μορφή.

Ερώτηση
“Κε Μαζάνη, πολλά συγχαρητήρια για τη στήλη σας! Θα ήθελα με τη σειρά μου να ρωτήσω το εξής: από ποια ηλικία και μετά είναι απαραίτητο να φορούν τα παιδιά γυαλιά ηλίου και ποιες πρέπει να είναι οι προδιαγραφές αυτών; Επίσης, μία παράκληση: αν είναι εφικτό να αφιερώσετε ένα άρθρο για την προστασία και την υγιεινή στην παραλία. Κι ενώ κάθε χρόνο ακούμε πολλά για τον ήλιο, σπάνια γίνεται λόγος π.χ. για την άμμο, με την οποία λατρεύουν να παίζουν τα παιδιά (για παράδειγμα: παιδιά που φορούν ακόμη πάνα να τη φορούν και στη θάλασσα και όταν παίζουν στην ακρογιαλιά; Ή τι γίνεται με τις ψείρες που υπάρχουν στην άμμο). Σε περίπτωση που έχει γραφτεί ήδη τέτοιο άρθρο κι έχει διαφύγει της προσοχής μου παρακαλώ να μου στείλετε το link. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, οι ερωτήσεις σου είναι πάρα πολύ επίκαιρες και γι’ αυτό φροντίζουμε πάντοτε να σας ενημερώνουμε για αυτά τα θέματα. Ήδη έχουν δημοσιευτεί στο πρόσφατο παρελθόν τουλάχιστον 3 άρθρα που έχουν σχέση με τα γυαλιά ηλίου και με τη συμπεριφορά του παιδιού στη θάλασσα και τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε στην αμμουδιά. Μπορείς να δεις τις πληροφορίες για τα γυαλιά εδώ και για το τι να προσέξεις στην παραλία και ειδικά στην άμμο εδώ.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, θέλω τη βοήθειά σας. Έχω μια κόρη 2,5 ετών και εδώ και τρεις βδομάδες ξεκίνησα να της δίνω κατσικίσιο γάλα αντί για αγελαδινό. Είστε υπέρ; Τι γνώμη έχετε για το κατσικίσιο γάλα; Το συνιστάτε;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη δεν μου αναφέρετε ακριβώς ποιο είναι το κατσικίσιο γάλα που δίνετε στο παιδί σας. Δηλαδή είναι φρέσκο που το παίρνετε από κάποια κατσίκα και το βράζετε εσείς ή είναι σε συσκευασία που βρίσκεται στο σουπερμάρκετ. Εν πάσει περιπτώσει, εάν το κατσικίσιο γάλα που παίρνετε από την κατσίκα το βράζετε τουλάχιστον 10 φορές ώστε να μην έχει φορτίο μικροβίων μπορεί το παιδί να το πιει αλλά και αυτό το γάλα που έχουν στα σουπερμάρκετ και στα βιολογικά προϊόντα μπορεί να το πίνει δεδομένου ότι η ηλικία του παιδιού σας πια το επιτρέπει.

Ερώτηση
“ Έχω ένα γιο 14+ μηνών. Γεννήθηκε 3585 Kg και 50 πόντους. Ανέβασε ίκτερο 19 και κάτι και μπήκαμε στη μονάδα του Παίδων για 12 μέρες. Ενώ ο ίκτερος ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν έπαιρνε βάρος. Αφού γυρίσαμε σπίτι έκανε ΓΟΠ (κάναμε υπερήχους), τώρα είμαστε μια χαρά από τη ΓΟΠ. Το θέμα μου είναι το εξής. Το παιδί τώρα είναι 77 πόντους και 8,5 κιλά. Πολύ χαμηλά στις καμπύλες του βάρους. Και δεν έχει περπατήσει μόνο του ακόμη. Πιάνεται, σηκώνεται, αλλά δεν “έφυγε” ακόμη μόνος του. Να σημειώσω ότι από το Μάρτιο που πηγαίνει σε βρεφικό σταθμό είναι συνεχώς με ιώσεις και πυρετό. Πρέπει να ανησυχώ για το ότι δεν έχει περπατήσει ακόμη και για το βάρος του; Τρώει κανονικά τώρα. Ο παιδίατρος μας είπε ότι θα περιμένουμε να περάσει το καλοκαίρι, να κάνουμε μπάνια, να πάμε εξοχή και αν δεν πάρει βάρος θα μπούμε νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις. Έχω αγχωθεί πάρα πολύ και περιμένω με αγωνία την απάντησή σας!!! Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πολύ σωστά ο παιδίατρός σας σάς έχει προτείνει να κάνετε ένα γενικό check-up προκειμένου να δείτε γιατί το παιδί δεν παίρνει βάρος. Εάν θα γίνει τώρα ή αργότερα αυτό εξαρτάται από το άγχος που έχετε να μάθετε όσο γίνεται πιο γρήγορα την πιθανή αιτία. Πάντως στις γενικές εξετάσεις που θα κάνετε ψάξτε και προς την κατεύθυνση να έχει το παιδί αλλεργία ή κοιλιοκάκη.

© 2024 tlife.gr