Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη, η κόρη μου γεννήθηκε 50 εκατοστά και 3,170 kg βάρος. Τώρα είναι 21 μηνών με ύψος 82 εκατοστά και βάρος 11,950 kg. Θα μπορούσατε να μου πείτε αν είναι εντάξει η ανάπτυξή της; Ευχαριστώ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η ανάπτυξη της κόρης σου είναι ως εξής: το βάρος της βρίσκεται στην 70η εκατοστιαία θέση, δηλαδή μεταξύ της μέσης και του ανώτερου. Το ύψος της βρίσκεται στην 20η εκατοστιαία θέση, δηλαδή κάτω από τη μέση. Δηλαδή δεν είναι πολύ ψηλό παιδί, αλλά αυτό έχει να κάνει και με κληρονομικούς παράγοντες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 11 μηνών και το βράδυ θηλάζουμε για να κοιμηθούμε. Θέλω να της κόψω τον θηλασμό σιγά-σιγά, οπότε της έχω ελαττώσει και τις φορές που την θηλάζω, δηλαδή μόνο δύο την ημέρα. Απλά θα ήθελα να με βοηθήσετε και να μου πείτε κάποιους τρόπους που θα μπορούσα να την βάλω για ύπνο, γιατί δεν έχει μάθει να κοιμάται μόνη και αν την αφήσω μόνη στην κούνια κλαίει και δεν σταματάει! Πρέπει να την αφήνουμε να κλαίει τα βραδιά ή δεν της κάνει κάλο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του τρόπους και συνήθειες. Συνήθως τα παιδιά που έχουν πετύχει καλό θηλασμό έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να παραμείνουν μόνα τους και αυτό είναι φυσιολογικό. Υπάρχουν, πάντως, πολλοί τρόποι για να πετύχεις αυτό που θέλεις. Ένας από αυτούς είναι να πηγαίνεις στο δωμάτιό της και να κοιμάσαι σε ένα κρεβάτι δίπλα της. Όταν το συνηθίσει, μόλις θα κοιμάται, θα φεύγεις. Αν πάλι ξυπνήσει, θα πηγαίνεις στο δωμάτιό της και ξανά το ίδιο μέχρι να το πάρει απόφαση.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλημέρα σας, έχω ένα κοριτσάκι εννιάμισι μηνών, το οποίο θηλάζει και τρώει στέρεες τροφές, όχι όμως στην ποσότητα που θα “έπρεπε”. Έχει βγάλει ένα δοντάκι και το θέμα που αντιμετωπίζω είναι με τα χεράκια της. Τα βάζει συνεχώς μέσα στο στόμα, σε σημείο που κάνει εμετό. Το αποτέλεσμα είναι, εκτός του ότι βγάζει ο,τι έχει φάει, να μην μπορώ να την αφήσω στιγμή ή να την βάλω στο αυτοκίνητο για βόλτα χωρίς δεύτερο άτομο πίσω! Τι θα μπορούσα να κάνω; Σας ευχαριστώ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μέχρι ένα σημείο η πράξη της είναι δικαιολογημένη, διότι μπορεί λόγω της οδοντοφυΐας να πονάει στο στόμα και γι’ αυτό να βάζει το χεράκι της. Και επειδή δεν μπορεί να το ελέγξει, τότε ερεθίζει το λαιμό της και κάνει εμετό. Αν της δώσεις λίγο αναλγητικό, τότε θα δεις αν είναι αυτή η αιτία, διότι δεν θα πονάει. Αν, όμως, συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά, τότε θα σκεφτείς την ψυχολογική περίπτωση. Εννοώ, ότι το μωρό σου το κάνει επίτηδες, γιατί βασικά δεν θέλει να τρώει άλλα πράγματα εκτός από το γάλα σου. Έτσι, αφού το φάει λόγω πείνας, μετά το κάνει εμετό για να το απορρίψει. Για δοκίμασε λίγες φορές να μην φάει άλλο από το γάλα σου, για να δεις αν θα κάνει εμετό ή όχι.
⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, είμαι μια πολύ αγχώδης μητέρα ενός αγοριού τρεισήμισι χρονών και πάντα όταν ο μικρός μου είναι λίγο αδιάθετος, ο νους μου πάει στο χειρότερο. Πριν δύο ημέρες έκανε 37 πυρετό και παραπονέθηκε ότι τον πονάει η κοιλιά του (στον αφαλό) και έκανε εμετό. Ο γιατρός μας είπε πως είναι λίγο κόκκινος ο λαιμός του και πως περνάει μια ίωση. Να σας ενημερώσω πως συχνά, όταν βραχεί ή πατήσει σε νερά, πονάει η κοιλιά και κάνει εμετό. Εχω θορυβηθεί αρκετά μήπως συμβαίνει κάτι κακό. Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, έτσι όπως τα περιγράφεις, δεν φαίνεται να είναι κάτι σοβαρό. Γενικά, ένας πόνος γύρω από τον αφαλό συνήθως δεν είναι χειρουργικός, αλλά μάλλον κάποια ίωση. Όμως, θέλει προσοχή, γιατί ορισμένες φορές μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο και δεν πρέπει πραγματικά να εφησυχάζεις, αλλά να ενημερώνεις τον παιδίατρό του.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη! Έχω ένα αγοράκι τρεισήμισι μηνών που σχεδόν αμέσως μετά τη γέννησή του εμφάνισε κολικούς. Για περίπου δύο εβδομάδες είχαν σταματήσει, αλλά τώρα ξεκίνησε πάλι να πονάει. Έχει πολλά αέρια μέσα στην ημέρα και καμιά φορά ηρεμεί στο μπάνιο. Δεν έχει πιει καθόλου ξένο γάλα, γιατί θηλάζω αποκλειστικά, αλλά δεν ξέρω τι φταίει. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, οι κολικοί στα μωρά μπορεί να “τραβήξουν” μέχρι και τέσσερις-πέντε μήνες. Όμως, κάθε φορά μπορεί να μην είναι το ίδιο. Δηλαδή, μπορεί να πονάει από αέρια, από προετοιμασία για να κάνει κακά, από ίωση κλπ. Βέβαια, έστω κι αν θηλάζει, θα πρέπει πάντα να εξετάζεται το ενδεχόμενο της αλλεργίας σε κάτι που τρως εσύ και περνάει στο γάλα σου ή να πρόκειται για εσωτερική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ γεια σας, ήθελα να σας ρωτήσω για το μικρό μου που είναι 10 μηνών και δεν πίνει καθόλου νερό! Προσπαθώ να του δώσω με το μπιμπερό, αλλά δεν το θέλει. Του το βάζω στο ειδικό παγουράκι, μήπως θελήσει μόνο του να το πιάσει, αλλά ούτε αυτό πιάνει. Τι μπορώ να κάνω; Ανησυχώ τώρα που έχουν πιάσει οι ζέστες!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μην ανησυχείς. Αν το παιδί σου διψάει θα πιει οτιδήποτε υγρό πάει στο στόμα του. Άρα δεν διψάει. Φαίνεται ότι με ό,τι άλλο τρώει είναι καλυμμένο. Εσύ, βέβαια, θα του δίνεις κάθε τόσο, αλλά χωρίς πίεση και άγχος. Ειδικά τώρα που θα κάνει ζέστη. Αν, λοιπόν, το μωρό σου διψάει, θα το πιει από μόνο του.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ