Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 7 χρονών. Μπορώ να της μιλήσω για την περίοδο των γυναικών; Είναι νωρίς και με τι τρόπο να της το εξηγήσω;”
Απάντηση
Είναι σχετικά νωρίς για να κάνετε μια τέτοια κουβέντα. Αν όμως το παιδί σας έχει ήδη κάποιες απορίες που πιθανόν να του δημιουργήθηκαν από συζητήσεις στο σχολείο ή από την τηλεόραση κ.τ.λ. ή εάν έχει αρχίσει να έχει κάποια συμπτώματα όπως πονάκια στην κοιλίτσα θα μπορούσατε να ξεκινήσετε να το ενημερώνετε. Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται πάρα πολύ αθώα, αληθινά μεν αλλά όχι δραματικά ώστε να τρομάξει το παιδί. Υπάρχουν στα καλά βιβλιοπωλεία πολύ καλά βιβλία από την ανατομία του σώματος και γύρω από το πώς θα πρέπει να ενημερώσετε ένα παιδί για το συγκεκριμένο θέμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 7,5 μηνών και θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να του κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο.”
Απάντηση
Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό αλλά συστήνεται να γίνεται σε όλα τα παιδιά πάνω από 6 μηνών. Επίσης όσοι ασχολούνται με παιδιά κάτω των 6 μηνών θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ίδιοι προκειμένου να προστατέψουν τα μικρά αυτά παιδιά.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών και σε λίγες μέρες ξεκινάμε ρυζάλευρο. Επιτρέπεται να του δίνω νερό; Αν ναι πρέπει να το βράζω; Να αναφέρω ότι στο σπίτι πίνουμε εμφιαλωμένο νερό. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Εφόσον ο παιδίατρός σας έχει αποφασίσει στην ηλικία αυτή να σας δώσει ρυζάλευρο φυσικά και μπορείτε να το δώσετε και επιτρέπεται να του δώσετε νερό μετά από την κρέμα εφόσον φαίνεται ότι διψάει. Σε αυτήν την ηλικία δεν είναι απαραίτητο να το βράσετε το νεράκι, μπορείτε να δώσετε ή από τη βρύση ή εμφιαλωμένο δεδομένου ότι έχει ολοκληρώσει το αμυντικό του σύστημα και μπορεί να προστατεύεται από τα κοινά μικρόβια.
Ερώτηση
“Υπάρχει κάτι που μπορεί να δίνουμε στα μωράκια μας για να ανακουφίζονται από τα δοντάκια τους; Έχω χρησιμοποιήσει κάποιες αλοιφούλες αλλά δεν κάνουν τίποτα.”
Απάντηση
Έχετε δίκιο συνήθως αυτές οι αλοιφούλες δεν προσφέρουν πολλά πράγματα. Εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε μία ειδική δαχτυλήθρα από σιλικόνη με ανώμαλη επιφάνεια και με αυτήν να κάνετε αρκετές φορές την ημέρα μασάζ στα ούλα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται υπεραιμία στα ούλα του μωρού, ανακουφίζεται απο τον πόνο και διευκολύνεται η οδοντοφυΐα. Σε περίπτωση που ένα μωρό έχει πολύ μεγάλο πόνο και δεν μπορεί να κοιμηθεί τότε θα μπορούσατε να χορηγήσετε και κάποιο αναλγητικό.
Ερώτηση
“Έχω ένα μωρό 2 χρονών και 9 μηνών. Γι’ αυτή την ηλικία πόση είναι η σωστή ποσότητα σε σοκολάτα και γενικά σε ζάχαρη που μπορεί να καταναλώνει ημερησίως;”
Απάντηση
Θα σας έλεγα ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνει καθόλου ζάχαρη σε αυτή την ηλικία. Μέσα από τις τροφές έτσι κι αλλιώς το μωρό παίρνει υδατάνθρακες που είναι χρήσιμοι για την υγεία του. Το να δώσετε σοκολάτα είναι κι αυτό ένα γλυκό. Άρα λοιπόν υπολογίστε ότι προσπαθούμε όσο γίνεται περισσότερο να μην μάθουμε το παιδί να παίρνει απευθείας ζάχαρη. Σκεφτείτε ότι ακόμα και τα φρούτα έχουν υδατάνθρακες, δηλαδή κατά κάποιον τρόπο φυσική ζάχαρη.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι που σε 1 εβδομάδα γίνεται 11 μηνών. Έχει βγάλει 4 δόντια πάνω, 3 κάτω και μου είπε η παιδίατρος ότι είναι έτοιμο και το τέταρτο κάτω. Εδώ και 5 μέρες κοιμάται σχεδόν 5 ώρες το 24ωρο και το βράδυ κλαίει συνέχεια. Άρχισε και να μην πίνει πολύ γάλα ενώ συνέχεια βάζει το χέρι του στα πίσω δόντια και δαγκώνει. Του δίνω συνέχεια ντεπόν. Κάνει καλό; Τι να κάνω;”
Απάντηση
Είναι φανερό ότι το μωρό σας έχει όλη αυτή την ανησυχία από την οδοντοφυΐα του. Κάποιο δόντι δυσκολεύεται να βγει και στην περίοδο αυτή τα παιδιά έχουν μεγάλη ανησυχία, δεν μπορούν να κοιμηθούν και διαταράσσεται και η όρεξή τους. Χρησιμοποιήστε κάποιες αλοιφούλες που αναισθητοποιούν τα ούλα και τα μαλακώνουν ή μια δαχτυλήθρα από σιλικόνη για να κάνετε μασάζ. Σε μεγάλη ανάγκη θα του δίνετε αναλγητικό, κάνοντας υπομονή ώστε σε μερικές μέρες να βγει το δόντι και να ηρεμήσει το παιδί σας.
Ερώτηση
“Θα ήθελα τη γνώμη σας για το αν πρέπει να εμβολιάσω τα παιδιά μου που είναι 19 μηνών με το εμβόλιο της γρίπης και για το αν θα πρέπει να το κάνω και εγώ που είμαι καθηγήτρια και έρχομαι σε επαφή με πολλά παιδιά καθημερινά.”
Απάντηση
Βεβαίως και μπορείτε να εμβολιάσετε τα παιδιά σας όπως επίσης μπορείτε να εμβολιαστείτε και εσείς. Σίγουρα δεν θα κάνετε κακό. Θα προστατέψετε τα παιδιά σας και τον εαυτό σας από τους ιούς της γρίπης αν και έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να προστατευτείτε πιθανόν και ας πούμε από κάποια ξαδελφάκια αυτών των ιών.
Ερώτηση
“Πότε μπορούμε να βάλουμε το μωρό μας σε άλλο δωμάτιο; Είναι 8 μηνών και επειδή δεν πολυκοιμάται τα βράδια φοβάμαι μήπως ξυπνάει επειδή είναι στο δωμάτιό μας. Μήπως πρέπει να χρονίσει και μετά να της αλλάξω δωμάτιο;”
Απάντηση
Συνήθως μετά τους 12 μήνες είναι η καλύτερη ηλικία για να πάει το παιδί στο δικό του δωμάτιο. Μέχρι τους 12 μήνες θέλει ιδιαίτερη παρακολούθηση διότι υπάρχει και ο φόβος για το Σύνδρομο του Αιφνιδίου Θανάτου, άρα λοιπόν καλύτερα να είστε κοντά στο μωρό σας. Στο χρόνο επάνω θέλει και αυτό μια αλλαγή στο περιβάλλον του οπότε θα δει με μεγάλο ενδιαφέρον την αλλαγή του δωματίου. Εκείνο που έχει σημασία είναι όταν το έχετε στο δωμάτιό σας μην το παίρνετε στο κρεβάτι σας να κοιμηθεί γιατί θα το συνηθίσει και δεν θα θέλει με τίποτα να φύγει ούτε από το κρεβάτι σας ούτε από το δωμάτιό σας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ