Ο παιδίατρος του TLIFE σου απαντά!

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις και απορίες που έχετε για τα παιδιά σας!

Ερώτηση
“Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: στις 15 Ιουνίου έβγαλα κάτι κοκκινίλες και πρήξιμο στα χέρα και στα πόδια. Νοσηλεύτηκα για μια μέρα για τυχόν άλλη ασθένεια επειδή είχα και πόνο στον αυχένα και δέκατα μια φορά. Πέρασαν όλα με θεραπεία κορτιζόνης. Στις 2 Ιουλίου τα ξαναεμφάνισα και στις 5 Ιουλίου τα έβγαλε και η μεγάλη μου κόρη, 8,5 ετών, σε όλο το σώμα εκτός από το πρόσωπο. Στο νοσοκομείο είπαν ότι κάτι την πείραξε και της έδωσαν κορτιζόνη. Ο δερματολόγος είπε ότι είναι μάλλον οστρακιά αλλά πρότεινε να την πάω και στην παιδιατρό μου. Η παιδίατρος δεν συμφωνεί με τη διάγνωση της οστρακιάς και είπε να πιει τρεις μέρες κορτιζόνη και δέκα μέρες Ξοζάλ. Ο αλλεργιολόγος είπε ότι δεν νομίζει ότι είναι κάτι σοβαρό και μετά από ένα μήνα να κάνει τα τεστ αλλεργίας. Έχω απελπιστεί. Φοβάμαι μήπως είναι κάτι σοβαρό και μήπως κολλήσει και η μικρή μου κόρη, 3 ετών. Θα είχε κολλήσει μέχρι τώρα; Εχουν εξαφανιστεί οι κοκκινίλες του παιδιού,της κράτησαν μόνο δύο μέρες. Μπορώ να την πάω σε κάμπιγκ για πέντε μέρες ή είναι επικίνδυνο;”

Απάντηση

Δυστυχώς το τι αρρώστια είναι ένα εξάνθημα μπορεί να διαγνωστεί μόνο όταν κάποιος γιατρός το βλέπει. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ίωσης, μπορεί να είναι αλλεργικό εξάνθημα μπορεί να είναι λοιμώδες εξάνθημα. Περισσότερη σημασία έχει σε τι κατάσταση βρίσκεται το παιδί, δηλαδή αν έχει πυρετό, αν είναι ζωηρό αν έχει όρεξη να φάει και αν έχει φαγούρα. Σε όλες τις περιπτώσεις που μου περιγράφετε, χορηγήθηκε κορτιζόνη και αντισταμινική θεραπεία. Είναι φάρμακα ευρέου φάσματος και χρήσεως χωρίς να έχει γίνει η σωστή διάγνωση για το τι νόσημα έχει το παιδί σας. Δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο δεδομένου ότι δεν έχω δει το εξάνθημα και υπάρχει ο κίνδυνος να σας κατευθύνω προς λάθος διάγνωση.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 7 μηνών. Έίναι 6.800 και γεννήθηκε 3.400. Πάντα είχαμε πρόβλημα με το βάρος της αλλά το πιο δύσκολο είναι το πρόγραμμά της: θέλει να τρώει λίγο και πολλές φορές. Στα αλεσμένα με 5 κουταλιές είναι ευχαριστημένη. Αν δεν την ζορίσω να φάει μια νορμάλ ποσότητα για να ξαναφάει σε τρεις ώρες εκείνη θα ήθελε να τρώει όλη μέρα από λίγο. Έχω δοκιμάσει τα πάντα, ατελείωτες βόλτες με το αυτοκίνητο για να περνάει η ώρα μπας και φάει παραπάνω, αλλά τίποτα. Είναι πολύ κουραστικό αλλά έτσι ήταν από νεογέννητο”.

Απάντηση

Ξέρουμε ότι ένα νεογεννητο όταν γίνει 5 μηνών πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε για να πούμε ότι αναπτύσσεται σωστά. Το δικό σας απ’ ό,τι φαίνεται έχει μείνει πίσω στο βάρος περίπου δύο μήνες. Η μέθοδος που χρησιμοποιείτε να πιέζετε το παιδί για να φάει και να το πηγαίνετε βόλτα με το αυτοκίνητο δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε. Πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει με το παιδί και να τρώει επειδή πεινάει και έχει όρεξη και όχι επειδή εμείς το πιέζουμε. Θα πρέπει να κάνετε ορισμένες εξετάσεις για να διαπιστώσετε μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Γενική αίματος, σίδηρο, φεριτίνη, γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια, εξετάσεις για το θυροειδή, τρανσαμινάσες και μετά από αυτό θα συζητήσουμε τι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι που σε δύο μήνες θα γίνει 4 χρονών και έχει ύφος 1,01 εκατ. και βάρος 18 κιλά. Γεννήθηκε 3.050 κιλά και 50 πόντους. Υπάρχει λόγος ανησυχίας; Έχω κι άλλο ένα αγοράκι, 20 μηνών, που ζυγίζει 11.5 κιλά και έχει ύψος 83 πόντους. Γεννήθηκε 2.630 και 49 πόντους. Είναι όλα καλά;

Απάντηση

Με τα στοιχεία που μου δίνετε φαίνεται ότι και τα δύο σας τα παιδιά βρίσκονται μέσα σε φυσιολογιακά επίπεδα, το τετράχρονο έχει βάρος έχει στην 65 εκατοστιάία θέση και ύψος στην 25η εκατοστιαία θέση. Το 20μηνο έχει βάρος στην 45 και ύψος στην 25η. θα έλεγα ότι και τα δύο σας παιδιά βρίσκονται σε φυσιολογικά πλαίσια. Θα έλεγα ότι για το βάρος τους είναι μέσα στο φυσιολογικό πλαίσιο ενώ το ύψος τους είναι κατά τι χαμηλότερο, δεν είναι δηλαδή αυτό που θα λέγαμε και το πρώτο μπόι. Όμως τα παιδιά ψηλώνουν μέχρι τα 18 και σήμερα παίζει ρόλο η κληρονομικότητα αλλά και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Συμπερασματικά θα έλεγα ότι τα παιδιά σας ειναι μέσα στα φυσιλογικά όρια για την ηλικία τους.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164