Σε ποια ηλικία να βάλω την κόρη μου σε στράτα; Το 6 μηνών μωράκι μου έχει ατοπική δερματίτιδα, τι να κάνω;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας…
Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 16 μηνών και χθες έπεσε από ύψος περίπου 40 εκατοστών και χτύπησε το κεφαλάκι της στο πίσω μέρος. Εκτός από το κλάμα εκείνης της στιγμής δεν έχει κάποιο άλλο εξωτερικό σημάδι όπως καρούμπαλο ή εμετούς. Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος εσωτερικός τραυματισμός, ποια σημάδια πρέπει να προσέχω και για πόσες μέρες μέχρι να βεβαιωθώ ότι είναι σίγουρα καλά; Eυχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Κάθε παιδί που πέφτει και χτυπάει ή προσκρούει το κεφάλι του σε κάποιο αντικείμενο ή έπιπλο, χρειάζεται παρακολούθηση για 48 ώρες. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν έχει καρούμπαλο, αλλά μη τυχόν και έχει τραυματιστεί εσωτερικά ο εγκέφαλος, αιμορραγεί σιγά σιγά και μετά από κάποιες ώρες αρχίσει να δίνει νευρολογικά συμπτώματα. Παρακολουθούμε το παιδί και ανησυχούμε εάν κάνει εμετούς, έχει αδικαιολόγητη υπνηλία ή εάν βγάζει αίμα από τη μύτη, από τα αυτιά, το στόμα ή στα ούρα του. Επίσης όταν κοιμάται κάθε μιάμιση με δύο ώρες το σκουντάμε ώστε να βλέπουμε ότι έχει μυικό τόνο μη τυχόν και πέσει σε κόμμα και το ανακαλύψουμε πολύ αργά.
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 5 μηνών. Θα ήθελα να ρωτήσω σε ποια ηλικία πρέπει να μπει σε στράτα; Είναι πολύ δραστήρια και αν την κρατάς στερεώνεται στα ποδαράκια της.”
Απάντηση
Την στράτα εδώ και πολλά χρόνια την απαγορεύουν οι παιδο-ορθοπεδικοί για όλες τις ηλικίες. Η αιτία είναι ότι και μπορεί να δημιουργηθούν παραμορφώσεις στα πόδια του παιδιού αλλά και ενοχοποιείται για χιλιάδες ατυχήματα. Επίσης τα παιδιά που μπαίνουν στη στράτα δεν μαθαίνουν να περπατούν όπως πολλοί γονείς πιστεύουν διότι το παιδί στη στράτα τσουλάει και δεν περπατάει. Το καλύτερο απ’ όλα είναι να βοηθήσετε το παιδί σας με τα χέρια σας να στηρίζετε και να προσπαθεί να βαδίσει. Εάν θέλετε να απασχολείται το παιδί κάποιες ώρες για να μην είναι “μέσα στα πόδια σας” μπορείτε να πάρετε ένα άλλο αντικείμενο που ονομάζεται “τραπέζι απασχόλησης” το οποίο είναι κάτι σαν τη στράτα που όμως δεν τσουλάει.
Ερώτηση
“Το μωράκι μου είναι 6 μηνών. Από 1 μηνών του παρουσιάστηκε ατοπική δερματίτιδα στο πρόσωπο και μικρά εκζεματάκια στα πόδια. Έχετε να προτείνετε κάποια κρέμα με κορτιζόνη; Του βάζω μια καλλυντική στο πρόσωπο αλλά περνάει δύσκολα. Υπάρχουν τροφές που το επηρεάζουν;”
Απάντηση
Οι αλοιφές κορτιζόνης και γενικότερα η κορτιζόνη είναι το τελευταίο πράγμα που θα δίναμε σε ένα παιδί το οποίο έχει ατοπική δερματίτιδα. Πρώτον ψάχνουμε ένα καλό ιστορικό για να δούμε αν υπάρχει κάποια κληρονομικότητα στους γονείς ή στα αδέρφια. Δεύτερον προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι είναι εκείνο που πειράζει το παιδί. Είναι κάτι που τρώει; Είναι κάτι που έρχεται σε επαφή με το δέρμα του; Είναι ένα ρούχο; Είναι καλλυντικά; Μετά προσπαθούμε με αλοιφές που δεν περιέχουν κορτιζόνη να λύσουμε το πρόβλημα και μόνο στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι πολύ έντονο θα χρησιμοποιήσουμε κορτιζόνη και όσο γίνεται μικρότερο χρονικό διάστημα. Επίσης υπάρχουν ειδικοί παιδο-αλλεργιολόγοι που ασχολούνται με τα θέματα αυτά κάνοντας ειδικά τεστ αλλεργίας στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε τι είναι εκείνο που μπορεί να ενοχλεί το παιδί.
Ερώτηση
“Το αγοράκι μου είναι 12 ημερών. Το θηλάζω αλλά δεν χορταίνει και του δίνω συμπλήρωμα. Άλλες φορές τρώει 60 γρ. άλλες 90 γρ. Είναι καλά ή είναι πολύ; Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μειώθηκε μέσα σε δύο μέρες η παραγωγή του μητρικού γάλακτος αφού πριν χόρταινε μόνο με το δικό μου; Πως μπορώ να αυξήσω πάλι την ροή του μητρικού γάλακτος;”
Απάντηση
Θα σας απαντήσω ξεχωριστά στις ερωτήσεις που κάνετε. Πρώτον στην ερώτηση αν τα 60 ή 90 γρ είναι αρκετά, έχω να σας ρωτήσω εγώ: που ξέρετε πόσο τρώει το παιδί αφού θηλάζει; Μήπως βγάζετε το γάλα σας με κάποιο θήλαστρο; Αυτός δεν είναι φυσικός τρόπος και μπορεί να είναι η αιτία να μειωθεί το γάλα σας και να μην τρώει το παιδί όσο θα έπρεπε. Εάν λοιπόν δεν θηλάζετε με φυσικό τρόπο είναι επόμενο η παραγωγή του γάλακτος να μειωθεί. Δεύτερον ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Εάν έχετε άγχος ότι δεν έχετε γάλα και σκέφτεστε αρνητικά είναι ένας λόγος που μειώνεται η παραγωγή του γάλακτός σας. Για να βοηθήσουμε να έχετε παραπάνω γάλα είναι πολύ σημαντικό:
– να έχετε πολύ καλή ψυχική διάθεση
– να είστε ήρεμη
– να πιστέψετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να θηλάσετε το παιδί και ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από το γάλα σας για το παιδάκι σας.
Όσον αφορά την διατροφή θα πρέπει να τρώτε κρέας, φρούτα, χόρτα. Επίσης να πίνετε πολύ νερό. Το φυσικό καροτόζουμο είναι πολύ ευεργετικό, πορτοκαλάδες, γάλα και που και που κάποιο αυγό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ