Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ! Έχω μια κόρη 12,5 μηνών, η οποία είναι οκτώ κιλά, ενώ γεννήθηκε 3.560 γραμμάρια με ύψος 51 εκατοστά. Μέχρι και τον τέταρτο μήνα έπαιρνε ικανοποιητικά βάρος. Με την εισαγωγή, όμως, των στερεών τροφών έφτασε να παίρνει από 60 μέχρι 100 γραμμάρια τον μήνα. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και είναι όλα φυσιολογικά. Επίσης, για διάστημα ενός μήνα έκανα αποχή από τα γαλακτοκομικά (αφού θηλάζω ακόμα) και σε μια εβδομάδα είχε πάρει σχεδόν 200 γραμμάρια. Τον τελευταίο μηνά ταλαιπωρείται από ουρολοίμωξη, δύο φορές συνεχόμενα. Παράλληλα, ήταν άρρωστη και έβγαζε δοντάκια. Ακόμα βρισκόμαστε σε θεραπεία με αντιβίωση (procef). Η μικρή πλέον δεν τρώει τίποτα, μόνο τσιμπολογάει και θηλάζει μέρα και νύχτα (4-5 φορές). Έχω απελπιστεί, πείτε μου τις συμβουλές σας. Ευχαριστώ και με συγχωρείτε για το μακροσκελές κείμενο.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το γεγονός οτι με την διακοπή των γαλακτοκομικών άρχισε να παίρνει βάρος σημαίνει ότι μάλλον έχει κάποια αλλεργία και αυτό πρέπει να το εξετάσετει με αλλεργιολογικές εξετάσεις. Οι αλλεργίες είναι μία από τις αιτίες για να μην παίρνει βάρος ένα μωρό, όπως επίσης και η ουρολοίμωξη. Βάλε τώρα και την οδοντοφυΐα στην εξίσωση μαζί με κάποιες ιωσούλες και όλα μαζί επιδρούν αρνητικά στην αύξηση του βάρους στο μωρό σου. Μάλλον θα πρέπει να γίνουν και άλλες εξετάσεις και να θεραπευθεί από την ουρολοίμωξη. Επιπλέον, πιθανόν να μην χορταίνει και από το γάλα σου πια, διότι όλη η ταλαιπωρία σου -σωματική και ψυχική- μπορεί να έχει μειώσει την θρεπτικότητά του.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω έναν μπέμπη 27 ημερών, που κάνει κολικούς από 15 ημερών. Όταν δεν κλαίει από τον πόνο, γκρινιάζει και είναι ανήσυχος. Σχετίζεται αυτό με τους κολικούς και πώς τους διαχειριζόμαστε; Παίρνουμε σταγόνες biogaia, πίνουμε χαμομήλι πολύ λίγο και κάνουμε αγκαλιές και περπάτημα.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, οι κολικοί του πρώτου τριμήνου είναι πολύ συνηθισμένοι και ταλαιπωρούν μωρά και μαμάδες. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ανακουφίσεις το μωρό σου. Εκτός από τα ροφήματα και τα σιροπάκια, πολύ αποτελεσματικό είναι να ρίχνεις λίγο χλιαρό αέρα με το σεσουάρ των μαλλιών πάνω στην κοιλίτσα του. Τόσο ο χλιαρός αέρας, όσο και ο θόρυβος, πολλές φορές ηρεμούν το μωρό. Αξίζει να το δοκιμάσεις.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, έχω έναν γιο τριών ετών που το βράδυ σηκώνεται κάθε δύο ώρες να πιει γάλα. Αυτό συμβαίνει από όταν ήταν μωρό και ελάχιστες φορές έχει κοιμηθεί τρεις και τέσσερις ώρες συνεχόμενα. Η παιδίατρος μου έλεγε ότι θα το κόψει μόνος του, αλλά ακόμα δεν έχει σταματήσει. Του έχω αρνηθεί, του έχω πει ότι τελείωσε το γάλα και εκείνος τσιρίζει, κλαίει και όταν του λέω ότι θα πιούμε το πρωί, δεν δέχεται καμία δικαιολογία και δεν πίνει ούτε νερό ούτε τίποτα άλλο. Πώς μπορώ να το σταματήσω αυτό; Με έχει κουράσει πάρα πολύ, δεν κοιμάμαι καθόλου και ξυπνάω στις 6:00 για να πάω στην δουλειά μου. Πάντως, πίνει γάλα και κοιμάται αμέσως. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν κατάλαβα καλά, μάλλον θηλάζεις ακόμα. Αν ισχύει αυτό, τότε ο θηλασμός είναι ο λόγος που το μωρό σου δεν ησυχάζει, γιατί πρωτίστως θέλει να έχει επαφή μαζί σου. Είναι που εργάζεσαι κιόλας και έχει δημιουργηθεί ανασφάλεια στο μωρό σου. Ο μόνος τρόπος είναι να καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλο γάλα. Επίσης, όταν ξυπνάει δεν πρέπει να σε βλέπει, αλλά κάποιος άλλος να ασχολείται μαζί του το βράδυ για ένα μικρό διάστημα, μέχρι να “ξεκολλήσει” από εσένα.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Η κόρη μας έκλεισε τα δυόμισι τον Ιούλιο και φέτος ξεκίνησε παιδικό σταθμό. Ενώ είχα εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια κοψίματος της πάνας, μόνη της αρχές Αυγούστου είπε “δεν θέλω άλλο πάνα” και μετά από δύο ημέρες έκοψε ακόμη και την νυχτερινή πάνα χωρίς ατυχήματα. Και ενώ μας ειδοποιούσε για τα πάντα, τελευταία όταν είναι στον παιδικό σταθμό κάνει τα κακά επάνω της (για τα τσίσα ενημερώνει). Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να της εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να το κάνει, αλλά ενώ λέει ότι δεν θα ξαναγίνει, μετά δεν θέλει να το πει στην δασκάλα της. Παθολογικό πρόβλημα δεν υπάρχει, αφού μέχρι τώρα μας τα έλεγε όλα κανονικά.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχήν το μωρό σου είναι ακόμα πολύ μικρό για να ελέγξει καλά τους σφιγκτήρες του, αλλά παρ’ όλα αυτά τα πάει θαυμάσια. Μην το πιέζεις. Είναι θέμα χρόνου να τα καταφέρει και μόνο του. Ας βοηθήσει λίγο η δασκάλα με το να την κανακεύει και να την κάνει να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο φόβο.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το κοριτσάκι μου που είναι τεσσάρων μηνών. Ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ με τους κολικούς, αλλά ακόμα δεν της έχουν περάσει. Η κοιλιά της κάνει συνέχεια θόρυβο. Τι να κάνω; Μάλιστα, τώρα έχει και πάρα πολλά σάλια. Λέτε να είναι τα ούλα της που το προκαλούν ή είναι ακόμα νωρίς;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καμιά φορά οι κολικοί κρατάνε για περισσότερο από τρεις μήνες. Ωστόσο, σκεφτείτε μήπως έχει και κάποια αλλεργία στο γάλα και της προκαλεί κολικούς.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 22 ημερών που τρώει κανονικά (θηλάζω αποκλειστικά), όμως ρεύεται σπάνια και όταν κοιμάται κάνει κάποιους ήχους σαν να έχει κάτι στον λαιμό, ενώ εδώ και κάποιες ήμερες σφίγγεται, δεν μπορεί να κάνει αέρια και κακά, κουνάει χεριά-πόδια και ουρλιάζει. Δεν ξέρω τι να κάνω για να την βοηθήσω. Πιστεύετε πως είναι κολικοί; Πίνω γάλα χωρίς λακτόζη, διότι έχω δυσανεξία. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας στο να κάνω εγώ και ο μπαμπάς της το εμβόλιο της γρίπης. Ο μπαμπάς είναι νεφροπαθής. Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αρχικά να κάνετε και οι δύο το εμβόλιο της γρίπης. Όσο αφορά την συμπτωματολογία της, νομίζω ότι έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δεν γνωρίζω αν στο μέρος που ζείτε υπάρχει τρόπος να κάνει ένα καλό υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να το διαγνώσεις. Έτσι μονάχα θα το βοηθήσεις με θεραπεία για να μην έχει καούρες και τσουξίματα από την παλινδρόμηση του γάλακτος από το στομάχι στον οισοφάγο.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ