Site icon TLIFE

Οι απαντήσεις στους γονείς από τον παιδίατρο του TLIFE, Δρ. Σπύρο Μαζάνη

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκια έξι μηνών που από όταν γεννήθηκε δεν δέχεται το μητρικό γάλα με το μπιμπερό. Έχω προσπαθήσει με πολλά διαφορετικά μπιμπερό, αλλά δεν πετυχαίνει τίποτα. Σύντομα θα ξεκινήσει τη δουλειά και δεν ξέρω τι να κάνω. Παρακαλώ πολύ, δώστε μου κάποιες οδηγίες.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το μωράκι σου ξέρει ποιο είναι το καλό για εκείνη και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Εσύ θέλεις να “βιομηχανοποιήσεις” το θηλασμό, μάλλον διότι θα ξεκινήσεις τη δουλειά σου, όμως το μωράκι σου έχει αντίθετη γνώμη. Σε κάθε περίπτωση, η λύση είναι διαφορετική για κάθε μωρό και για κάθε μαμά. Το σίγουρο είναι, ότι όταν δεν θα είσαι στο σπίτι, δηλαδή όταν δεν θα αισθάνεται την παρουσία σου, τότε κάποια στιγμή θα το νικήσει η πείνα και θα αναγκαστεί να φάει. Γι’ αυτό, περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή που θα φύγεις από το σπίτι. Οποίος αναλάβει να την ταΐσει θα δυσκολευτεί λίγο στην αρχή, αλλά σύντομα το μωρό θα αναγκαστεί να φάει. Είναι η μόνη σίγουρη λύση, αρκεί να κάνεις λίγη υπομονή, έστω κι αν κάνει κάποια μικρή απεργία πείνας.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι 11 μηνών και από τεσσάρων μηνών δεν έχει κοιμηθεί ποτέ από το βράδυ μέχρι το πρωί! Θήλαζε και θηλάζει ακόμα, πλέον μόνο τα βραδιά, γιατί δεν δέχτηκε ποτέ μπιμπερό! Κοιμάται από τις 22:00 και ξυπνάει ανά σχεδόν μία ώρα με κλάματα, ενώ καμιά φορά μένει ξάγρυπνη για κανένα δίωρο και παρ’ όλο που δεν κοιμάται, το πρωί ξυπνάει από τις 8:00! Την ημέρα θα κοιμηθεί σύνολο περίπου δύο ώρες. Απλά θέλω να σας ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό αυτό που κάνει και τι μπορεί να φταίει. Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα μωράκι το 24ωρο; Επίσης να σας πω, ότι το βράδυ τρόμε γιαουρτάκι και μετά θηλάζουμε για να κοιμηθεί. Μπορεί να φταίει το ότι πεινάει ή μπορεί να φταίει κάτι άλλο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο από όλα είναι το μωρό σου να ξυπνάει για να σε δει, διότι αφού θηλάζει έχει άμεση σύνδεση με εσένα και κατ’ επέκταση φοβάται και δεν αντέχει να περνούν ώρες χωρίς να σε αισθανθεί. Είναι κάτι που συχνά το κάνουν τα μωρά, στα οποία έχει πετύχει ο θηλασμός. Επίσης, αν κοιμάται μαζί σου στο κρεβάτι, αυτό ενισχύει την κατάσταση. Αν πάλι, θέλεις να διαπιστώσεις αν πεινάει, θα μπορούσες για μια-δυο φορές το βράδυ να της δώσεις ξένο γάλα, για να δεις αν θα αλλάξει η συμπεριφορά της. Συνήθως, σε αυτή την ηλικία τα μωρά κοιμούνται 8-10 ώρες το εικοσιτετράωρο. Και τέλος πάντων, αν το μωρό δείχνει ευτυχισμένο, σημαίνει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι χορτασμένο και από φαγητό και από ύπνο.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 17 μηνών. Γεννήθηκε πρόωρα στην 34η εβδομάδα και θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Δεν μιμείται ό,τι κάνω, όπως παλαμάκια, ενώ επίσης δεν με ακούει όταν για παράδειγμα του λέω “έλα εδώ”. Επίσης, δεν λέει ούτε μαμά-μπαμπά. Μου μίλησαν για την εργοθεραπεία. Εσείς τι γνώμη έχετε;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, κατ’ αρχάς θα πρέπει να γίνει ένας ακουολογικός έλεγχος για να βεβαιωθείς αν το μωρό σου ακούει και από τα δύο αυτιά το ίδιο, δηλαδή 100%. Έπειτα, θα χρειαστεί να το δει ένας ειδικός αναπτυξιολόγος, για να βαθμολογήσει τη συμπεριφορά του μωρού σου, και αυτός θα προτείνει την ενδεχόμενη εργοθεραπεία ή οτιδήποτε άλλο.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ μου, καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 23 ήμερων. Πριν δύο ήμερες, παρατήρησα μια λευκή επίστρωση στη γλωσσίτσα της αρκετά λιπαρή. Στην αρχή δεν έδωσα σημασία, καθότι θηλάζουμε αποκλειστικά και θεώρησα πως είναι από το γάλα. Ψάχνοντας λίγο, προσπάθησα να σκουπίσω τη γλωσσίτσα της, αλλά η επίστρωση παραμένει. Πρόκειται για στοματίτιδα;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, συνήθως το γάλα της μαμάς κολλάει πάνω στην γλώσσα επίτηδες. Δηλαδή, επειδή το γάλα έχει αντισώματα, κολλάει στη γλώσσα και έτσι τα τυχόν μικρόβια που μπαίνουν στο στόμα παγιδεύονται. Αυτό το στρώμα δεν πρέπει να το απομακρύνουμε, διότι είναι μια φυσική προστασία του μωρού. Αν, όμως, είναι μυκητίαση (στοματίτιδα), τότε έχει άλλη εικόνα: συνήθως έχει άσπρο κολλημένο εσωτερικά και στα μάγουλα, καθώς και στα ούλα, και το μωρό είναι κακόκεφο, λόγω της λοίμωξης και της ενόχλησης (τσούξιμο).

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, θα ήθελα τη γνώμη σας για το γιο μου που είναι τεσσάρων και τα βράδια δεν σηκώνεται να πάει στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να τα κάνει πάνω του. Στην αρχή πίστευα ότι μπορεί να έτυχε, να είναι κουρασμένος και να μην μπορεί να ξυπνήσει, αλλά πλέον συμβαίνει σχεδόν κάθε βράδυ και δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω. Προσπαθώ να τον ξυπνάω στον ύπνο του για να πηγαίνει, αλλά δεν μπορώ να το κάνω συνέχεια. Γενικά, είναι ένα πολύ φυσιολογικό και δραστήριο αγοράκι και δεν φαίνεται να έχει φοβίες. Στο σπίτι είναι όλα καλά, δεν έχει διαμάχες με τη μικρή αδερφή του (θα γίνει τριών τον Αύγουστο), ούτε με εμάς. Τι πιστεύετε ότι συμβαίνει; Έχω αρχίσει να ανησυχώ. Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Υπάρχουν πολλές αιτίες που ένα παιδί καθυστερεί να ελέγξει τους σφιγκτήρες της ούρησης το βράδυ. Κληρονομικότητα, ανωριμότητα, κούραση κλπ. Πάντως επιστημονικά θα μπορούσες να περιμένεις ακόμη και μέχρι τα έξι χρόνια, πριν αρχίσεις να ανησυχείς και χρειαστεί να κάνει εξετάσεις. Η κλασική μέθοδος αντιμετώπισης είναι κατ’ αρχάς η εκπαίδευση. Δηλαδή, από το απόγευμα και μετά να αποφεύγει να πίνει υγρά (νερό, γάλα, χυμούς). Πριν πάει για ύπνο, θα πρέπει να πηγαίνει τουαλέτα για να ουρήσει. Έπειτα, δύο ώρες μετά την έναρξη του ύπνου, θα πρέπει να τον ξυπνάς κανονικά (να είναι ξύπνιος και να καταλαβαίνει τι συμβαίνει) και να το πηγαίνεις στην τουαλέτα να ουρήσει ξανά. Συνήθως, με αυτή τη μέθοδο μετά από ένα μήνα θα μπορεί να ελέγχει τη βραδινή ούρηση.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, ήθελα να ρωτήσω πώς πρέπει να καθαρίσω τα αυτιά της μικρής μου. Γενικά, τα πλένει και τα σκουπίζουμε πολύ καλά με την πετσέτα, αλλά τώρα το δεξί αυτάκι της έχει πιάσει κερί. Δεν την πονάει, αλλά είναι ορατό με το μάτι. Πώς μπορώ να το κάνω για να μην την πονέσω;

⇐ Απάντηση:
Καταρχήν, δεν καθαρίζουμε πότε τα αυτιά μέσα στον ακουστικό πόρο. Απομακρύνουμε μόνο ό,τι έχει βγει έξω με μια μπατονέτα ή με μια πετσετούλα. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια μικρή ποσότητα κεριού μέσα στο αυτί, διότι βοηθάει να εγκλωβίζονται οι σκόνες και τα μικρόβια. Αν, όμως, είναι τελείως βουλωμένο το αυτί, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για παιδιά, ο οποίος με τον ειδικό αναρροφητήρα θα καθαρίσει τον ακουστικό πόρο.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2024 tlife.gr