Site icon TLIFE

Οι απαντήσεις του Δρα. Σπύρου Μαζάνη στις ερωτήσεις των γονιών

Q&A

Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών και λύνει τις απορίες τους κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας κύριε Μαζάνη. Έχω ένα μωράκι τριών μηνών, το οποίο θήλασε αποκλειστικά για ένα μήνα και στη συνέχεια έπινε Frezylac 1, καθώς θέλαμε να του δώσουμε βιολογικό γάλα. Εγώ κατάφερα να βρίσκω ακόμη Frezylac εκτός των ανακληθέντων παρτίδων και έδινα στο μωρό, γιατί ήμασταν ευχαριστημένοι, αλλά τώρα τελειώνουν τα αποθέματα. Ποιο γάλα θα μου προτείνατε να συνεχίσω, ώστε να μην έχει μεγάλη διαφορά στο παιδί; Είτε βιολογικό, είτε κανονικό. Να σημειώσω ότι δεν είχαμε θέματα με αναγωγές και δυσκοιλιότητα. Καλή χρονιά!!”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς να ξέρεις ότι όλα τα γάλατα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας (δηλαδή από 0-12 μηνών) θεωρούνται βιολογικά, διότι οι αγελάδες είναι σταβλισμένες και τρέφονται με ελεγχόμενες τροφές. Επομένως, μπορείς με ήσυχη τη συνείδησή σου να πάρεις ένα οποιοδήποτε βρεφικό γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας σε σκόνη. Μάρκες, όπως Almiron, Novalac, Frisolac, S26gold κλπ είναι μια χαρά.

 

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Ήθελα να ρωτήσω για την ανάπτυξη του γιου μου, γεννήθηκε στις 21/6/17 στις 37+5 με ΚΤ 3.420, μήκος 53εκ, ΠΚ 34. Στις 25/6 που βγήκαμε, είχε βάρος 3110 γρ. Στις 19/12 βάρος 8.000, ύψος 73,00, ΠΚ 43,4. Ποια η άποψή σας για τη μέχρι τώρα πορεία του; Μην ξεχάσω να αναφέρω πως 10 ημερών νοσηλεύτηκε με πυρετό, όπου τελικά βρέθηκε εντεροϊός.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα σωματομετρικά του μωρού σου είναι πολύ καλά. Και το βάρος και το ύψος. Νομίζω πως καλύτερα δεν θα μπορούσαν να είναι.

 

Ερώτηση:
“Έχω μια κόρη σχεδόν δέκα ετών. Την ταλαιπωρεί ένας ξηρός βήχας εδώ και δυο μήνες. Κάνει μάσκες (aerolin,flixotide), παίρνει ένα χάπι (modulair) και xozal, aerius. Πριν πάμε σε πνευμονολόγο, θα θέλαμε και τη δική σας γνώμη. Δεν έχει παρουσιάσει αλλεργίες γενικά μέχρι τώρα. Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αυτός ο βήχας μπορεί να έχει τρεις-τέσσερις αιτίες. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μια ακτινογραφία θώρακος, τεστ Μαντού για φυματίωση και σπιρομέτρηση.

 

Ερώτηση:
“Καλησπέρα. Θα ήθελα να μάθω για το σκεύασμα iovir. Να το δίνω στα τρεισήμισι και δεκαοκτώ μηνών παιδιά μου ή  όχι; Σαν σκεύασμα το προωθούν ως φυτικό. Θα δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα με την καθημερινή χρήση; Θέλω να το χρησιμοποιώ ως πρόληψη, πράττω σωστά; Ευχαριστώ  πολύ!

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι ένα καινούργιο προϊόν που αν ακολουθήσεις τις οδηγίες σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού είναι ασφαλές. Μην περιμένεις, βέβαια, ότι τα παιδιά σου δεν θα αρρωσταίνουν καθόλου. Απλώς είναι ένα συμπλήρωμα στην πρόληψη, όπως η καλή διατροφή με φρούτα και λαχανικά, η άσκηση, ο καθαρός αέρας, ο καλός ύπνος κλπ.

 

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας, χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Έχω ένα κοριτσάκι τρεισήμισι χρονών και πριν ενάμιση μήνα η παιδίατρός μας ανακάλυψε ότι έχει κρεατάκια, με αποτέλεσμα να έχει άπνοια με έντονο ροχαλητό και μπούκωμα. Με λίγα λόγια, δυσκολία ακόμη και στο να κκοιμηθεί και συνέχεια αρρωσταίνει. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνουμε χειρουργείο για να τα βγάλει ή είναι ακόμα μικρή και πρέπει να περάσει λίγος καιρός;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς θα πρέπει να το δει ένας ωτορινολαρυγγολόγος για παιδιά. Αυτός θα δώσει τη γνώμη του για το πόσο μεγάλα είναι τα κρεατάκια και οι αμυγδαλές και αν πρέπει να χειρουργηθούν. Σε γενικές γραμμές, όταν ένα παιδί έχει τα συμπτώματα που περιγράφεις, τότε πρέπει να βγουν.

 

Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη, σας ευχαριστώ που απαντάτε σε ό,τι ερώτημα ή απορία έχω σχετικά με  τα παιδιά μου. Αυτή τη φορά θα ήθελα να με συμβουλεύσετε σχετικά με την κορούλα μου, που είναι δυόμισι ετών, έχει βάρος 11 κιλά και ύψος 90 πόντους, ενώ γεννήθηκε 3.170 kg και 49 πόντους στις 39 εβδομάδες. Το θέμα είναι ότι το παιδί μου είναι πολύ αδύνατο, τι θα μπορούσα να την ταΐζω που να είναι θρεπτικό και να την βοηθήσει να παχύνει λιγάκι; Με εκτίμηση Κατερίνα.”

Απάντηση:
Αγαπητή Κατερίνα, καταρχάς θα πρέπει να εξετάσεις αν το παιδί είναι καλά κλινικά και εργαστηριακά. Αν αρρωσταίνει συχνά ή όχι. Να κάνεις γενικές εξετάσεις αίματος για αναιμία, θυρεοειδή, αυξητική ορμόνη, πεπτικές αλλεργίες και κοιλιοκάκη κλπ. Επίσης, μια ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία. Αν βρεθεί κάτι παθολογικό, τότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε αναλόγως.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2025 tlife.gr