Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 22 μηνών και θα ήθελα να μου πείτε αν πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Το παιδί δεν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, αλλά έρχεται σε επαφή με παιδάκια στους παιδότοπους. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, βεβαίως και πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Έτσι κι αλλιώς συνιστάται για όλα τα παιδιά από έξι μηνών και πάνω. Ένας λόγος παραπάνω που έρχεται σε επαφή με μεγαλύτερα παιδιά. Φέτος, θα πρέπει να κάνει δύο δόσεις με μεσοδιάστημα έναν με δύο μήνες.
⇒ Ερώτηση:
Είμαι μαμά ενός μωρού 20 μηνών, το οποίο θηλάζω αποκλειστικά. Τους πρώτους δύο μηνες της ζωής του κοιμόμασταν αγκαλιά και μετά το έβαλα στο λίκνο δίπλα στο κρεβάτι μου. Στις αρχές καλοκαιριού, λόγω της ζέστης, του θηλασμού αλλά και επειδή μεγάλωσε αρκετά και δεν χωρούσε στο λίκνο, το κοίμιζα στο κρεβάτι μου. Τώρα θέλω να το πάω στο δωμάτιό του, αλλά να συνεχίσω να το θηλάζω. Τι μου προτείνετε να κάνω; Να το πάω στην κούνια του κατευθείαν ή να αρχίσω σταδιακά με το πάρκο μέσα στο δωμάτιο δίπλα μου;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δεν κατάλαβα καλά σε ποιο κρεβάτι το έχεις βάλει, στο δικό του ή στο δικό σας; Νομίζω ότι η καλύτερη μέθοδος είναι να το βάλεις στο δικό του κρεβάτι και αν υπάρξει κάποια διαμαρτυρία, να πηγαίνεις για λίγο διάστημα εσύ στο δωμάτιό του μέχρι να συνηθίσει στον καινούριο χώρο, ειδικά κατά την διάρκεια της ημέρας. Φυσικά, θα φεύγεις μόλις κοιμηθεί, μέχρι να το συνηθίσει.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι 11 μηνών με ύψος 70 πόντους και βάρος 8.200 gr. Το πρόβλημά μου είναι πως αρνείται να φάει απογευματινό και βραδινό και έχει προσκολληθεί στο στήθος (θηλάζει κανονικά δύο, τρεις ή και τέσσερις φορές το απόγευμα μέχρι να κοιμηθεί). Τρώει με ευχαρίστηση φρούτα, αυγό και φαγητό -αυτά μέχρι τις 16:00 που θα γυρίσω από την δουλειά, μετά μόνο θηλασμός) και ό,τι της προτείνω το φτύνει (έχω δοκιμάσει διάφορα). Τον τελευταίο μήνα δεν πήρε καθόλου βάρος και φοβάμαι πως στον χρόνο δεν θα τριπλασιάσει το βάρος της -γεννήθηκε 3.180 gr. Θα υπάρχει πρόβλημα με αυτό; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου ξέρει ποιο είναι το καλό για εκείνο, δηλαδή ο θηλασμός και η επαφή με την μανούλα του. Μια λύση είναι να κόψεις το μητρικό γάλα και αφού δεν θα βρίσκει να φάει, κάποια στιγμή θα απογοητευτεί και θα σταματήσει. Άλλη λύση είναι να το ταΐζει κάποιος άλλος και να μην σε βλέπει την ώρα του φαγητού, για να μην σε ζητάει.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, η κόρη μου είναι τρεισήμισι ετών και τους τελευταίους περίπου δύο μήνες έχει βγάλει ένα πολύ μικρό μπιλάκι λευκού χρώματος στο εσωτερικό του βλεφάρου της. Ο παιδίατρος μας είπε ότι πρόκειται για κύστη, πως δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι και πως μπορεί να φύγει, αλλά ίσως και όχι. Ήθελα την γνώμη σας και αν χρειάζεται να την δει οφθαλμίατρος. Ευχαριστώ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το ιδανικότερο είναι να το δει ένας οφθαλμίατρος για παιδιά και αν χρειαστεί να κάνει και ένα υπερηχογράφημα. Με αυτό τον τρόπο, θα είσαι σίγουρη περί τίνος πρόκειται και θα αποφασιστεί η θεραπεία.
⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω για τον γιο μου που είναι δύο ετών. Πριν τρεις εβδομάδες, που ήμασταν στην θάλασσα, μάλλον τον τσίμπησε κάτι και έβγαλε σπυράκια στο πόδι που γίνονταν όλο και χειρότερα. Πήγαμε στο νοσοκομείο και μετά από εξέταση αίματος μας είπαν ότι του έκανε αλλεργία και ήταν αυξημένος ο δείκτης (αλλεργίας). Αυτό σημαίνει ότι είναι αλλεργικός και πρέπει να απευθυνθώ σε αλλεργιολόγο; Επίσης, έβγαλα και εγώ στο χέρι μου σε μικρή έκταση σπυράκια και είχα φαγούρα στο πόδι και την κοιλιά. Ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι για πρώτη φορά δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα περισσότερο. Θα περιμένεις και θα προσέχεις, ώστε αν ξανασυμβεί κάτι να υποψιαστείς από πού προήλθε η αλλεργία. Αν το πρόβλημα από εδώ και πέρα γίνει πολύ σοβαρό και συχνό, τότε να κάνεις αλλεργιολογικό έλεγχο.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ και καλό φθινόπωρο. Έχω ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών που πηγαίνει δεύτερη χρονιά στον παιδικό σταθμό και έχει συνέχεια καταρροή. Δεν προλαβαίνουμε να ξεκινήσουμε το σχολείο και αμέσως παθαίνει τα ίδια. Της δίνουμε τα κλασικά, δηλαδή ορό και tobradex σταγόνες. Υπάρχει κάποια άλλη λύση που θα την βοηθήσει; Ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν τέσσερις με πέντε φορές περισσότερο από τα παιδιά που μένουν στο σπίτι. Τελικά, όμως, με τον καιρό ο οργανισμός τους “εμβολιάζεται” με τα μικρόβια και αρρωσταίνουν λιγότερο. Γενικά, μέχρι την ηλικία των 10 ετών, ένα παιδί ενδέχεται να αρρωσταίνει μέχρι και 10 φορές μέσα στον χρόνο και αυτό να συγκαταλέγεται στα φυσιολογικά όρια.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ