Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών και λύνει τις απορίες τους κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας και καλή χρονιά! Έχω μια κορούλα τρεισήμισι χρόνων, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα σχολείο. Μέχρι τα δύο της χρόνια αρρώσταινε πολύ σπάνια. Τον τελευταίο ενάμησι χρόνο αρρωσταίνει συνέχεια! Σίγουρα μια φορά το μήνα και κάποιες φορές στο δεκαπενθήμερο. Τον τελευταίο μήνα έχει πάθει τρεις φορές λαρυγγίτιδα. Μήπως πρέπει να τις κάνω κάποιες εξετάσεις προληπτικά; Να ελέγξω κάτι, αλλεργίες κτλ; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, γενικά ένα παιδί αυτής της ηλικίας δικαιολογείται να αρρωσταίνει μέχρι 10 φορές το χρόνο από απλές, βέβαια, ασθένειες και αυτό μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Εάν πραγματικά το μικρό σου αρρωσταίνει κάθε 15 με 20 ημέρες, θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος, αν δεν τον έχεις κάνει ήδη, προκειμένου να δείτε αν το ανοσοποιητικό είναι επαρκές, αν έχει αλλεργίες, όπως άσθμα, αναιμία, για τη θυρεοειδική ικανότητα κλπ. Επίσης, θα πρέπει να εξετάσεις και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που ίσως αρρωσταίνουν το παιδί σου, έστω και αν δεν πηγαίνει στο σχολείο, όπου έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά. Για παράδειγμα, μήπως το ντύνεις πολύ ζεστά; Μήπως το βράδυ ιδρώνει και ξεσκεπάζεται; Μήπως έχεις υγρασία μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μούχλα και μικρόβια; Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να διερευνηθούν, προκειμένου να διαπιστώσεις γιατί το μωρό σου αρρωσταίνει τόσο συχνά. Σίγουρα, πηγαίνοντας στο σχολείο θα έρχεται σε επαφή με περισσότερα μικρόβια και λογικά θα αρρωσταίνει περισσότερο, εκτός και αν απαλλαγεί από τους υπόλοιπους παράγοντες που προκαλούν νοσήματα.
Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα. Έχω ένα γιο 18 μηνών που έχει ύψος 84 πόντους και είναι 11 κιλά. Η μαμά μου λέει συνεχώς ότι είναι μικροκαμωμένος. Εδώ να σημειώσω ότι εγώ έχω ύψος 1,58 και ο άντρας μου 1,84. Είναι όντως κοντό το παιδί ή θα γίνει κοντός ενήλικας;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, για να μπορέσω να σου απαντήσω, θα πρέπει να ξέρω και το βάρος και ύψος που είχε το παιδί σου όταν γεννήθηκε, ώστε να δούμε πόσα εκατοστά έχει πάρει μέχρι αυτή την ηλικία. Σε γενικές γραμμές, ένα παιδάκι όταν κλείνει τον πρώτο χρόνο της ζωής του παίρνει το λιγότερο 20 εκατοστά από το ύψος της γέννησης και γύρω στα δύο χρόνια της ζωής του θα πρέπει να είναι περίπου 85 με 90 εκατοστά. Σε αυτά τα μεγέθη, όμως, συνυπολογίζονται πολλές φορές οι κληρονομικοί παράγοντες, δηλαδή το ύψος των γονέων. Επίσης, τα μωρά κάνουν κατά διαστήματα τα λεγόμενα “άλματα ανάπτυξης”, δηλαδή σταματούν για κάποια στιγμή την ανάπτυξη και μετά αρχίζουν πάλι να παίρνουν ύψος. Είναι σημαντικό να ξέρεις, για παράδειγμα, πόσο ύψος έχει πάρει το παιδί σου το τελευταίο εξάμηνο, τους τελευταίους οκτώ μήνες ή τους τελευταίους 12 μήνες.
Ερώτηση:
“Γιατρέ θα ήθελα για μία ακόμη φορά τη συμβουλή σας. Καταρχάς συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας αυτή. Έχω ένα αγοράκι πέντε ετών. Στις τελευταίες εξετάσεις για σίδηρο, τεσσάρων ετών, ήταν προς τα ελάχιστα όρια, εντός όμως φυσιολογικών. Γενικά, με το μοσχάρι δεν έχει και την καλύτερη σχέση, τρώει μικρή ποσότητα και δεν νομίζω ότι μπορεί να ωφεληθεί ιδιαίτερα. Τρώει όλα τα όσπρια και τρώει και κιμά, μπιφτέκια κλπ. Υπάρχει κανόνας για το πότε πρέπει να ξεκινήσει σκεύασμα σιδήρου ένα παιδί; Θα ήθελα να ρωτήσω και γενικά για βιταμίνες και μουρουνέλαιο, όλα αυτά που υπάρχουν ειδικά για παιδιά μπορείς προληπτικά να τα δώσεις; Είναι 116 cm και 20 κιλά. Γενικά στις καμπύλες ανάπτυξης, είναι από τα ψηλά παιδιά και στο ελάχιστο κανονικό βάρος.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, υπάρχουν σίγουρα παράμετροι με τις οποίες ο παιδίατρος αποφασίζει πότε θα χορηγήσει σε ένα παιδί μία ειδική θεραπεία όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου. Θα πρέπει, εκτός από την μέτρηση του σιδήρου, να κάνεις και μέτρηση φερριτίνης, η οποία δείχνει τις αποθήκες του σιδήρου που υπάρχουν στον οργανισμό του παιδιού. Δηλαδή, μπορεί να έχει χαμηλό σίδηρο στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά να είναι γεμάτες οι αποθήκες του. Βάσει, λοιπόν, αυτών των δύο παραγόντων αποφασίζει ο γιατρός αν θα χορηγήσει σίδηρο συμπληρωματικά ή κάποια άλλα στοιχεία. Βέβαια, η θεραπεία με το σίδηρο θα διαρκέσει για κάποιους μήνες και από εκεί και πέρα πρέπει το παιδί να μπορεί να κατασκευάζει και να αποθηκεύει σίδηρο στον οργανισμό του με τη διατροφή του, η οποία είναι περίπου αυτά που περιγράφεις ότι τρώει, δηλαδή περισσότερο κόκκινο κρέας, αυγό, όσπρια, σπανάκι, συκώτι κλπ. Είναι σημαντικό, όμως, να μην τρώει πηγές σιδήρου ταυτόχρονα με γαλακτοκομικά προϊόντα, για παράδειγμα μοσχάρι με τυρί, διότι το ασβέστιο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά δυσχεραίνει την απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο του παιδιού. Όσον αφορά τις βιταμίνες γενικότερα και το μουρουνέλαιο είναι παρακλινικά προϊόντα, τα οποία ειδικά στην Ελλάδα ελάχιστες φορές θα χρειαστεί να πάρει ένα παιδί, διότι η διατροφή μας είναι τόσο πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άλλες τροφές, που σπανίως παρατηρείται έλλειψη βιταμινών. Κατά συνέπεια, εάν τρώει τη λεγόμενη Μεσογειακή διατροφή καλύπτεται πλήρως με όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός του και δεν χρειάζεται να χορηγηθεί κανένα συμπλήρωμα.
Ερώτηση:
“Καλημέρα έχω ένα γιο 17 μηνών και θηλάζει, αλλά δεν χορταίνει. Προσπαθώ να κόψω τον θηλασμό, όμως δεν τα έχω καταφέρει. Θα ήθελα να μου πείτε κάποιον τρόπο να τα καταφέρω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, υποθέτω ότι το παιδί σου σε αυτή την ηλικία τρώει και άλλες τροφές και όχι αποκλειστικά μητρικό γάλα. Δηλαδή, πίνει γάλα πρωί και βράδυ και έπειτα δεκατιανό με φρούτα, μεσημεριανό με κρέας και χόρτα και το απόγευμα ένα δείπνο το οποίο μπορεί να έχει ποικιλία τροφών. Το θηλασμό μπορείς να τον συνεχίσεις μέχρι δύο χρονών, εφόσον το παιδί δεν δυσκολεύεται να πάρει βάρος και δεν υποψιαζόμαστε ότι τα προβλήματά του προέρχονται από τη μειωμένη ποσότητα γάλακτος που πίνει. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος για να διακόψεις το θηλασμό είναι είτε παίρνοντας ένα χάπι που μέσα σε 24 ώρες σταματάει το γάλα σου και έτσι καθώς το παιδί απογοητεύεται αναγκάζεται να πιει κάτι άλλο, είτε σιγά-σιγά μειώνεις το χρονικό διάστημα που το έχεις στο στήθος, ώστε να αναγκαστεί λόγω της πείνας να φάει και κάτι άλλο. Ξέρουμε ότι παιδιά που έχουν πετύχει καλά το θηλασμό, όπως μάλλον είναι και η δική σου περίπτωση, δυσκολεύονται πάρα πολύ να αφήσουν το στήθος της μαμάς τους και να φάνε άλλο γάλα, γιατί έχουν συνδυάσει τη διατροφή τους και το γάλα με τη μαμά τους και αυτοί οι δεσμοί είναι πάρα πολύ ισχυροί. Παρ’ όλα αυτά, όταν η μαμά επιμένει, κάποια στιγμή και το παιδί συνηθίζει τις καινούριες καταστάσεις.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι δύο μηνών και έχει ΓΟΠ και θηλάζει αποκλειστικά. Είχε πιει φόρμουλα τις πρώτες τρεις μέρες και μετά θήλαζε αποκλειστικά. Τώρα φαίνεται ότι δεν χορταίνει, αλλά όταν χρειάστηκε να πιει ξένο το ήπιε και το έβγαλε μετά από δύο ώρες. Τι μπορώ να του δώσω;”
Απάντηση:
Αγαπητή μαμά, εάν υπάρχει πραγματικά ανάγκη να συνεχίσεις με γάλα συμπλήρωμα θα το κάνεις σιγά-σιγά μέχρις ότου το στομαχάκι του μωρού συνηθίσει το ξένο γάλα, το οποίο είναι σαφώς πιο βαρύ από το μητρικό. Εάν, όμως, συνεχίσει να κάνει αναγωγές θα πρέπει αν χορηγήσεις και ένα ειδικό σιρόπι που είναι για να ηρεμεί τη βαλβίδα που βρίσκεται μεταξύ οισοφάγου και στομάχου και έτσι να μειώνονται μέχρι και να εξαφανίζονται οι αναγωγές του γάλακτος.
Ερώτηση:
“Γεια σας, έχω ένα μωράκι έξι μηνών και ακόμα ξυπνάει το βράδυ, μπορεί και ανά μία ώρα. Απ’ ό,τι έχω καταλάβει δεν είναι λόγω πείνας. Τι μπορεί να συμβαίνει; Έχω εξαντληθεί και ανησυχώ πολύ! Ευχαριστώ.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, σε αυτή την ηλικία, πολλές φορές τα μωράκια αρχίζοντας να αντιλαμβάνονται την έλλειψη της μαμάς τους, ξυπνούν το βράδυ γιατί αισθάνονται ανασφάλεια και θέλουν να νιώσουν την παρουσία της. Εάν είσαι σίγουρη ότι το μωρό σου δεν πεινάει και δεν είναι αυτός ο λόγος που ξυπνάει, τότε είναι καθαρά ψυχολογικός παράγοντας. Θα πρέπει να φροντίσεις να ενισχύσεις την ασφάλεια του μωρού σου, είτε με ένα αναμμένο φωτάκι ώστε να σε βλέπει, είτε έχοντας το κρεβατάκι του κοντά στο δικό σου, ώστε να αισθάνεται την παρουσία σου ακόμη και με τη μυρωδιά. Βέβαια, έχει σημασία και ο τρόπος αντιμετώπισης που έχεις όταν ξυπνάει το βράδυ, δηλαδή να μην το παίρνεις αμέσως αγκαλιά όταν διαμαρτύρεται, όχι όμως και να απουσιάζεις εντελώς από το χώρο του, γιατί αυτό του δημιουργεί ανασφάλεια. Είναι σίγουρο ότι σιγά-σιγά, παρατηρώντας τις αντιδράσεις του παιδιού και μειώνοντας το χρόνο που αφιερώνεις το βράδυ σε αυτό, θα συνηθίσει ώστε τελικά να μην ξυπνάει.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ