“Πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι στο παιδί ώστε να έχει πειθαρχία;” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Έχω έναν μπέμπη 2 μηνών με βάρος 6100 που εδώ και δέκα μέρες έχει μειώσει δραστικά το φαγητό του. Έτρωγε 120-150 ml σε κάθε γεύμα και τώρα με το ζόρι τρώει 60. Λίγο πριν σταματήσει το φαγητό του, κλαίει γοερά σαν να πονάει το στομάχι του. Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό; Κολικούς πέρασε και δεν είναι ο ίδιος πόνος με αυτό που συμβαίνει τώρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Γιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, μπορεί να έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή να παλινδρομεί το ΓΑΛΑ από το στομάχι προς τον οισοφάγο και επειδή κάτι τέτοιο του δημιουργεί καούρα και πόνο να συμπεριφέρεται όπως το περιγράφεις. Θα πρέπει να κάνει ένα ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ οισοφάγου στομάχου και αν έχει παλινδρόμηση τότε θα πάρει γάλα αντιαναγωγικό. Επίσης, μπορεί να έχει δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και να χρειάζεται ένα υποαλλεργικό.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ. Έχω μια μπεμπούλα 3 μηνών την οποία, λόγω δουλειάς, τη θηλάζω όμως μαζί με συμπλήρωμα.  Έχει τώρα δύο βδομάδες που έχει μονίμως μια γκρίνια… Τρώει, κάνει τα κακά της (μία φορά τη μέρα) και μετά κλαίει χωρίς λόγο και δεν ηρεμεί στην αγκαλιά μου, παρά μόνο όταν τη βάζω για ύπνο. Και κοιμάται πάρα πολύ γρήγορα. Όταν πάμε να τη φιλήσουμε, να της μιλήσουμε, θέλει λίγο γιατί μετά βάζει τα κλάματα. Μήπως δεν καλύπτεται από το θηλασμό μου; Δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο την ενοχλεί. Κολικούς περάσαμε.
Σας ευχαριστώ
Μαίρη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, η περιγραφή σου είναι λίγο ελλιπής. Αν το μωρό σου πεινούσε, τότε δεν θα κοιμόταν, ούτε θα ηρεμούσε όταν το έβαζες στο κρεβάτι. Άρα μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει. Δείχνει σαν να ενοχλείται από την παρουσία σας. Αν είναι αυτό, τότε κάτι την έχει ενοχλήσει από τη συμπεριφορά σας. Και εν πάση περιπτώσει, αφού το μωρό σου κοιμάται ήσυχα, γιατί το ξυπνάτε;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας κ.Μαζάνη. Πρόσφατα η κόρη μου, 16 μηνών, κόλλησε γαστρεντερίτιδα. Το παιδί από μωρό 25 ημερών κοιμάται όλη νύχτα και από 4 μηνών είναι στο δωμάτιο της. Τη βάζουμε στη κούνια της και φεύγουμε, χωρίς κλάματα χωρίς τίποτα. Απλά την αφήνουμε και κοιμάται από τις 20:30 το βράδυ μέχρι 9:00 το πρωί. Όμως από την ημέρα που αρρώστησε με τη γαστρεντερίτιδα δεν κοιμάται αν δεν είμαστε στο δωμάτιο. Η γαστρεντερίτιδα κράτησε 4 μέρες και τώρα είναι καλά. Μας κοιτάει και ξαπλώνει, αυτό πολλές φορές. Κι αν δεν μας δει, κλαίει με ουρλιαχτά. Φωνάζει. Δεν ξέρω τι να κάνω. Αυτά δεν τα έκανε ποτέ. Ξυπνάει μέσα στη νύχτα και φωνάζει και εμείς καθόμαστε στην καρέκλα να μας βλέπει μέχρι να κοιμηθεί. Φοβάμαι μήπως της γίνει συνήθεια και στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ,
Αλεξάνδρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, φαίνεται ότι το μωρό σου με την αρρώστια ένιωσε ανασφάλεια και φόβο. Αυτό είναι περαστικό, αλλά θέλει υπομονή. Για ένα διάστημα μην το αφήνεις μόνο του μέχρι να συνηθίσει και να επανέλθει στην ασφάλειά της.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Έχω ένα δίχρονο κορίτσι. Θα ήθελα να με ενημερώσετε για το πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι στο παιδί ώστε να έχει πειθαρχία και να γίνει ένας σωστός άνθρωπος αργότερα.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Σε γενικές γραμμές, το παιδί σε αυτήν την ηλικία χρειάζεται απεριόριστη αγάπη και ειδικά από τη μανούλα του. Χρειάζεται ηρεμία στο περιβάλλον που ζει χωρίς φωνές και εκνευρισμούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθοδηγούμε το μωρό σε κανόνες που πιστεύουμε ότι είναι οι σωστοί. Τα μωρά από πολύ νωρίς μαθαίνουν τους κανόνες που τους διδάσκουμε. Και είναι πολύ σημαντικό στο περιβάλλον που ζει να συμφωνούν όλοι και να μην στέλνετε στο μωρό σας δίπλα μηνύματα.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164