Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.
Ερώτηση: Γιατρέ πόσο συχνά πρέπει να κάνει μπάνιο το μωρό μου; Πως πρέπει να το κάνω μπάνιο; Πρέπει να χρησιμοποιώ πάντα αφρόλουτρο; Πρέπει να χρησιμοποιώ κρέμα σώματος μετά το μπάνιο; Ποια η σωστή θερμοκρασία νερού;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η απάντηση του γιατρού: Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά έλεγαν οι παλιότεροι. Γενικά το μωρό το πλένουμε κάθε μέρα διότι εκτός από την καθαριότητα είναι και τρόπος ευεξίας και γυμναστικής. Με το μπάνιο το μωρό χαλαρώνει και το βοηθάει να κοιμάται καλύτερα. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι ανεκτή στο χέρι μας, δηλαδή χλιαρό. Η χρήση σαμπουάν και αφρόλουτρων δεν επηρεάζει το σώμα του παιδιού εφόσον τα προϊόντα είναι αξιόπιστης μάρκας, εκτός και εάν έχει δερματικά προβλήματα και ο παιδίατρος έχει συστήσει κάποια ειδικά προϊόντα. Το μπάνιο είναι μια ευχαρίστηση και να γίνεται με ηρεμία και έτσι θα διαπιστώνετε πόσο το χαίρεται το μωρό σας. Μη ξεχνάτε ότι το μωρό σας ήταν τόσους μήνες μέσα στην κοιλιά σας και κολυμπούσε σε αμνιακό νερό.
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!
Ερώτηση: Καλησπέρα σας, θα πρέπει να ξυπνάω το μωρό μου για να το να ταΐσω; Κοιμάται πολλές ώρες αλλά νιώθω άσχημα να το ξυπνάω.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η απάντηση του γιατρού: Εφόσον η ανάπτυξη του βάρους είναι ικανοποιητική, το μωρό είναι φυσιολογικό στις αντιδράσεις του, δεν είναι απαραίτητο να το ξυπνάμε εφόσον δεν πεινάει. Μόνο αν πρέπει να το βοηθήσουμε να πάρει βάρος ή αν το μωρό είναι μικρό (πρόωρο) κλπ και κατόπιν οδηγιών του παιδιάτρου θα ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα. Υπάρχουν μωρά που κάνουν πολλά γεύματα και άλλα λιγότερα, αλλά παίρνουν εξίσου ικανοποιητικό βάρος.
Ερώτηση: Καλησπέρα σας γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι 1 έτους. Στο περιβάλλον μας έχουμε πολλά ζωάκια και διαρκώς σκέφτομαι αν είναι σωστό να έρχεται σε επαφή με σκύλους και γάτες. Επιτρέπεται η επαφή με ζώα; Τι πρέπει να προσέξω;
Η απάντηση του γιατρού: Η συγκατοίκηση με ζώα οικιακής συντροφιάς είναι ασφαλής αν τα ζώα είναι εμβολιασμένα και τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Είναι θετικά για την καλή ψυχολογία των παιδιών και αναπτύσσεται η κοινωνικότητα τους. Ειδικότερα αν τα ζώα προϋπήρχαν πριν την γέννηση του παιδιού δεν υπάρχει λόγος απομάκρυνσης τους εκτός και αν το παιδί έχει πρόβλημα αλλεργίας.
Ερώτηση: Το μωρό μου γκρινιάζει συνέχεια, δεν σταματάει, παρόλο που τρώει και κοιμάται κανονικά. Τι να κάνω;
Η απάντηση του γιατρού: Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και ποιο γάλα πίνει. Μπορεί να έχει κολικούς, δυσανεξία στο γάλα αγελάδος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα κα άλλα. Ανάλογα με την συμπεριφορά του προσανατολιζόμαστε σε εξετάσεις (όπως για παράδειγμα υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου) και αφού βάλουμε διάγνωση, το αντιμετωπίζουμε αναλόγως.
Ερώτηση: Γεια σας, έχω 2 παιδιά και δυσκολεύομαι πολύ να τα βάζω για ύπνο. Υπάρχει μια ρουτίνα που μπορούμε να ακολουθούμε πριν τον ύπνο για να γίνει όλη η διαδικασία λίγο πιο εύκολη;
Η απάντηση του γιατρού: Ο βασικός κανόνας είναι αρκετή ώρα πριν τον ύπνο να μην βλέπουν οθόνες, να πέφτουν οι ρυθμοί του παιχνιδιού, να πηγαίνουν στο κρεβάτι και να διαβάζουν παραμύθια, να ακούν χαλαρωτική μουσική. Επίσης να ξυπνάνε σχετικά πρωί και ίσως να μην κοιμούνται το μεσημέρι για να νυστάζουν το βράδυ.
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ