Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση: Τα δόντια ενός μικρού παιδιού είναι δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν συγκεκριμένες συμβουλές για τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής;
Η απάντηση του γιατρού: Aγαπητή μαμά, το κάθε παιδί βγάζει τα δόντια του με διαφορετική σειρά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Συνήθως, από 6 μηνών και έπειτα αρχίζουν να ανατείλουν τα πρώτα νεογιλά δόντια. Υπάρχουν αρκετοί ανακουφιστικοί τρόποι, στους οποίους μπορείς να καταφύγεις, ανάλογα φυσικά και με την βαρύτητα των συμπτωμάτων. Ένα ελαφρύ μασάζ στα ούλα με το δάχτυλο ή και με τη βοήθεια μιας βούρτσας σιλικόνης και μια επάλειψη με μια ήπια αναισθητική κρέμα είναι αρκετά για να απαλύνουν σημαντικά το πρόβλημα. Σε μεγάλη ανάγκη, η χορήγηση ενός αναλγητικού τύπου Depon μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω. Με την «ανατολή» των πρώτων δοντιών, αρχίζει και η καθαριότητά τους. Ξεκινάμε με ένα απαλό μαλακό βουρτσάκι ή με μια μικρή γάζα. Μετά τα 3 χρόνια, θα μπορούσε να ξεκινήσει και η χρήση οδοντόπαστας.
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!
Ερώτηση: Πόσο χρόνο πρέπει το παιδί μου να περνά μπροστά από στις οθόνες ημερησίως;
Η απάντηση του γιατρού: Αγαπητή μαμά, πρόκειται για την μάστιγα της ελληνικής οικογένειας. Υπολογίζεται ότι ένας άνθρωπος μέχρι τα 70 χρόνια του, περάνει περίπου 7-8 χρόνια μπροστά σε οθόνες! Η παρακολούθηση οθονών κάθε τύπου βλάπτει σοβαρά την υγεία των παιδιών και μάλιστα με ποικίλους τρόπους. Εκτός του ότι τα προγράμματα που παρακολουθεί ένα παιδί θα πρέπει πάντα να είναι κατάλληλα για την ηλικία του, η έκθεσή του σε οποιαδήποτε μορφής οθόνη δεν πρέπει να ξεπερνά την 1 ώρα ημερησίως.
Ερώτηση: Το μωρό μου είναι 17 μηνών και δεν μιλάει καθόλου, να ανησυχήσω;
Η απάντηση του γιατρού: Αγαπητή μαμά, η αλήθεια είναι πως σε αυτή την ηλικία το μωρό σου θα έπρεπε να λέει τουλάχιστον 10 λέξεις. Ακόμα και αν τις λέει διαστρεβλωμένες. Γύρω στους 22 μήνες, το μωρό αρχίζει να βάζει δυο λέξεις μαζί σε σειρά και μετά τα 2 χρόνια χρησιμοποιεί πια 3 λέξεις προκειμένου να δημιουργήσει μια μικρή πρόταση. Αν το μωρό σου δεν βρίσκεται σε αυτό το πλαίσιο, τότε καλό θα ήταν να ελεγχθεί αφενός για ακουστική οξύτητα, διότι μπορεί να δυσκολεύεται να εκφραστεί επειδή δεν ακούει καλά και από τα δυο αυτιά και αφετέρου να ελεγχθεί αναπτυξιακά από ειδικό αναπτυξιολόγο. Βέβαια πάντοτε μπορεί να έχουμε κάποιες φυσιολογικές αποκλείσεις, αλλά στην δεδομένη ερώτησή σου, η απάντηση είναι να γίνει έλεγχος.
Ερώτηση: Ποια εμβόλια είναι αναγκαία για ένα παιδί 5 χρονών σε αυτή τη φάση;
Η απάντηση του γιατρού: Αγαπητή μαμά, μέχρι τα πρώτα 5 χρόνια έχουν γίνει πολλά εμβόλια, όπως διφθέριτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πνευμονιόκοκκου, αιμοφιλου, μηνιγγιτιδοκκοκου, ιλαράς, ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας Α και Β, ερυθράς, παρωριτιδας. Ανάλογα λοιπόν με τις δόσεις που έχει κάνει, πιθανόν τώρα να πρέπει να κάνει κάποιες επαναληπτικές.
Ερώτηση: Υπάρχουν σωστά και λάθος παιχνίδια για ένα μικρό παιδί;
Η απάντηση του γιατρού: Αγαπητή μαμά, φυσικά και τα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά καθώς διαπλάθουν τον χαρακτήρα και την ψυχολογία, αλλά και ωριμάζουν την φαντασία και το μυαλό ενός παιδιού. Τώρα πλέον το παιχνίδι είναι μια ολόκληρη επιστήμη , και αν ασχοληθείς θα βρεις κατασκευαστές παιχνιδιών με πολύ μελετημένο τρόπο, που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες. Γενικά τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι δημιουργικά, να μην περιέχουν βία, να είναι διδακτικά και φυσικά να μην είναι επικίνδυνα για την ηλικία του.
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ