Ραντεβού με τον Δρα. Σπύρο Μαζάνη: Τι απαντάει ο παιδίατρος στις ερωτήσεις σας

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, η κόρη μου είναι δυόμισι χρονών και εδώ και τέσσερις μήνες σταματήσαμε τον θηλασμό. Έκανε μια χαρά κακάκια, δεν φοβόταν, αλλά απο τότε άρχισε να φοβάται. Πρεπει να φτασει στο “αμήν” για να τα κανει. Έχω δοκιμάσει τα πάντα, την πήγα και στην παιδίατρο και μας έδωσε ένα σιροπάκι (να διευκρινίσω ότι δεν είναι δυσκοίλια, απλά έχει τον φόβο), αλλά και πάλι δεν βλέπω αποτέλεσμα. Τι να κάνω; Ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, φαίνεται να είναι καθαρά ψυχολογική αντίδραση, επειδή σταμάτησε τον θηλασμό. Είχε συνηθίσει τόσο καιρό να έχει ισχυρή επαφή μαζί σου μέσα από τον μητρικό θηλασμό και τώρα δεν είναι εύκολο να σε αποχωριστεί. Γι’ αυτό εμφάνισε ψυχοσωματικά συμπτώματα και στην προκειμένη περίπτωση δεν θέλει να κάνει κακά της. Με αυτή την συμπεριφορά της θέλει έμμεσα να σου δείξει ότι κάτι την στεναχωρεί και να σε κάνει να την προσέξεις, αλλά και να σε “τιμωρήσει” με τον δικό της τρόπο. Φυσικά, δεν πρέπει να ξαναγυρίσεις πίσω, αλλά με υπομονή και επιμονή θα καταφέρεις να την κάνεις να αισθανθεί πάλι ασφάλεια, ώστε η απώλεια του θηλασμού να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλημέρα σας. Έχω ένα αγοράκι δυόμισι ετών, το οποίο έχει βουβωνοκήλη όρχεως άνευ περιεχομένου. Η παιδίατρος μας είπε ότι πρέπει να γίνει επέμβαση, αν και δεν θεωρείται επείγον ως περιστατικό, για να αποφύγουμε την πιθανότητα της περίσφιξης κήλης. Με μια φίλη που το συζήτησα και είχε ο γιος της το ίδιο πρόβλημα, μου είπε ότι η δική τους παιδίατρος τους συνέστησε να χειρουργηθεί στην ηλικία των πέντε ετών. Θα ήθελα την άποψή σας. Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα πρέπει πρώτα να κάνεις ένα υπερηχογράφημα, ώστε να μετρηθεί ακριβώς η θέση και το μέγεθος της κοίλης και ύστερα να δει το υπερηχογράφημα και το παιδί ένας χειρουργός ειδικός για παιδιά. Αυτός θα αξιολογήσει την δίκη σου περίπτωση και θα σου υποδείξει αν πρέπει και πότε να χειρουργηθεί.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλημέρα, η κόρη μου είναι δυόμισι ετών και η κρανιακή πηγή της δεν έχει κλείσει ακόμα καλά. Είχε μείνει μια μικρή “τρυπούλα”, οι εξετάσεις της είναι καλές, το ασβέστιο 10.2, βιταμίνη D 28, TSH 3.76, FT4 18 και PTH 31. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Θα πρέπει να κάνω κάποιες περαιτέρω εξετάσεις; Θα πρέπει ίσως να απευθυνθώ σε αναπτυξιολόγο;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι η βιταμίνη D ίσως να είναι στα κατώτερα φυσιολογικά. Θα πρέπει, όμως, να κάνεις και κάποιο άλλο έλεγχο, όπως υπερηχογράφημα εγκεφάλου -τώρα που η πηγή είναι ακόμα ανοιχτή και μπορούν να περάσουν οι δέσμες του υπερήχου μέσα στο κρανίο-, μέτρηση περιμέτρου κεφαλιού, ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία κλπ.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η κόρη μου πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και υπάρχουν κρούσματα ανεμοβλογιάς. Έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μπορεί να κολλήσει η ίδια, αλλά και εγώ; Είμαι έγκυος και δεν έχω αντισώματα ανεμοβλογιάς, ούτε έχω εμβολιαστεί ως ενήλικας.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, λογικά με τις δύο δόσεις της ανεμοβλογιάς πρέπει να υπάρχει κάλυψη 95-100%. Θεωρώ πολύ απίθανο το παιδί σου να κολλήσει ανεμοβλογιά. Και επίσης, αφού δεν θα κολλήσει, δεν μπορεί να σου μεταδώσει την νόσο.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, έχω ένα αγοράκι 15 ημερών. Το πρόβλημά μου είναι ότι, ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας κοιμάται μόνο του, το βράδυ είναι ανήσυχο και θέλει να κοιμάται μόνο στην αγκαλιά μου ή πιπιλίζοντας το στήθος. Τι μπορώ να κάνω γι αυτό;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, φαίνεται ότι το  μωρό σου κοιμάται πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να “χορταίνει” ύπνο και έτσι το βράδυ να “λαγοκοιμάται”, ενώ εσύ τις ίδιες ώρες έχεις ανάγκη κανονικού ύπνου. Θα πρέπει να αντιστρέψεις τις ώρες του ύπνου του. Δηλαδή, κατά την διάρκεια της ημέρας να προσπαθείς να το ξυπνάς, ώστε να του λείψουν κάποιες ώρες ύπνου, και έτσι θα αναγκαστεί να τις βάλει κάπου αλλού, δηλαδή το βράδυ.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ, θα ήθελα την συμβουλή σας για ένα θέμα που με απασχολεί. Ο γιος μου είναι πεντέμισι ετών και πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Απο πέρυσι έχει μια συνήθεια να τρώει τα νύχια του συνέχεια. Του εξηγώ πόσο άσχημο είναι, αλλά σταματάει για λίγο και ξεκινάει πάλι. Γενικά είναι πολύ πρόσχαρο παιδί, που του δίνουμε σαν γονείς πολλή προσοχή, παίζει με τα αδέλφια του πολύ, δεν υπάρχει ζήλια, δεν υπάρχουν εντάσεις ή άσχημες συμπεριφορές που να του δημιουργούν φόβο ή κάτι άλλο μέσα στο σπίτι. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να το σταματήσει και τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το παιδί σου έχει ένα από τα πιο συνηθισμένα τικ. Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να λιμάρεις πολύ κοντά τα νύχια του, ώστε να μην μπορεί να τα τρώει. Έτσι, θα απογοητευθεί. Επίσης, θα πρέπει συνεχώς να του το λες και να του βγάζεις το χέρι από το στόμα, ώστε να “του την χαλάς”. Φυσικά, αν φροντίζεις να τον απασχολείς με άλλα πράγματα (ζωγραφική, παιχνίδια, διάβασμα) θα τον κάνεις να ξεχνιέται.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164