Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι τριών ετών και τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε να πηγαίνει παιδικό σταθμό. Μέσα σε δύο μήνες είχε αρρωστήσει από ιώσεις τόσες φορές που περισσότερο ήταν σπίτι, παρά στον σταθμό. Κάπουα στιγμή έπαθε και μια μικροβιακή λοίμωξη και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Άλλη φορά έπαθε βρογχίτιδα, ώσπου με την σύμφωνη γνώμη και του παιδιάτρου σταματήσαμε τον παιδικό. Από τον Νοέμβριο που σταματήσαμε, δεν έχει αρρωστήσει ξανά. Η ερώτησή μου είναι αν ήταν σωστή απόφαση να σταματήσουμε ή έπρεπε να συνεχίσουμε παρά τις συχνές απουσίες του λόγω ασθενειών. Πιστεύετε ότι ένα παιδί πρέπει να περάσει από αυτή την φάση για να αποκτήσει αντισώματα, γιατί η επιθυμία μου είναι να ξαναπάει στον σταθμό. Ο γιατρός του μας προτείνει να κάνουμε εμβόλιο γρίπης, συμφωνείτε ότι θα βοηθήσει; Σας ευχαριστώ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, ο παιδικός σταθμός έχει πολλά οφέλη για ένα παιδί και πρώτα-πρώτα την κοινωνικοποίησή του. Αν, όμως, αρρωσταίνει τόσο συχνά όσο περιγράφεις, μάλλον καλά κάνατε να τον διακόψετε, έστω και προσωρινά. Είναι και φέτος μια χρόνια πολύ βαριά και όλα τα παιδιά λιγότερο ή περισσότερο αρρωσταίνουν. Θα σε συμβούλευα να περιμένεις μέχρι την άνοιξη που θα κοπάσουν οι ασθένειες και τότε να ξαναδοκιμάσεις να πάει στον σταθμό και βλέπεις αν θα αντέξει. Αλλιώς, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, διότι έχεις δίκιο πως είναι πολύ κακό να αρρωσταίνει τόσο συχνά.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη, έχω μια μπεμπούλα τεσσάρων μηνών, που όταν γεννήθηκε έπινε το Frisolac, αλλά της έκανε δυσκοιλιότητα και ο γιατρός μας είπε να πάρουμε το Novalac IT. Έκανε συχνά εμετούς, έναν με δύο την ημέρα, την βοήθησε όμως να ενεργηθεί, ώσπου η ίδια άρχισε να μην το πίνει και της δώσαμε το Nan Sensitive. Με αυτό είναι καλύτερα, σταμάτησαν οι εμετοί, αλλά και αυτό σταμάτησε να το πίνει. Δεν το δέχεται και κλαίει κάθε φορά που πάω να την ταΐσω. Στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να την βοηθήσω. Ποιο άλλο γάλα θα μπορούσα να της δώσω; Τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, έχω την υποψία ότι το μωρό σου κάνει εσωτερική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με αποτέλεσμα το γάλα να ανεβαίνει από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Έτσι, νιώθει καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό “απεχθάνεται” το γάλα. Το έχει συνδυάσει με πόνο και το αποφεύγει. Τρώει μόνο όσο χρειάζεται για να “ψιλό χορτάσει”. Δεν ξέρω σε ποια περιοχή ζείτε, αλλά σου προτείνω να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου σε κάποιον έμπειρο ακτινολόγο για παιδιά, αφού έχει μείνει τρεις ώρες νηστική και την στιγμή του υπερηχογραφήματος να πίνει το γάλα της. Αν έχει παλινδρόμηση, τότε θα πρέπει να της δώσεις ένα αντιαναγωγικό γάλα (AR) και ένα ειδικό αντιαναγωγικό σιρόπι.
⇒ Ερώτηση:
Κ. Μαζάνη, έχω ένα γιο δυόμιση χρονών και κάνει κακά του περίπου τέσσερις φορές την ημέρα (πάντα έτσι, από μωρό). Είναι κανονικής μορφής κυρίως, σαν πλαστελίνη, αλλά και πιο μαλακά κάποιες φορές. Τρώει απ’ όλα, λαχανικά και φρούτα. Είναι φυσιολογικό;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Οι κενώσεις του μωρού σου είναι φυσιολογικές σε αριθμό και υφή. Θα ανησυχούσες αν ήταν σκληρά σβόλοι-σβόλοι σαν της κατσίκας ή πολύ υδαρή.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω ένα μωράκι 75 ημερών. Στην αρχή, η παιδίατρος μας είχε πει ότι τα σπυράκια στα μάγουλα είναι από τις ορμόνες, αλλά μετά μας είπε ότι έχει ατοπική δερματίτιδα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να φύγει. Μόνο στα μάγουλα έχει σπυράκια και για ένα διάστημα η εξωτερική πλευρά των γονάτων ήταν λίγο σκληρή, αλλά πλέον έφυγε. Δεν έχει φαγούρα, που διάβασα ότι μπορεί να έχουν τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα. Χρησιμοποιώ το Frezyderm Atoprel. Διάβασα το άρθρο σας για την ατοπική δερματίτιδα. Τα σπυράκια στα μάγουλα θα φύγουν ποτέ;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι πολύ συνηθισμένο τα νεογέννητα να εμφανίζουν αυτή την βρεφική ατοπική δερματίτιδα. Αν δεν εντοπίζετε κάποια αλλεργία στο γάλα ή τα ρούχα και τα καλλυντικά, τότε συνήθως υποχωρεί γύρω στον πρώτο χρόνο. Η αλοιφή που χρησιμοποιείς είναι υποαλλεργική, αλλά αν το πρόβλημα χειροτερεύει, μπορείς να εφαρμόσεις και πιο δυνατές κρέμες. Επίσης, από τώρα μπορείς να πλένεις τα ρουχαλάκια του μωρού με σαπούνι atoprel.
⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω αναφορικά με την κόρη μου που είναι δύο ετών και ήδη από την ηλικία των περίπου εννέα μηνών, έχει ξεκινήσει να αυνανίζεται. Συγκεκριμένα, ανεβαίνει πάνω σε μαξιλάρια, στο πόδι μας, σε διάφορα σημεία στο σπίτι, όπου μπορεί να σταθεί, και κάνει κίνηση μπρος-πίσω σαν να ερεθίζει την κλειτορίδα της. Το κάνει δε πιο έντονα όταν νυστάζει ή βαριέται, και εάν προσπαθήσεις να την απομακρύνεις γκρινιάζει. Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί τόσο μικρής ηλικίας; Μήπως χρειάζεται ορμονολογικό έλεγχο; Τέλος, πώς πρέπει να χειριζόμαστε αυτή την άβολη κατάσταση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, ο βρεφικός αυνανισμός είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Ουσιαστικά, δεν αποτελεί κάτι παθολογικό, αλλά αν δεν περιοριστεί, υπάρχει κίνδυνος να απασχολείται αποκλειστικά με αυτό. Επίσης, πάντα υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ή τραυματισμού. Το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και προσπαθούμε να της αποσπάσουμε την προσοχή με κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον, χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται τον σκοπό μας. Έτσι σιγά-σιγά, καθώς την αποτρέπουμε, θα το ξεσυνηθίσει.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ., έχω ένα γιο τριών χρόνων στα 14 κιλά βάρος και 0.95 εκατοστά ύψος. Τον βλέπω πολύ αδύνατο. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν τρώει σχεδόν τίποτα και τον πιέζω να φάει με το ζόρι, χωρίς αποτέλεσμα. Δεν τρώει σχεδόν καθόλου κρέας και τον τελευταίο καιρό δεν θέλει πολύ το γάλα. Τι να κάνω; Θέλω την βοήθειά σας. Συγχαρητήρια και για την στήλη σας. Σας ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δεν είναι κακό να μην είναι παχουλός. Το κακό είναι ότι δεν τρώει αυτά που είναι απαραίτητα. Θα πρέπει αρχικά να κάνετε ένα γενικό τσεκάπ αιματολογικό, ορμονολογική εξέταση, καθώς και ούρων. Υπάρχει περίπτωση, λόγω κακής διατροφής να έχει σιδηροπενική αναιμία ή κάτι άλλο που με την σειρά του να του δημιουργούν ανορεξία.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ