Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ μου, έχω ένα μωράκι πέντε μηνών και είναι περίπου οκτώ κιλά. Από τεσσάρων μηνών μου είπαν ότι πρέπει να του δίνω κρέμα βανίλια με ρυζάλευρο εμπορίου κάθε απόγευμα. Έχω διαβάσει ότι δεν είναι και τόσο αθώα αυτή η κρέμα. Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, οι επίσημες οδηγίες διατροφής για τα μωρά είναι: μέχρι και έξι μηνών το ιδανικό είναι να σιτίζονται μόνο με γάλα, μητρικό ή ξένο. Μετά τους έξι μήνες γίνεται έναρξη απογαλακτισμού που εκτός από το μεσημεριανό που είναι κρέας και χόρτα, το απόγευμα μπορεί να φάει κρέμα που την φτιάχνεις εσύ στο σπίτι ή ρυζόγαλο και σταδιακά προστίθενται και άλλα είδη. Αν θέλεις, λοιπόν, ένα πιο υγιεινό και και σπιτικό τρόπο διατροφής, εννοείται ότι θα διαλέξεις κάτι πιο φυσικό και με απουσία ζάχαρης. Αν βέβαια θηλάζεις, θα συνεχίσεις με μητρικό γάλα ακόμη και το απόγευμα.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα. Έχω μια κόρη δυόμισι ετών, η οποία είναι πίσω αναπτυξιακά στο λόγο της. Δεν χρησιμοποιεί προτάσεις, ενώ λέει αρκετές λέξεις. Την έγραψα σε δημόσιο παιδικό σταθμό για να βοηθηθεί. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εκεί υποχρεωτικά για να την δεχτούν θα πρέπει να έχει κόψει την πάνα. Τον τελευταίο μήνα προσπαθώ, αλλά δεν τα έχω καταφέρει πλήρως. Τις περισσότερες φορές τα κάνει και μετά το λέει. Μήπως δεν είναι σωματικά ή ψυχολογικά έτοιμη για αυτό; Δεν θέλω να την ζορίζω, αλλά από την άλλη αγχώνομαι γιατί δεν θα την δεχτούν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μην πιέζεις το μωρό σου. Δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάτι που έτσι κι αλλιώς θα συμβεί από μόνο του, όταν ωριμάσουν οι σφιγκτήρες του. Το κάθε παιδί έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, το οποίο δεν είναι αναγκαστικά παθολογικό. Μην την ζορίζεις. Ας καθυστερήσει λίγο να πάει στο σχολειό, αλλά ύστερα θα είναι όλα καλύτερα.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι σχεδόν τριών μηνών. Σιγά-σιγά αραιώνουν οι κολικοί, αλλά κάνει ανήσυχο ύπνο. Ξυπνάει κάθε δυόμισι ώρες και το πρωί ξυπνάει από τις 6:30 και αν δεν την πάρω στο κρεβάτι μου δεν ξανακοιμάται. Μπορώ να κάνω κάτι για όλα αυτά; Ποια είναι η συμβουλή σας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταλαβαίνω την δυσκολία που αντιμετωπίζεις. Φαίνεται ότι για να αντιμετωπίσεις τους κολικούς, την έπαιρνες στο κρεβάτι σου και αγκαλιά και τώρα έχει καλομάθει. Θέλει υπομονή και επιμονή, ώστε να “αποτοξινωθεί” από αυτή την δυνατή συνήθεια. Θα το πετύχεις αν το κάνεις σταδιακά. Να μειώνεις το χρονικό διάστημα που την παίρνεις αγκαλιά ή στο κρεβάτι σου μέχρι να συνηθίσει σε καινούριες καταστάσεις.
⇒ Ερώτηση:
Πόσο γάλα πρέπει να τρώει ένα μωρό από 5 μηνών και πάνω;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν υπάρχει ένας κοινός κανόνας για όλα τα παιδιά. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ποιο γάλα πίνει (μητρικό ή ξένο), τι βάρος έχει, αν δείχνει ευχαριστημένο μετά το φαγητό ή όχι, αν τρώει άλλες τροφές κλπ. Σε γενικές γραμμές, πίνουν τέσσερα ή πέντε γεύματα των 150-200 ml.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, ο γιος μου είναι οκτώ μηνών και θηλάζω το πρωί, λίγο το μεσημέρι για να κοιμηθεί και το βράδυ. Επίσης, τρεις φορές στην διάρκεια της νύχτας. Τρώει φρούτα το πρωί, κρεατόσουπες το μεσημέρι και γιαούρτι το απόγευμα. Γενικά τα έχουμε δοκιμάσει όλα πλην του αυγού και του ψαριού. Θέλω, λοιπόν, να αποθηλάσω, είτε δίνοντας δικό μου, είτε κατευθείαν ξένο γάλα. Δεν ξέρω ποιος είναι ο σωστός τρόπος όμως.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν έχεις αποφασίσει να διακόψεις τον μητρικό θηλασμό, τότε το καλύτερο είναι να το κάνεις σταδιακά, ώστε το μωρό σου να ωφεληθεί και σωματικά και ψυχικά. Μπορεί να αρχίσεις να μειώνεις την ποσότητα του μητρικού θηλασμού και να ανεβάζεις σιγά-σιγά το ξένο γάλα.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλημέρα, έχω ένα αγοράκι δυόμισι ετών και από φέτος θα πάει για πρώτη φορά σε παιδικό σταθμό. Μέχρι τώρα δεν έχει αρρωστήσει σοβαρά από ιώσεις, εκτός από λίγες καταρροές τον χειμώνα και μια φορά με πυρετό για μια-δυο μέρες. Θα πρέπει να ανησυχούμε τώρα που θα πηγαίνει στο σταθμό, ότι θα αρρωσταίνει πολύ πιο συχνά και σοβαρά επειδή θα έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια; Τα αντιγριππικά εμβόλια προστατεύουν και από ιώσεις; Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε για την προστασία από ιώσεις, κυρίως στην περίοδο έξαρσης; Ή είναι κάτι αναπόφευκτο; Ευχαριστούμε πολύ για τις απαντήσεις σας!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταλαβαίνω την ανησυχία σου. Φυσικά και μπορεί να αρρωστήσει κάποιες φορές από μικρές ή μεγαλύτερες “ιώσεις”. Αυτό, όμως δεν είναι απαγορευτικό αν δεν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, με πολλές αντιβιώσεις και νοσηλείες σε νοσοκομεία. Ας ξεκινήσει και θα δεις στην πορεία πώς θα είναι, διότι μπορεί να είναι τυχερό και να αρρωσταίνει ελάχιστα. Για ενίσχυση, χρειάζεται καλή διατροφή με φρούτα και λαχανικά για βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και πολύ καλή προσωπική καθαριότητα (χέρια, μύτη, νύχια).
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ