Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, εάν το παιδί έχει κάνει, για παράδειγμα, το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α, μπορεί παρ’ όλα αυτά να κολλήσει; Και η δεύτερη ερώτησή μου είναι για το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, που κάποιοι γονείς λένε ότι οι παιδίατροι τους συνιστούν να το κάνουν όταν το παιδάκι θα είναι άνω των οκτώ γιατί έχει ημερομηνία λήξης η δράση του. Η κόρη μου θα γίνει σε λίγο δύο χρονών και θέλω να το κάνω. Η μεγάλη μου, που είναι πέντε ετών, ήδη το έκανε. Η γνώμη σας ποια είναι;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, οι επίσημες οδηγίες για τους εμβολιασμούς είναι κοινοί για όλους εκτός και αν κάποιο θέμα υγείας του συγκεκριμένου παιδιού απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Έτσι, το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β μπορεί να γίνει ακόμη και μετά την γέννηση, στο μαιευτήριο, και ακολουθώντας όλες τις δόσεις θα ισχύει για όλη την ζωή. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α συστήνεται από τους δώδεκα μήνες και μετά και, όπως όλα τα εμβόλια, εφόσον κάνει όλες τις δόσεις κανονικά, θα έχει ανοσία για όλη την ζωή του.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι οκτώμισι μηνών. Εδώ και αρκετούς μήνες, όταν πίνει το γαλατάκι του το βράδυ και τον βάζω για ύπνο, ο ύπνος του -παρ’ όλο που δεν κλαίει- είναι ανήσυχος. Στριφογυρίζει όλο το βράδυ και δεν είναι σε μία θέση στην κούνια του. Κοιμάται μόνος του άπω πέντε μηνών χωρίς νανουρίσματα. Σκέφτηκα μήπως του πέφτει βαρύ το γάλα, ακόμη και τώρα που τρώει τις στερεές και πίνει μόνο πρωί και βράδυ. Αρκετές φορές, αν δεν νυστάξει εγκαίρως, ρεύεται το γάλα του. Νιώθω ότι κάτι τον ενοχλεί και δεν βολεύεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σε πρώτη φάση να κάνεις μερικές αλλαγές. Το βράδυ, αντί για γάλα δώσ’ του κάποια κρέμα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί. Επίσης, μπορεί να πονάνε τα δοντάκια του, διότι τώρα βρίσκεται σε φάση οδοντοφυΐας και γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να του δώσεις λίγο ντεπόν και να δούμε αν περνάει ο πόνος. Επιπλέον, να σκεφτείς μήπως πεινάει και πρέπει να του δίνεις το γάλα λίγο πιο αργά.
⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, η κόρη μου γεννήθηκε με βάρος 3.180 gr και με ύψος 50 cm. Τους έξι πρώτους μήνες θήλαζε αποκλειστικά, στον έβδομο μήνα μπήκε σε τροφές και η αλήθεια είναι ότι δεν ενθουσιάστηκε. Τρώει 5-10 κουταλιές σε κάθε γεύμα με το ζόρι και συμπληρώνει με θηλασμό. Σήμερα μπήκε στον όγδοο μήνα και ζυγίζει επτά κιλά. Η εικόνα της είναι μια χαρά, μπουτάκια και μαγουλάκια, αλλά ο παιδίατρος μου είπε να της ξεκινήσω γάλα noulac κονσέρβα, γιατί το γάλα μου μετά από τόσους μήνες θηλασμού δεν είναι πια αρκετό (παρ’ ό,τι του εξήγησα ότι τελειώνοντας η μικρή τον θηλασμό, το στήθος μου έχει κι άλλο γάλα) και θρεπτικό (αυτό είναι και το μόνο που με αγχώνει). Εγώ δεν συμφωνώ και δεν προτίθεμαι να το κάνω, σωστά δεν πράττω; Σας ευχαριστώ πολύ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, θα σου πρότεινα να περιμένεις λίγο ακόμη. Να δώσεις μια ευκαιρία και να παρακολουθήσεις το βάρος του μωρού σου. Μέχρι τώρα, το βάρος είναι ικανοποιητικό για θηλασμό. Ζύγισέ το ξανά σε λίγες εβδομάδες και αν όλα πάνε καλά, να συνεχίσεις τον θηλασμό όσο το θέλεις.
⇒ Ερώτηση:
Θα ήθελα την γνώμη σας κύριε Μαζάνη. Η κόρη μου είναι τεσσάρων ετών και εδώ κι ένα χρόνο ταλαιπωρείται μετά από κάθε ίωση με ωτίτιδα και άλλες φορές με μπούκωμα και ασταμάτητο βήχα που εν τέλει μόνο με κορτιζόνη σε σταγόνες σταματάνε ή με αντιβίωση στην ωτίτιδα που συνοδεύεται από πυρετό, αλλά μετά παραμένει το μπούκωμα. Η ΩΡΛ είπε ότι έχει κρεατάκια, αλλά από τον Μάιο έως και πριν 10η μέρες ήταν μια χαρά. Δεν θέλω να της δίνω κορτιζόνη. Τι επιλογές έχω;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς πρέπει να γίνει μια σωστή διάγνωση για το πρόβλημα του μωρού σου. Αν έχει κρεατάκια, τα οποία εμποδίζουν την διέλευση του αέρα και “φρακάρουν” τα μικρόβια ώστε να προκαλούνται λοιμώξεις, τότε αν αφαιρεθούν το παιδί θα ηρεμήσει σε μεγάλο βαθμό από αρρώστιες. Επίσης, τα κρεατάκια είναι αιτία πρόκλησης ωτίτιδας. Όσον αφορά την κορτιζόνη, μάλλον υπάρχει και κάποιο υπόστρωμα αλλεργικό το οποίο θεραπεύεται με αυτό το φάρμακο. Συνήθως, συνυπάρχουν αυτά τα δύο, δηλαδή αλλεργική ρινίτιδα και κρεατάκια, που το ένα επιδεινώνει το άλλο.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, έχω ένα κοριτσάκι οκτώ εβδομάδων που γεννήθηκε πρόωρα στις 37 εβδομάδες. Η περίμετρος της κεφαλής της από 33 cm έφτασε στα 36,3 cm σε επτά εβδομάδες. Εγώ ανησυχώ, αλλά ο παθολόγος λέει απλά να το παρακολουθήσουμε. Αν δεν μεγαλώνει το κεφαλάκι, τι μπορεί να γίνει;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, θα πρέπει να παρακολουθείς τα σωματομετρικά του μωρού σου κάθε μήνα. Αν σταματήσει η αύξηση, η οποία μετράται σε ειδικές καμπύλες που υπάρχουν στα βιβλιάρια υγείας των παιδιών, τότε θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα εγκεφάλου, μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και άλλες. Όπως καταλαβαίνεις, πριν καταλήξετε να κάνετε εξετάσεις θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το κεφαλάκι του μωρού δεν αναπτύσσεται με φυσιολογικούς ρυθμούς.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω ένα πιτσιρίκι τεσσάρων χρονών και πηγαίνει στο προνήπιο. Πριν καλά-καλά ξεκινήσει, όμως, έχει αρρωστήσει δύο φορές από λαρυγγίτιδα. Την δεύτερη φορά μου είπε ο παιδίατρος να του δώσω soldesanil σταγόνες, όμως φοβάμαι την κορτιζόνη. Βέβαια είναι η δεύτερη φορά στα τέσσερα χρόνια που θα πάρει. Πότε μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες η χρήση κορτιζόνης;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η κορτιζόνη είναι ένα φάρμακο πολύ χρήσιμο για πολλές ασθένειες, όπως και η λαρυγγίτιδα, η οποία αν δεν θεραπευτεί αποτελεσματικά μπορεί να απειληθεί ακόμη και η ζωή ενός παιδιού. Άρα συμπερασματικά, την χορηγούμε όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και λογικά σε ελεγχόμενη χρίση δεν δημιουργεί προβλήματα. Τώρα, λόγω του σταθμού, το παιδί μπορεί να αρρωσταίνει μέχρι και δέκα φορές τον χρόνο. Αν είναι αναγκασμένο να παίρνει πολλά φάρμακα, τότε ίσως να χρειασθεί για ένα διάστημα να σταματήσει τον παιδικό σταθμό.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ