Στείλε την απορία σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ! Θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να μάθω στο μωρό να μασάει. Eίναι 16 μηνών. Τώρα, του δίνω μόνο αλεσμένα, ενώ έχει αρκετά δόντια. Με τι τροφές μπορώ να ξεκινήσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα έπρεπε ήδη από 12 μηνών να είχες ξεκινήσει τις προσπάθειες να περάσει σιγά – σιγά στις στέρεες τροφές. Τώρα, μπορείς να ξεκινήσεις να δίνεις με το δάχτυλο να δοκιμάζει φρούτα, όπως μπανάνα, ροδάκινο και τροφές, όπως πατάτα, πουρέ καρότου και λαχανικών κλπ. Δηλαδή να μάθει πρώτα τις καινούριες γεύσεις και ύστερα να ξεθαρρέψει και να αρχίσει να μασάει. Επίσης, ακόμα και το γάλα και το νερό καλό θα ήταν να το δίνεις με κουταλάκι ή ποτηράκι ή το ειδικό ποτηράκι με το στόμιο-καλαμάκι. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζανη! Θα ήθελα και εγώ τη δική σας βοήθεια. Έχω μια κορούλα 4,5 μηνών, απόλυτα υγιή και χαμογελαστή. θηλάζω αποκλειστικά και φάνηκε πως τα καταφέραμε, αφού παίρνει βάρος στα φυσιολογικά πλαίσια. Το θέμα μας είναι με τον ύπνο. Σαν βρέφος κοιμόταν στην αγκαλιά μου, αφού μόλις την άφηνα κάτω ξυπνούσε. Μετά από μερικές προσπάθειες, καταλήγαμε αγκαλιά και τη μέρα και το βράδυ. Από 2,5 μηνών περίπου άρχισε να κοιμάται μόνη της σε λίκνο, δίπλα στο κρεβάτι μας. Κοιμόταν απο 4 έως και 7 ώρες συνεχόμενα. Αυτό μόνο τη νύχτα, όμως, γιατί την ήμερα κάνει λίγους ύπνους μισής ώρας στην αγκαλιά μου. Όποτε την αφήνω, ξυπνάει. Το θέμα που προέκυψε, όμως, είναι ότι εδώ και ένα μήνα περίπου ξεκίνησε να ξυπνάει ανά μια ώρα, να θηλάζει 3 λεπτά και να κοιμάται πάλι. Την βάζω στην κούνια της πλέον πάλι διπλά μας. Και σε μία ώρα πάλι θα κάνουμε το ίδιο, ώσπου κάποια βράδια γίνεται και ανά μισή ώρα. Κοιμάται σχεδόν αμέσως και δεν φαίνεται να ξυπνάει από πείνα. Επίσης, ταυτόχρονα εμφανίστηκε και προϋπνια ανησυχία. Ενώ νυστάζει και μου το δείχνει τη θηλάζω να κοιμηθεί και τις περισσότερες φορές κλαίει έντονα για ώρα μέχρι που κουράζεται και κοιμάται. Αυτό, είτε τη μέρα, είτε τη νύχτα, το κάνει ακόμα κι αν αφήσω να περάσει ώρα. Ίσως φταίει κάτι που θέλει να κατακτήσει και συμπεριφέρεται έτσι τη νύχτα, γιατί συνεχώς μας κάνει νέα πράγματα και νωρίτερα από την ηλικία της. Το έντονο κλάμα πριν αποκοιμηθεί είναι φυσιολογικό; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δύο πράγματα συμβαίνουν: 1) είναι καθαρά ψυχολογικό και χειριστικό, αφού στερείται την αγκαλιά σου όπως την είχες συνηθίσει τους πρώτους μήνες. 2) εχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία επιδεινώνεται στην ύπτια θέση, εχει συνδυάσει τον ύπνο με πόνο, λόγω της παλινδρόμησης και γι’ αυτό πριν κοιμηθεί αντιδρά και λίγο μετα τον ύπνο ξυπνάει. Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να κάνεις ένα καλό υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου σε έμπειρο ακτινολόγο για παιδιά, μετα από 3 ώρες νηστεία και να το ταΐζεις την ώρα της εξέτασης. Αν δεν εχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τότε θα ασχοληθείς με το κομμάτι το ψυχολογικό. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ! Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Έχω μία κόρη 4 χρονών που έχει κόψει την πάνα από 2,5 ετών και πριν από 3 μήνες ήρθε στον κόσμο ο γιος μου. Η κόρη μου από εκεί που ήταν ένα υπάκουο παιδί άρχισε την γκρίνια και να λερώνει το βρακάκι τής να κάνει τα κακά πάνω της. Προσπαθώ με ήρεμο τρόπο να της εξηγήσω ότι δεν είναι σωστό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να πάω σε παιδοψυχολόγο; Να περιμένω να της περάσει; Τι με συμβουλεύετε; Σας ευχαριστώ

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όπως έχεις καταλάβει είναι καθαρά ψυχολογικό λόγω του ερχομού του καινούργιους μέλους στην οικογένεια. Θα χρειαστείς την βοήθεια ψυχολόγου, ο οποίος αφού ερευνήσει τι συμβαίνει μέσα στην οικογένεια σου (μπαμπάς, γιαγιά κλπ) , θα σου προτείνει μεθοδολογία για την σωστή προσέγγιση και αντιμετώπιση. Βασικά, θα πρέπει να καταλάβει και να νοιώσει ασφάλεια και όχι να της λες τι δεν είναι σωστό. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το μωράκι μου που είναι ενός μήνα. Τώρα, που έχουν αρχίσει οι κολικοί μπορούμε να συνδυάσουμε infacolic και biogaia ή όχι; Και αν ναι, με τι συχνότητα; Προς το παρόν, του έχω δώσει μόνο infacolic 3 φορές σε 2 ημέρες πριν από γεύμα.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, τα δυο αυτά σκευάσματα χορηγούνται και μαζί, το ένα μέχρι 3 φορές την μέρα και το άλλο συνήθως μια εφάπαξ δόση. Επίσης, μπορεί να τα παίρνει για αρκετούς μήνες. Είναι κατανοητό ότι πάντα θα πρέπει να εχει προηγηθεί επικοινωνία με τον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού και συμφωνεί ότι τα ανωτέρω σκευάσματα είναι απαραίτητα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164