Site icon TLIFE

Στείλε την ερώτηση σου και ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Q&A

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 20 μηνών. Τον Αύγουστο ξεκίνησε παιδικό και από τότε κάθε 3 εβδομάδες τον έχουμε κρυωμένο συνήθως με συνάχι, μπούκωμα και ελαφρύ πυρετό 1-2 μέρες, μέχρι τότε δεν είχε αρρωστήσει ποτέ. Είναι φυσιολογικό; Επίσης, αυτή τη στιγμή είναι πάλι κρυωμένος και τον διέγνωσαν με upper tract respiratory infection και μας έδωσαν αντιβίωση (μένουμε Αγγλία). Σε μια εβδομάδα έχουμε ραντεβού να κάνουμε το πρώτο εμβόλιο ανεμοβλογιάς, μπορεί να το κάνει ή θα είναι ευάλωτος ο οργανισμός του; Να άλλαζα το ραντεβού για αργότερα; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, τα παιδιά που πηγαίνουν παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν 4-5 φορές περισσότερο, κατά την διάρκεια του χρόνου από τα παιδιά που κάθονται στο σπίτι τους. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για ιώσεις και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Όσον αφορά το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, επειδή είναι αυξημένες οι πιθανότητες να κάνει πυρετό, καλό θα ήταν το παιδί σου να είναι εντελώς καλά. Καλύτερα, να ακυρώσεις τον εμβολιασμό για μια βδομάδα και έτσι και αλλιώς πριν γίνει ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει καλή κλινική εξέταση από παιδίατρο. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Η μικρή μου είναι 13 μηνών και ακόμα θηλάζουμε. Το βράδυ ξυπνάει συχνά, για να φάει. Κάποιες φορές και 4-5 φορές μέσα στην νύχτα. Πώς θα μπορέσω σιγά – σιγά να κόψω τον θηλασμό; Γάλα ξένο που έχω προσπαθήσει να την δώσω δεν το πίνει με τίποτα. Πιπίλα δεν παίρνει καθόλου. Το βράδυ που ξυπνάει τι μπορώ να κάνω, ώστε να μην χρειάζεται να την θηλάσω, γιατί το εχει σαν πιπίλα;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όπως ακριβώς έχεις καταλάβει το μωρό σου ξυπνάει το βράδυ, διότι θέλει να σε βλέπει και να σε αισθάνεται. Είναι σύνηθες τα μωρά που θηλάζουν να νιώθουν ανασφάλεια, κατά την διάρκεια της νύχτας, και συνδυάζουν την επαφή με την μαμά τους με τον θηλασμό. Για να περιοριστεί αυτή η συνήθεια εξαρτάται κυρίως από την απόφαση της κάθε μαμάς. Μία καλή μέθοδος είναι πριν το βραδινό ύπνο να παίζεις πολύ με το παιδί, ώστε να κουραστεί και να πέσει για ύπνο κουρασμένο, προκειμένου να μην εχει διάθεση να ξυπνήσει για να φάει. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 μηνών. Κάποιες φορές τρέμει το κεφάλι της για κάποια δευτερόλεπτα δεξιά αριστερά. Το έκανε από πολύ μωρό, το είχε σταματήσει και τώρα ξεκίνησε ξανά. Νόμιζα ότι σχετίζεται με φόβο, αλλά δεν είμαι σίγουρη τελικά διότι κάποιες φορές σε φάσεις που δε δικαιολογείται ο φόβος. 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, μπορεί να είναι και ενόχληση από την οδοντοφυΐα της, δηλαδή να νιώθει κάποια ενόχληση και γι’ αυτό να κουνάει το κεφάλι. Μία μέθοδος είναι να γράψεις ένα βίντεο με το κινητό σου και να το δει ο παιδίατρος ή ένας νευρολόγος για παιδιά. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, γιατρέ. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μπει ένα μωρό στο μάρσιππο και πότε στο κρεβατάκι του;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, στο μάρσιππο μπορεί να μπει ακόμη και μετά την γέννηση. Στο κρεβατάκι του μπορεί να μπει ακόμη και από την αρχή μετά την επιστροφή στο σπίτι. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα μωράκι 11 μηνών και δεν τρώει καθόλου το αβγό. Το αφήνω 8 λεπτά μετά το βράσιμο γιατί μου είπε ο παιδίατρος ότι πρέπει να το τρώει σφιχτό, βάζω και λίγο λαδάκι αλλά δεν το τρώει με τίποτα. Τι να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μην ανησυχείς. Πολλά παιδάκια δεν το θέλουν το αυγό, αλλά μπορούν να περνούν τα πολύτιμα συστατικά του από πολλές άλλες τροφές. Μια μέθοδος είναι να το κάνεις ομελέτα σε νερό και την τελευταία στιγμή να βάζεις λίγο λάδι. Πάντως, σε όλες τις περιπτώσεις, το αβγό θα πρέπει να είναι μαγειρεμένο πολύ καλά.

 

 

© 2024 tlife.gr