Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω μια κόρη 14 μηνών. Μέχρι τώρα ήμασταν συνέχεια μαζί. Τώρα όμως γυρνάω στην δουλειά και μαζί της θα είναι η νονά της με την οποία τα πάνε πολύ καλά γιατί από νεογέννητο είναι συνέχεια μαζί μας. Το ερώτημα μου είναι το εξής: διαβάζω παντού πως δεν πρέπει να φεύγεις χωρίς να αποχαιρετάς το παιδί σου αλλά εγώ θα φεύγω 2 ώρες πριν ξυπνήσει. Τι να κάνω; Είναι κακό που θα ξυπνάει και δεν θα με βλέπει; Δεν μπορώ όμως να της χαλάσω το ύπνο για να την χαιρετήσω. Επίσης θηλάζω και σκέφτομαι μήπως την θηλάζω πριν φύγω αλλά και πάλι δεν θα ξυπνάει τόσο πολύ, ώστε να την αποχαιρετήσω.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, έχεις απόλυτο δίκιο και το ένστικτο σου σε οδηγεί με τον σωστό τρόπο. Δεν είναι σωστό να ξυπνάς το μωρό σου, έτσι όπως είναι η δίκη σας ζωή. Αφού η νονά της είναι πρόσωπο της οικογένειας και αγαπητό από το μωρό σου, πιστεύω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα, δεδομένου ότι σε αυτή την ηλικία το μωρό δεν εχει τόσο καλή εκτίμηση του χρόνου και του τόπου.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω: ένα παιδί 1 1/2 ετών με 7 καφε κηλίδες διάσπαρτες στο σώμα, άριστο ψυχοκινητικά, ο λόγος της περιμέτρου κεφαλής φυσιολογικός, όπως και οι καμπύλες ανάπτυξης, τι πιθανότητες έχει για νόσο nf1; Θα ήθελα, ακόμη, να ρωτήσω εάν όντως νοσεί το παιδί μπορεί ξαφνικά να σταματήσει να αναπτύσσεται φυσιολογικά, όπως συμβαίνει τώρα ή ακόμη και να παρουσιάσει πρόβλημα στην ομιλία; Σας ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, τα στοιχεία που εχει στο δέρμα του είναι λίγα για να ανησυχίες τόσο πολύ. Αν είναι πάνω από 10 και αν εχει αναπτυξιακά και νευρολογικά ευρήματα, τότε θα πρέπει να ανησυχήσεις και να “ψαχτείς”. Μέχρι τότε να το παρακολουθείς και να έχεις επικοινωνία με τον παιδίατρο σου, ο οποίος θα αξιολογεί σε τακτά χρονικά διαστήματα την εξέλιξη του παιδιού σου. Και φυσικά, αν το κρίνει, θα πρέπει να γίνουν αρκετές εξετάσεις και αίματος και απεικονιστικές.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρό είναι καλό να θηλάζει ένα παιδί. Η κόρη μου είναι 2 ετών και θηλάζει ακόμα. Είναι καλά;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αρχικά συγχαρητήρια για την επιτυχία του μητρικού θηλασμού που παρείχες στο παιδί σου. Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συστήνει τον μητρικό θηλασμό τουλάχιστον μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής. Αν θέλεις να το συνεχίσεις ακόμα για λίγο καιρό, δεν υπάρχει αντένδειξη αν ελέγχεις την υγεία του μωρού σου όσον αφορά την αναιμία και την ανάπτυξη του.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Έχω μια κόρη 16 μηνών. Είναι ένα πολύ καλό παιδάκι αλλά δυστυχώς εδώ και πολλούς μήνες με ταλαιπωρεί με το φαγητό της. Δεν της αρέσει κανένα φαγητό αλεσμένο η μη ενώ ακόμη και την φρουτοκρεμα, το γιαούρτι ή την κρεμούλα της την τρώει με χίλια δυο κόλπα και αυτό όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία. Το βάρος της σήμερα είναι 8.500 κιλά. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι ζητούμενο αν το μωρό σου πραγματικά είναι ανόρεχτο ή το κάνει, για να σας χειρίζεται. Σε αυτες τις περιπτώσεις απαιτείται ένα λεπτομερές οικογενειακό ιστορικό μήπως και είναι αποτέλεσμα ψυχολογικής καταπίεσης για διάφορους λόγους ή μήπως το μωρό εχει οργανικό πρόβλημα. Αφού γίνουν εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές και αφού είναι φυσιολογικές, τότε θα προσανατολιστείτε προς το ψυχολογικό. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν έλεγχο αναιμίας, ενδοκρινολογικές, ούρων, αλλά και υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία. Όλα αυτά θα τα αποφασίσει ο παιδίατρος του.
⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα σας! Έχω ένα βρεφάκι 2,5 μηνών περίπου. Εδώ και μια εβδομάδα, κλαίει γοερά, όταν την κρατάω αγκαλιά σε όρθια θέση! Ακόμα και όταν είμαι σε ημιξαπλωμένη θέση και την ακουμπάω μπρούμυτα πάνω μου αντιδράει. Πως εξηγείται αυτο; Πρέπει να την δει κάποιος αναπτυξιολόγος/ παιδονευρολόγος ;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, σε πρώτη φάση να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μήπως και εχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία δημιουργεί καούρες και πονάκια. Ο υπέρηχος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ειδικό ακτινολόγο για παιδιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ