Site icon TLIFE

Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Q&A

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω για τη μικρή μας, είναι 6 ετών. Τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν για πολλές ώρες στη θάλασσα (δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια σχέση) και σήμερα τα χείλη της είναι άσπρα, σκληρά και την πονάνε. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να είναι; Είναι ανησυχητικό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο από όλα είναι το αποτέλεσμα του αλμυρού νερού και του ήλιου. Θα μπορούσες να βάλεις μία ενυδατική αλοιφή, κατάλληλη για τα χείλη. 

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα σας, έχω ένα αγοράκι 4,5 μηνών. Όταν το θηλάζω και τον πάρει ο ύπνος στο στήθος μου τρέμει το κεφάλι του και το χεράκι του, τρέμει για πολύ λίγο και μετά σταματάει. Μέσα στο μήνα μου το έχει κάνει 3 φορές. Και τις τρεις ήταν αγκαλιά κοιμισμένο, ενώ θήλαζε. Μπορείτε να μου πείτε γιατί το κάνει αυτό; Είναι κάτι ανησυχητικό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, όπως τα περιγράφεις, πρόκειται για αυτόματες νευρομυϊκες κινήσεις που κάνουν τα μωράκια. Δεν πρέπει να ανησυχείς, αλλά αν το επαναλαμβάνω, τότε μπορείς να το καταγράψεις σε βίντεο με το κινητό σου και να το δείξεις στον παιδίατρο. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζανη. Έχω μία κορούλα σχεδόν 30 μηνών. Ανησυχώ γιατί η πρόσθια πηγή είναι ακόμη ανοιχτή. Η παιδίατρος που την παρακολουθεί, λέει ότι είναι σχεδόν κλειστό και να μην ανησυχώ, γιατί οστεώνεται και δεν έχει τίποτα παθολογικό. Την πήγα και στον δεύτερο παιδίατρο του νησιού και μου είπε πως είναι υγιής και εχει πολύ καλή ανάπτυξη, δεν έχει κανένα πρόβλημα με το κεφάλι, ούτε έλλειψη βιταμινών. Ωστόσο, μέχρι να κλείσει οριστικά, ανησυχώ πολύ. Είναι δυνατόν να αργεί τόσο και παρόλ’ αυτά να είναι φυσιολογικό; Να ψάξω και άλλους γιατρούς;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η πρόσθια πηγή κλείνει κανονικά από 12-24 μηνών. Μερικές φορές, μπορεί να αργήσει λίγο χωρίς παθολογικό πρόβλημα, αλλά για κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να κάνεις ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου τώρα που η πηγή είναι ακόμα ανοιχτή και μπορεί να περάσει η δέσμη του υπερήχου. Επίσης, ένας αιματολογικός έλεγχος με βιταμίνη D και ένας έλεγχος του θυροειδή θα απέκλεισαν το πρόβλημα. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω από πια ηλικία πρέπει να αρχίσω να κόβω την πιπίλα στο μικρό μου. Σας ευχαριστώ

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αυτό εξαρτάται από το κάθε παιδί και την κάθε μανούλα ξεχωριστά. Εμείς οι ειδικοί συστήνουμε να ξεκινάει η προσπάθεια από τον χρόνο και μετά, ώστε μέχρι τα δύο χρόνια να έχει κοπεί. Γενικά, όσο πιο νωρίς ξεκινάει η προσπάθεια, τόσο πιο εύκολο θα είναι να την κόψει. 

© 2024 tlife.gr