Site icon TLIFE

Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Q&A

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Έχω ένα αγοράκι 20 μηνών. Μέχρι φέτος τον Μάρτιο δεν είχε αρρωστήσει ποτέ. Από το Μάρτιο πάθαμε πυώδη αμυγδαλίτιδα με 38,5 πυρετό, πήραμε αντιβίωση και όλα καλά. Τον Ιούνιο τα ίδια με υψηλό πυρετό 40,5. Πάλι αντιβίωση και σε 4 μέρες ήταν καλά. Τον Ιούλιο πάλι ερεθισμένος λαιμός χωρίς πύον, αλλά έκανε δέκατα. Τώρα τελείωσε η αντιβίωση αλλά ακόμα η αναπνοή του έχει αυτή την μυρωδιά που έχει όταν είναι άρρωστος. Τι γίνεται; Ανησυχώ… Δεν του πέρασε δηλαδή μετά την αντιβίωση; Πρέπει να πάρει και άλλες μέρες ή αρρωσταίνει ξανά; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, σε αυτή την μικρή ηλικία είναι πολύ σπάνιο ένα μωρό να παθαίνει αμυγδαλίτιδες και ειδικά από μικρόβια που χρειάζεται αντιβίωση για να αντιμετωπιστούν. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για ιώσεις που συνήθως θεραπεύονται σε 3-4 μέρες χωρίς αγωγή. Επίσης, δεν είναι σπάνιο ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 10 ετών να αρρωσταίνει ελαφριά εμπύρετο μέχρι και 10 φορές τον χρόνο. Πάντως, καλό θα ήταν να εξεταστεί από ένα ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για παιδιά, ώστε να δει την ανατομία της περιοχής και αν πραγματικά υπάρχει κάποια αιτία που δημιουργεί τις συχνές λοιμώξεις. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ και συγχαρητήρια για το έργο σας. Έχω μια κόρη 16 μηνών, η οποία γεννήθηκε φυσιολογικά στις 39 εβδομάδες. Οι εξετάσεις της είναι άριστες, αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι πώς ακόμα δε λέει καμία λέξη. Δείχνει με το δάχτυλό της, έχει πολύ καλή βλεμματική επαφή, “μπαμπαλίζει”(μα μα μα, μπα μπα μπα, ΠΑ ΠΑ ΠΑ) και μάλιστα λέει αυτές τις συλλαβές ρυθμικά όταν της τραγουδάμε. Χρησιμοποιεί τα αντικείμενα με συμβολικό τρόπο, τρώει μόνη της αν και λερώνεται κουνάει το κεφάλι της αρνητικά όταν δε θέλει κάτι και γενικά, δε με απασχολεί τίποτα άλλο από την καθυστέρηση στην ομιλία. Είναι δευτερότοκο και δεν πάει σχολείο. Τι γνώμη έχετε; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δεν φαίνεται προς το παρόν ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αυτά που κάνει είναι αρκετά για να καταλάβουμε ότι ακούει, επικοινωνεί με το περιβάλλον και μπαμπαλίζει. Περίμενε λίγο καιρό ακόμη και αν δεν υπάρχει πρόοδος, τότε να το δει ένας ωτορινολαρυγγολόγος για παιδιά για έλεγχο ακοής και μετά αναπτυξιολόγος. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα, ο γιος μου είναι 3,5 χρόνων και τον Σεπτέμβρη θα πάει πρώτη φορά σχολείο (προνήπιο). Το πρόβλημα είναι με τα κακά του που αρνείται να τα κάνει στη λεκάνη από όταν κόψαμε την πάνα. Δεν ζητάει πάνα ξανά, αλλά τα κρατάει πάνω του. Παραπονιέται συνέχεια ότι πονάει, αλλά δεν τα κάνει. 2,3 φορές τα έχει κάνει πάνω του και μου λέει συνεχώς να τα κάνω πάνω μου και εγώ το αρνούμαι. Ο παιδίατρος με συμβούλευσε να δίνω υπόθετα γλυκερίνης κάθε 5 μέρες (το έχω κάνει 1 φορά αλλά έβγαλε λίγα και μετά πάλι πόναγε)και αν συνεχιστεί η κατάσταση τον Σεπτέμβρη να πάω σε παιδοψυχολόγο. Εσείς τι με συμβουλεύετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το παιδί σου δεν εχει ακόμη ωριμάσει τους σφιγκτήρες της αφόδευσης. Υπάρχει ακόμη χρόνος. Μια καλή μέθοδος είναι αρχικά να το βάζεις στην λεκάνη, ενώ φοράει την πάνα, ώστε να μάθει την διαδικασία και ύστερα σιγά – σιγά θα την καταργήσει. Πάντως, μην σε αγχώνει, διότι το αντιλαμβάνεται και σε χειρίζεται. Επίσης, βοήθησε το με την διατροφή: να μην τρώει μήλο, μπανάνα, ρύζι, καρότο και να τρώει κάθε μέρα ακτινίδια, δαμάσκηνα, κουάκερ, χουρμάδες, άφθονα χορταρικά πράσινα και αντί για υπόθετο υπάρχουν φυτικά σκευάσματα που αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και τα μαλακώνουν.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών και έχω παρατηρήσει ότι η πηγή στο μπροστινό μέρος μια είναι φυσιολογική, δηλαδή με ελάχιστο βαθούλωμα και άλλες φορές με πιο μεγάλο σε σημείο να τρομάζω. Η παιδίατρος μου είπε ότι όταν υπάρχει αυτό το βαθούλωμα περισσότερο, το μωρό θέλει να ενυδατωθεί και χρειάζεται γάλα. Το θέμα είναι ότι αυτό το βαθούλωμα το έχω δει και φορές που η μικρή έχει φάει, έχει χορτάσει και δεν θέλει άλλο. Ανησυχώ. Υπάρχει περίπτωση αφυδάτωσης; Τι μπορώ να κάνω για να μην συμβαίνει αυτό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η εκτίμηση που έχεις εσύ δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη, διότι η ψηλάφηση της πηγής θέλει εμπειρία. Αφού το μωρό σου κατά τα άλλα αναπτύσσεται φυσιολογικά, δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς. Το καλύτερο θα ήταν να το εξετάσει η παιδίατρος σου στην φάση που εσύ νομίζεις ότι είναι προβληματική, ώστε να εχει σωστή άποψη και να σου λύσει τις απορίες. 

© 2024 tlife.gr