Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζάνη. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω ένα κοριτσάκι 2 μηνών, τρέφεται με φόρμουλα το frisolac 1,το βάρος της είναι 5.100 και ύψος 56 εκ. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τον ύπνο, κοιμάται ελάχιστες ώρες την ημέρα, ακόμη και όταν κοιμηθεί το παραμικρό ερέθισμα, όπως κάποιος ήχος ή φωτισμός την ξυπνάει. Ιδιαίτερα το βράδυ όταν ξυπνήσει για το βραδινό της γάλα χρειάζεται περίπου δύο ώρες για να ξανακοιμηθεί. Είναι αρκετά ανήσυχη κάθε φορά μέχρι να καταφέρει να κοιμηθεί, κλωτσάει τα πόδια της διαρκώς, γυρίζει το κεφάλι της και βγάζει κάποιους ήχους τα βράδια κυρίως. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το που μπορεί να οφείλεται όλη αυτή η αναστάτωση. Να προσθέσω πως η μικρή έχει ήπια συμπτώματα κολικών και ενεργείται μία φορά την ημέρα. Τι με συμβουλεύετε να κάνω, προκειμένου να κοιμάται το μωράκι μου; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το πιθανότερο από όλα είναι ότι το μωρό σου έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γι’ αυτό είναι έτσι ανήσυχο, όπως τα περιγράφεις. Να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου, αλλά σε έμπειρο ακτινολόγο για παιδιά, ώστε αν πραγματικά έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να πάρει ειδικό γάλα και πιθανόν και φαρμακευτική αγωγή, ώστε να ηρεμήσει. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Πόσο προστατευμένη είναι η σπονδυλική στήλη ενός παιδιού και κυρίως στην αυχενική μοίρα; Μπορεί ένα έντονο μασάζ στον αυχένα να δημιουργήσει πρόβλημα στους σπονδύλους; Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και από το είδος της πίεσης που δέχθηκε ο αυχένας. Σίγουρα η αυχενική μοίρα είναι ευαίσθητη και όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο περισσότερο χρειάζεται προσοχή. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 5 μηνών. Γενικά, είναι πολύ υπερκινητική και δραστήρια. Καμιά φορά όταν νευριάζει με κάτι κλαίει και από το κλάμα της κόβεται η ανάσα, και για ένα λεπτό περίπου χτυπιέται και δεν ανασαίνει. Την φυσάω στο πρόσωπο και μετά από λίγο σταματάει. Φοβήθηκα πολύ μην πάθει τίποτα, γιατί σταματάει την ανάσα της. Είναι ανησυχητικό; Γιατί το κάνει και πως μπορώ να το αποφύγω ή να την βοηθήσω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αυτό που περιγράφεις μοιάζει με αυτό λέμε το “σύνδρομο κρατήματος της αναπνοής”. Δηλαδή σας χειρίζεται και λόγω του κλάματος κρατάει την αναπνοή της. Θα πρέπει να μην δείχνεις πόσο πολύ σε ανησυχεί και διακριτικά να της αποσπάς την προσοχή, ώστε σιγά σιγά να αποβάλει αυτή την συνήθεια.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η κόρη μου πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και υπάρχουν κρούσματα ανεμοβλογιάς. Είναι, όμως, εμβολιασμένη με δύο δόσεις. Ωστόσο, μπορεί να κολλήσει η ίδια ή και εγώ που είμαι έγκυος και ανεμβολίαστη και δεν έχω αντισώματα ως ενήλικας; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το παιδί σου μάλλον είναι απίθανο να κολλήσει την ανεμοβλογιά. Ως εκ τούτο δεν θα σου μεταδώσει τον ιό. Εσύ, όμως, είσαι πολύ ευάλωτη με τα υπόλοιπα άτομα που έρχονται σε επαφή μαζί σου και δεν ξέρεις αν είναι εμβολιασμένα.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164