Site icon TLIFE

Στείλε την ερώτηση σου: Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Q&A

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι σχεδόν 2 μηνών, μου έκανε γουλιές από μύτη και στόμα και διαγνώστηκε με παλινδρόμηση. Έπινε το frisolac to 1 οπότε και το αλλάξαμε στο frisolac ar. Είχε κάποιες ανησυχίες και κλάματα που ίσως οφείλονται σε κολικούς γιατί μαζεύει τα ποδαράκια της, αλλά η παιδίατρος μου είπε πως μπορεί να έχει και αλλεργία στο αγελαδινό γάλα γιατί μια μέρα είχε λίγο αίμα στα κόπρανα οπότε και το παρακολουθούμε, μέχρι χθες που έκανε πάλι μεγάλες γουλιές και εμετό οπότε μου είπε να πάρω το allernova ar. Της το δίνω από χθες το βράδυ απλά διακρίνω πως είναι υπερκινητική. Στα τελευταία 30ml και κλαίει και μετά από λίγο κοιμάται. Είναι από την αλλαγή γάλακτος αυτό και θα στρώσει ή υπάρχει κάποιο άλλο θέμα;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, από την στιγμή που το μωρό σου εχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα εμφανίζει αυτή την συμπεριφορά, διότι οι αναγωγές δεν είναι σταθερές. Μπορεί την μια φορά να κάνει 5-6 αναγωγές και μετά να κάνει15 κλπ. Θα πρέπει να συζητήσεις με την παιδίατρο μήπως θα ήταν καλό να ενισχυθεί η θεραπεία με ειδικό σιρόπι για τις αναγωγές, όπως το Nexium ή το Laprazol για λίγους μήνες. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ και καλή χρονιά! Έχω ένα αγοράκι 28 μηνών. Έκανε γενικές αίματος προληπτικά τον Αύγουστο 2021 και ξανά τώρα, τον Ιανουάριο. Η cpk του ήταν τον Αύγουστο 96 και τώρα 104 εντός φυσιολογικών ορίων, αφού και το εργαστήριο έδινε ανώτατο όριο 224. Είχε λίγο ερεθισμένα αυτιά και έπαιρνε αντιβίωση, όταν έκανε την εξέταση και έχει συγγενή υποθυροειδισμό και η tsh του ήταν ανεβασμένη (9,8) στην τελευταία εξέταση, λόγω κακού χειρισμού της δόσης του φαρμάκου από τον γιατρό του. Όλες οι εξετάσεις του γενικά ήταν καλές. Αυτό που είπε και η παιδίατρος του. Αλλάξαμε γιατρό και ήδη αύξησε τη δόση και θα εξεταστεί ξανα γι’ αυτο σε 6 εβδομάδες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν θεωρείτε ότι υπάρχει κάτι ανησυχητικό με την cpk του. Κινείται και επικοινωνεί μια χαρά και εντός των προσήμων της ηλικίας του. Απλά, έχω μάλλον αδικαιολόγητο άγχος για όλα. Θα ήθελα την γνώμη σας. Ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αφού οι εξετάσεις είναι καλές δεν πρέπει να ανησυχείς αδικαιολόγητα. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να ρυθμιστεί η λειτουργία του θυροειδή αδένα. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι 19 μηνών και αντιμετωπίζουμε το εξής πρόβλημα με το βραδινό ύπνο, ξυπνάει σχεδόν ανα μία ώρα και θέλει να πίνει γάλα. Όλη την ημέρα τρώει κανονικά όλα τα γεύματα της. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, πολλά παιδιά το κάνουν διότι θέλουν να βλέπουν την μαμά τους (από ανασφάλεια) και όταν ξυπνούν το συνδυάζουν με το γάλα. Αυτό θα “κοπεί” σιγά – σιγά, καθώς θα μειώνεις την ποσότητα του γάλακτος. Καλό θα ήταν πάντως να γίνουν εξετάσεις αίματος και ούρων, δηλαδή ένα μικρό τσεκ απ, μήπως και υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την γλυκόζη ή τον θυροειδή αδένα.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών και ζυγίζει 7400 και έχει ύψος 63 εκατοστά. Πόσα ml γάλα πρέπει να πίνει ημερησίως και πόσα γεύματα; Πίνει 180 στο τρίωρο, αλλά κάποιες φορές γκρινιάζει πολύ και δεν θέλει. Μήπως να αυξήσω τις ώρες, δηλαδή να το πάω στο 4ωρο; Επίσης, κοιμάται σερί 7 ώρες τρώει λίγο περίπου 120ml και κοιμάται ξανά. Τι μπορώ να κάνω; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, ο κανόνας είναι να τρώει όταν πεινάει όσο θέλει, δηλαδή να μένει γάλα στο μπιμπερό. Επίσης, θα πρέπει η τρύπα της πιπίλας να είναι καλά ανοιγμένη, ώστε να το τρώει γρήγορα και να μην κουράζεται. Έτσι, θα εξασφαλίσεις ότι τρώει τις ποσότητες που εχει ανάγκη. Γενικά, με τα κιλά που εχει τώρα θα πρέπει να τρώει γύρω στα 1100ml το εικοσιτετράωρο. 

© 2024 tlife.gr