Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα τη γνώμη σας! Έχω μια μικρή 2,5 χρονών η οποία από πολύ μικρή έχει εμφανίσει διογκωμένα κρεατάκια. Μαζί με τον παιδικό που επιβάρυνε την καταρροή μέχρι πριν κάποιους μήνες είχε συνεχή καταρροή για πάρα πολύ καιρό, ροχαλητό και λίγο ανήσυχο ύπνο χωρίς άπνοιες. Μας προτάθηκε χειρουργείο χωρίς να καταφέρουμε να δούμε ενδοσκοπικά τα κρεατάκια, λόγω βλέννας μύξας επάνω τους. Εδώ και 2 μήνες, η καταρροή έχει σταματήσει εντελώς, το παιδί ροχαλίζει ελάχιστα τη νύχτα αλλά συνεχίζει να αναπνέει με ανοιχτό στόμα ενώ όταν της ζητάς να το κλείσει κ να αναπνέει απ’ τη μύτη το κάνει χωρίς δυσκολία. Ποια είναι η γνώμη σας για το χειρουργείο; Θα τη διευκολύνει ή θα πρέπει να μη γίνει έχοντας ως μόνη ένδειξη την αναπνοή απ’ το στόμα. Να υποσημείωση πως δεν έχει αρρωστήσει ποτέ έως τώρα κ δεν έχει κάνει χρήση αντιβίωσης. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, έτσι όπως περιγράφεις την κατάσταση μάλλον θα πρέπει να περιμένεις μέχρις ότου γίνει σωστή διάγνωση, δηλαδή αν υπάρχουν κρεατάκια και σε ποιο βαθμό. Το πιο σωστό είναι να απευθυνθείς σε ένα ωτορινολαρυγγολόγο ειδικό για παιδιά, ο οποίος θα είναι σε θέση να κάνει σωστή εξέταση και να σου πει με σιγουριά αν υπάρχουν κρεατάκια και το μέγεθος τους. Τότε θα αξιολογηθεί και η κλινική εικόνα του παιδιού σου και μετά θα αποφασιστεί αν πρέπει να γίνει χειρουργική αφαίρεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 9 ετών σε ήπιο φάσμα αυτισμού. Πριν 1,5 χρόνο για 1,5 μήνα έκανε επάνω του ούρα, με αποτέλεσμα να πάθει ουρολοίμωξη και μετά απο δυο θεραπείες 10 ημερών αναγκαστικά, μπήκαμε Νοσοκομείο και με ενδοφλέβια θεραπεία πέρασε. Όταν φύγαμε απο το Νοσοκομείο μας δώσανε για συντήρηση μια αντιβίωση Cotrim. Σήμερα μετά απο 1,5 μήνα πάλι ούρα επάνω του και ακράτεια ούρων. Κάναμε άνω κάτω κοιλίας υπέρηχο και όλα καλά. Επισκεφτήκαμε παιδοουρολόγο και είδε και τις εξετάσεις γενικές που κάναμε και αίματος και όλα καλά. Μας είπε, όμως, ότι πρέπει να κάνουμε μαγνητική για να δούμε απο που ίσως έρχεται η ακράτεια ούρων. Μετά από δυο προσπάθειες για μαγνητική χωρίς νάρκωση, δεν καταφέραμε να την κάνουμε με αποτέλεσμα ο μικρός έπαθε ουρολοίμωξη και πάλι το μικρόβιο Πρωτέας. Αρχίσαμε εδώ και δυο μέρες αντιβίωση Cotrim, αφού είχαμε τις συστάσεις απο το Νοσοκομείο, όπως επίσης και από την Παιδοουρολόγο μας. Θα κάνουμε σίγουρα απο εβδομάδα την Μαγνητική για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Τώρα το ερώτημα είναι με την αντιβίωση αυτή που σας είπα ο Πρωτέας αντιμετωπίζεται με θεραπεία 10 ημερών ή πρέπει να μπει πάλι ενδοφλέβια; Ευχαριστώ για την κατανόηση κι συγνώμη για το μεγάλο κείμενο.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, εφόσον η συγκεκριμένη αντιβίωση χορηγήθηκε μετά απο ένδειξη αντιβιογράμματος, σημαίνει ότι λογικά “πιάνει” το συγκεκριμένο μικρόβιο. Μερικές φορές, όμως, αν το μικρόβιο είναι πιο δυνατό ή ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται, τότε μπορεί να χρειασθεί για λίγες μέρες και ενδοφλέβια αγωγή. Το θέμα είναι ότι το παιδί σου θα πρέπει να κάνει την μαγνητική με μικρή νάρκωση, μια μέθη, όπως χαρακτηριστικά λέμε, ώστε να μπει σωστή διάγνωση για να μπορέσουν και οι γιατροί να προτείνουν την κατάλληλη θεραπεία.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, Θα ήθελα να μου πείτε αν επιτρέπεται η κατανάλωση ξυλιτόλης από τα παιδιά κι αν ναι, απο ποια ηλικία. Σας ευχαριστώ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η ξυλιτόλη σε μικρές ποσότητες είναι ασφαλής. Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και εντερικά αέρια. Μερικές εργασίες αναφέρουν ότι σε πολύ μεγάλες δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει και όγκους. Όπως καταλαβαίνεις, ισχύει πάντα το παν μέτρον Άριστον.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισαγάγω σε ένα μωρό 6 μηνών. Σας ευχαριστώ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, συνήθως ξεκινάμε με μοσχάρι, καρότο, σέλινο, πατάτα, κρεμμύδι και κολοκυθάκι. Επίσης, μπορεί και με φρούτα, όπως το μήλο, μπανάνα, αχλάδι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ