Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιατρέ μου καλησπέρα! Θα ήθελα να σάς ρωτήσω για το 7 μηνών μωρό μου, για κάποιο λόγο έχει αρχίσει και μουγκρίζει με πίεση σε σημείο που κοκκινίζει το κεφαλάκι της. Αυτό το βλέπω να γίνεται λίγο πριν πάει για ύπνο ή όταν θέλει να μου τραβήξει την προσοχή για να την πάρω αγκαλιά ή επειδή έχει βαρεθεί. Φοβάμαι μήπως κάνει κακό στον εαυτό της με αυτό τον τρόπο. Τι μου προτείνετε να κάνω;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όπως τα περιγράφεις το μωρό σου έχει βρει αυτό τον τρόπο για να σου αποσπά την προσοχή. Είναι αυτό που λέμε ότι γίνεται χειριστική. Δεν είναι κάτι παθολογικό. Είναι ένας τρόπος για να σου δείχνει ότι εκείνη τη στιγμή αυτό που συμβαίνει δεν το θέλει. Μπορείς, λοιπόν, και εσύ να επικοινωνείς μαζί της, αποσπώντας την προσοχή της σε κάτι άλλο ή συμμετέχοντας στις επιθυμίες της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα! Η κορούλα μου σε λίγες μέρες γίνεται 26 μηνών. Γεννήθηκε 3600 κ 52 εκατοστά. Πάντα ήταν στις ανώτατες καμπύλες ύψους. Το καλοκαίρι πήρε μαζεμένους 4 πόντους, έφτασε τα 93 εκατοστά και βάρος έχει 13900. Όμως απο τις 31/8 δεν πήρε άλλο ύψος. Ο παιδίατρος μου είπε ότι ήταν ήδη πολύ ψηλή και τώρα έρχεται να ισορροπήσει. Αγχώθηκα λιγάκι, όμως, που έμεινε στάσιμη, ενώ πάντα έτσι παίρνει ύψος. Είναι φυσιολογικό;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι αλήθεια ότι τα κορίτσια κάνουν αυτό που λέγεται “άλματα ανάπτυξης”. Και αφού ήδη έχει ” πάρει” το ύψος που της αναλογεί και μάλιστα με το παραπάνω, τότε να κάνεις λίγο υπομονή ακόμη και ύστερα να το συζητήσεις πάλι με τον παιδίατρο μήπως και πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Την Τετάρτη πήγαμε στο νοσοκομείο την μπέμπα μου που είναι πέντε μηνών γιατί είχε αυξημένη πρόσθια πηγή. Ήταν σαν καρούμπαλο. Επίσης, έκανε και τρεις εμετούς. Της πήραν αίμα, της έκαναν υπέρηχο εγκεφάλου και την κράτησαν για παρακολούθηση. Ο υπέρηχος ήταν καλός, δεν έδειξε κάτι και κλινικά οι νευρολόγοι είπαν ότι όλα είναι φυσιολογικά. Αυτό τελικά έχει υποχωρήσει δεν είναι πια πρησμένο αλλά δεν μάθαμε τον λόγο που συνέβη. Ούτε χτύπησε, ούτε τίποτα. Τι μπορεί να ήταν και να πρήστηκε η πηγή; Επίσης, η πηγή έχει παλμό που τον καταλαβαίνεις όταν το πιάνεις. Είναι φυσιολογικό; Σας ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς ο παλμός (τάση) της πρόσθιας πηγής, είναι φυσιολογική τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου. Κάτω απο ορισμένες παθολογικές συνθήκες μπορεί να αυξηθεί ο όγκος της, όπως για παράδειγμα σε μια λοίμωξη, σε υδροκέφαλο κλπ. Αφού οι εξετάσεις που κάνατε είναι φυσιολογικές , τότε δεν πρέπει να ανησυχείς. Εξάλλου, η αίσθηση του μεγέθους της καμία φορά είναι κάτι υποκειμενικό.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ! Έχω τρία κοριτσάκια. Η μεγάλη είναι 5 χρονών και τα άλλα δύο είναι δίδυμα 3 χρονών. Το ένα κοριτσάκι από τα δίδυμα όταν είμαστε μαζί στο σπίτι έχει συνεχώς γκρίνια. Γκρινιάζει για το οτιδήποτε και είναι πολύ απαιτητική. Αν ζητήσει κάτι και δεν της το δώσω, επιμένει και το ζητάει συνέχεια γκρινιάζοντας. Κάποιες φορές υποκύπτω και κάποιες αδιαφορώ προσπαθώντας να της τραβήξω τη προσοχή αλλού. Επιπλέον, κάποια βράδια επειδή ξυπνάει αρκετά συχνά την έπαιρνα στο κρεβάτι λόγω κούρασης αλλά αποφάσισα να το κόψω και έτσι την βάζω σταθερά στη κούνια της και όταν ξυπνάει μου ζητάει και πάω. Από τη στιγμή που θα τη βάλω στη κούνια της δε θέλει να φύγω από κοντά της και θέλει να της κρατάω το χεράκι, αλλιώς με ψάχνει και κλαίει μέχρι που προκαλεί εμετό. Γενικά, μου δίνει την αίσθηση ότι έχει πολύ άγχος με το θέμα του ύπνου. Αυτά για τον βραδινό ύπνο γιατί το μεσημέρι κοιμάται πιο ήρεμα. Τι να κάνω για να νιώθει πιο ήρεμη τελικά; Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για το μεγάλο κείμενο!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αυτά που περιγράφεις δεν συνέβησαν ξαφνικά, αλλα δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Το παιδί σε χειρίζεται και αυτό δημιουργήθηκε σιγά σιγά, καθώς εσύ ή και οι άλλοι στο σπίτι σου δεν αντιληφθήκατε εγκαίρως την συμπεριφορά της, ώστε να το διορθώσετε πριν γίνει καθεστώς. Τώρα θα χρειαστείτε την συμβουλή ενός ψυχολόγου ο οποίος θα σας υποδείξει την μεθοδολογία, ώστε να διορθώσετε την συμπεριφορά σας και να ηρεμήσει και το παιδί.
(*πηγή φωτογραφιών: iStock)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ