Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλησπέρα σας γιατρέ. Έχω μία κόρη 2.5 χρόνων και σχεδόν από 1 έτους τραβάει τα μαλλιά της, συνήθως όταν βλέπει τηλεόραση παιδικά ή όταν κοιμάται. Την έχω κουρέψει ήδη 2 φορές, διότι το μαλλί της δεν μεγαλώνει σε όλο το κεφάλι, υπάρχουν σημεία τα οποία τραβούσε τα μαλλιά που δεν μεγαλώνουν ιδιαίτερα. Δεν ξέρω γιατί το κάνει και αν θα ξαναβγούν ή αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να της βάλω στα σημεία αυτά για να μακρύνει ξανά ουσιαστικά η τρίχα της. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πρόβλημα του μωρού σου είναι καθαρά ψυχολογικό. Αυτή η συνήθεια είναι κάτι σαν τικ. Ξεκίνησε να το κάνει, διότι κάτι την άγχωσε και στη συνέχεια το συνεχίζει όσο αντιλαμβάνεται ότι σας προκαλεί εντύπωση και ενδιαφέρεστε γι αυτήν. Πρέπει να συζητήσετε με κάποιον ειδικό ψυχολόγο, για να διαπιστωθεί απο πού πηγάζει το πρόβλημα. Είναι κάτι που συμβαίνει στις σχέσεις των γονιών; Είναι κάτι που συμβαίνει με την σχέση της με τον πατέρα; Κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι; Είναι πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και τα οποία δεν μπορούν να διερευνηθούν μέσα από ένα απλό Q&A. Για αυτό, σας πρότειναν να πάει στον παιδικο σταθμό, ώστε να κοινωνικοποιηθεί και να δει άλλες παραστάσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, έχω ένα παιδάκι αγοράκι 3 χρονών. Από τότε που γεννήθηκε έχει στο χεράκι του ένα σημάδι. Το τελευταίο καιρό διαπίστωσα ότι κοκκινίζει και βγάζει μερικές μικρές φουσκάλες. Τον πήγαμε σε έναν δερματολόγο και μας είπε ότι είναι μαστοκυττάρωση. Έχω αγχωθεί πολύ. Δεν ξέρω τι να περιμένω. Σας ευχαριστώ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η μαστοκυττάρωση είναι μια διαταραχή που παρουσιάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και εντελώς διαφορετικά σε κάθε άτομο. Για να βγει διάγνωση, απαιτείται βιοψία του δέρματος. Επειδή, μπορεί, να εμφανίζεται σαν μια απλή πάθηση αλλά μερικές φόρες είναι και πολυ σοβαρή, θα πρέπει να το δει ένας έμπειρος δερματολόγος για παιδιά, προκειμένου να εξακριβώσει αν χρειάζεται να γίνει βιοψία ή / και άλλες εξετάσεις. Όταν θα μπει η διάγνωση, τότε θα αποφασιστεί και η θεραπεία.
⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα γιατρέ, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση, σχετικά με την μπέμπα μου. Σε 10 μέρες μπαίνει στον έβδομο μήνα και εδώ και πέντε ήμερες κουνάει το κεφαλάκι της αριστερά και δεξιά συνέχεια. Είναι πολύ κοινωνική, γελάει αληθινά, κάνει κου πε-πε και της αρέσουν πολύ οι αγκαλιές. Αντιδράει στους θορύβους και έχουμε βλεμματική επαφή. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό αυτό με το κεφάλι της. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, πολλές φορές αυτές οι κινήσεις είναι για παιχνίδι. Άλλες φορές είναι λόγω του πόνου στα ούλα, μιας και αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η οδοντοφυΐα και βγάζει δόντια. Θα μπορούσατε να το βιντεοσκοπήσετε με το κινητό σας και να το δει ο παιδίατρος. Έτσι, θα έχει μία πρώτη ιδέα, αν οι κινήσεις αυτές μπορεί να είναι φυσιολογικές ή αν χρειασθούν και άλλες εξετάσεις.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τον εμβολιασμό για τη γρίπη σε υγιές μωρό 15 μηνών, που δεν πάει σχολείο ούτε αυτό, αλλά ούτε το αδερφάκι του. Διαβάζω διάφορες απόψεις, ότι δεν χρειάζονται να εμβολιαστούν τα υγιή παιδιά ή ότι είναι και νωρίς για αυτή την ηλικία. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η γνώμη μου είναι αυτή που επίσημα υποστηρίζουν η αμερικανική παιδιατρική εταιρεία, η ελληνική παιδιατρική εταιρεία και η πανελλήνια ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων: όλα τα παιδιά απο 6 μηνών και πάνω, είτε είναι υγιή, είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.
⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 1.5 ετών. Πίνει πρωί, βράδυ (και αν ξυπνήσει τη νύχτα) γάλα. Το καλοκαίρι πέρασε μια εβδομάδα ανορεξίας και αρνιόταν να φάει οτιδήποτε εκτός από γάλα, ενώ ήταν πολύ καλόφαγος. Μετά επανήλθε, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες δεν τρώει καθόλου μεσημεριανό. Βλέπει κουτάλι και σφραγίζει το στόμα. Αποτέλεσμα; Nα τρώει μόνο ψωμί και τυρί. Το πρωί τρώει αυγό μέρα παρά μέρα και τις άλλες μέρες λίγο ψωμί με τυρί και λίγο λάδι. Το απόγευμα τρώει γιαούρτι και λίγο φρούτο. Μήπως του λείπει κάποιο ένζυμο; Πρέπει να τον πιέσω να φάει; Φοβάμαι ότι δεν τρέφεται σωστά. Επίσης, όπως είναι επόμενο, δυσκολεύεται όταν ενεργείται. Τι συμβουλή μου δίνετε;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, από ό,τι περιγράφεις το μωρό σου δεν είναι ανόρεχτο. Τρώει καλά, αλλά τρώει αυτό που του αρέσει και έχει κάποιες ιδιομορφίες στις γεύσεις. Θα πρέπει να επιμείνεις, αλλα με τρόπο. Δεν θέλει πίεση και δεν πρέπει να καταλάβει ότι σε απασχολεί, διότι θα το συνεχίσει. Ο κλασικός τρόπος είναι να εκμεταλλευτείς την πείνα του και όταν πεινάει να του προτείνεις μόνο αυτό που θέλεις, ώστε να κινητοποιηθεί κάποια στιγμή να το φάει. Αν τρώει μόνο ό,τι θέλει, τότε χορταίνει και δεν έχει κίνητρο να φάει κάτι άλλο. Αν, όμως, πεινάει και του προτείνεις λίγο φαγάκι με αγάπη, πολύ πιθανόν να το φάει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ