Στείλε την ερώτηση σου: Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

 

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ γιατρέ, περιμένω ετεροζυγωτικά δίδυμα και θα γίνω πρώτη φορά μανούλα! Θέλω να ρωτήσω αν μπορούν να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο (να κοιμούνται μαζί… και να ξυπνάνε μαζί). Πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση; Καταλαβαίνουν απο τόσο μικρά, αν παραδείγματος χάρη, φάει το ένα πριν απο το άλλο;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη,  αρχικά τα μωρά σου θα έχουν πολλά κοινά στην συμπεριφορά σας και στην ζωή τους στο σπίτι. Έτσι, ώστε και τα μωρά να νοιώθουν ασφάλεια και παρέα, αλλά και εσείς να διευκολύνεστε με “συμμαζεμένες” κινήσεις. Σταδιακά, θα δεις ποιες είναι οι ανάγκες σας γενικώς και θα βάλεις μια σειρά, ώστε να προσαρμοστείτε όλοι μαζί. Καλό θα ήταν να μην έχουν τα ίδια ρούχα και τα ίδια παιχνίδια και να εναλλάσσονται οι αγκαλιές, δηλαδή και εσύ και ο μπαμπάς να ασχολείστε εναλλάξ πότε με το ένα μωρό και πότε με το άλλο. Το ωράριο του φαγητού θα το αποφασίσεις εσύ ανάλογα με τις επιθυμίες τους. Συνήθως, τρώει πρώτα το ένα και ύστερα το άλλο, εκτός αν έχεις άτομα στο σπίτι που μπορείτε να τα ταΐζετε συγχρόνως. Αν βάλεις κανόνες στον ύπνο και το ωράριο του φαγητού θα μπορείς και εσύ να ξεκουράζεσαι , αλλιώς θα εξαντληθείς.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας κύριε Μαζάνη. Έχω διδυμάκια 20 μηνών. Αγόρι και κορίτσι. Ενώ τρώνε κανονικά φαγητό το μεσημέρι στη 1, μετά για να κοιμηθούν στις 2 μου ζητούν γάλα. Πίνουν περίπου 200ml το καθένα και κοιμούνται. Πρέπει να τα πιέσω να το σταματήσουν; Για να γνωρίζετε και εσείς: Πίνουν γάλα το πρωί, όταν ξυπνήσουν και το βράδυ πριν κοιμηθούν κανονικά από 230 ml το καθένα.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν πίνουν μέχρι 600ml γάλα το εικοσιτετράωρο είναι αρκετά καλά. Επομένως, αυτά που περιγράφεις είναι κανονικά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, Έχω μια κορούλα που είναι στις αρχές του 7ου μήνα και αρνείται πεισματικά να φάει το ρυζάλευρο. Μέχρι τις 5 κουταλιές τις τρώει ευχάριστα από εκεί και έπειτα αρχίζει το έντονο κλάμα. Υπάρχει κάποια εναλλακτική τροφή που μπορώ να της δώσω σαν απογευματινό; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον ενδιαφέρον σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν είναι υποχρεωτικό να τρώει κρέμα. Μπορείς να της δίνεις γάλα, γιαούρτι, ρυζόγαλο, γιαούρτι με φρούτα ή δημητριακά. Αν επιμένεις στην επιλογή της κρέμας, μπορεί να δοκιμάσει κρέμα φαρίν λακτέ ή μπισκοτόκρεμα.

⇒ Ερώτηση:

Έχω ένα μωράκι 20 μηνών, που δεν μιλάει ακόμα και λέει μόνο λίγες λεξούλες, αλλά καταλαβαίνει τα πάντα -ό,τι και να του πεις. Τι να κάνω γιατρέ; Ευχαριστώ για την συμβουλή σας.

⇐ Απάντηση:

Είναι σημαντικό να ξέρεις αν ακούει καλά και απο τα δυο αυτιά, διότι παιδί που δεν ακούει δεν μπορεί και να μιλήσει. Αν λοιπόν ακούει, εκτελεί εντολές και έχει πει κάποιες λέξεις, θα μπορούσες να περιμένεις και να παρακολουθείς την πρόοδο του λεξιλογίου. Ένας καλός τρόπος είναι να ξεκινήσει βρεφονηπιακό σταθμό, διότι στην προσπάθεια της να επικοινωνήσει με συνομηλίκους της θα μιλήσει πολύ γρηγορότερα.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζάνη. Θα ήθελα να κάνω τις εξής 2 ερωτήσεις: Έχω ένα αγοράκι 17,5 μηνών που ξυπνά 3 με 4 φορές την νύχτα, όχι τόσο για να θηλάσει, όσο για να αποκοιμηθεί στην αγκαλιά μου. Όμως, όταν τον βάζω στο κρεβατάκι του ξυπνά αμέσως και πάλι απο την αρχή. Πολλές φορές μένω άυπνη μέχρι και 1,5 ώρα μέχρι να καταφέρω να τον κοιμίσω εντελώς, αν και μετά απο 1 – 2 ώρες ξυπνά και πάλι). Πριν κοιμηθεί, τρώει ένα μπολ κρέμα αρκετά ικανοποιητικό. Να σημειώσω ότι είναι ένα μωρό που δοκιμάζει όλες τις τροφές. Επίσης, θηλάζω 17,5 μήνες, αλλά τώρα θέλω να σταματήσω. Πώς θα το πετύχω, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα; Επίσης, δεδομένου ότι, λόγω θηλασμού, δεν πήρε ποτέ μπουκάλι και πιπίλα πως θα καταφέρω να του δώσω γάλα; Ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, επειδή έχει πετύχεις λύκο – θηλασμό, το μωρό σου ξυπνάει, διότι θέλει να σε δει. Δεν του φτάνουν να περνούν τόσες ώρες, χωρίς να σε νοιώθει. Και επειδή πιθανόν έχει νοιώσει ότι θέλεις να κόψεις το θηλασμό έχει ανασφάλεια. Και επειδή ξέρει ότι μόνο αν σου ζητάει το στήθος θα του δώσεις σημασία, για αυτό συμπεριφέρεται, όπως το περιγράφεις. Οι μέθοδοι για να διακόψεις τον θηλασμό είναι δυο: ο ένας είναι να πάρεις ένα χάπι. Θα κοπεί το γάλα σου σε μια μέρα και αφού το μωρό δεν βρίσκει γάλα θα απογοητευθεί και θα το πάρει απόφαση να σταματήσει. Ο άλλος (και πιο φυσικός) είναι να μειώνεις σταδιακά τον χρόνο που μένει στο στήθος σου, θα το αφήσεις και λίγο να γκρινιάξει και σιγά – σιγά θα μειωθεί το γάλα σου μέχρι να κοπεί και το μωρό αναγκαστικά θα ξεκόψει.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164