Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, το μωρό μου είναι σχεδόν 4 μηνών. Γεννήθηκε στις 35 εβδομάδες, οριακά πρόωρο δηλαδή. Το πρόβλημα μου είναι το εξής: επειδή περάσαμε λίγες μέρες στην ΜΕΝΝ, λόγω του ότι εμφάνισε πνευμοθώρακα, κουβαλάω μέσα μου ακόμα τον φόβο και το άγχος μην κολλήσει κάτι το μωρό, μικρόβια, ιώσεις κτλ, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να χαρώ τις μέρες που περνάνε μαζί με το μωρό μου, να τρέμω τους γύρω μου, να είμαι συνεχώς με το αντισηπτικό στο χέρι. Μου έχει γίνει έμμονη ιδέα, μήπως είναι κάποιος άρρωστος απο αυτούς που μας επισκέπτονται. Έχω φτάσει σε σημείο να προτιμώ να μη δω κανέναν για να νοιώθω ήσυχη. Ο λόγος είναι κυρίως γιατί η παιδίατρος μας, μου υπενθυμίζει συνέχεια πως αν αρρωστήσει πριν τον 6ο μήνα της ζωής του, θα νοσηλευτεί ούτως ή άλλως προληπτικά. Και έτσι μόνο στην ιδέα ότι θα ξαναδώ το μωρό μου εκεί μέσα, γίνομαι χάλια. Ισχύει αυτό που λέει ή είναι υπερβολική;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το άγχος σου είναι σίγουρα υπερβολικό. Βεβαίως, και τα μωρά που είναι πρόωρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσουν, όμως δεν είναι και τελείως έρμαια των λοιμώξεων. Σκέψου ότι το μωρό σου έτσι και αλλιώς δε ζει σε αποστειρωμένο περιβάλλον και όλο το εικοσιτετράωρο έρχεται σε επαφή με μικρόβια και όμως δεν κολλάει. Άρα, είναι δικό σου το πρόβλημα και πρέπει να το διαχειριστείς με περισσότερη ψυχραιμία. Ένας στοιχειώδης έλεγχος των ατόμων που θα έρθουν σε επαφή με το μωρό σου είναι απαραίτητος στα μέτρα του εφικτού. Από εκεί και πέρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αν αρρωστήσει θα μπει στο νοσοκομείο, διότι εξαρτάται απο το είδος της πάθησης. Για παράδειγμα, μια απλή ίωση με λίγη καταρροή ή βήχα δεν έχει την ίδια σοβαρότητα με ένα εμπύρετο. Επομένως, χαλάρωσε λίγο, να ελέγχεις το περιβάλλον, αλλά να θυμάσαι πάντα ότι έτσι και αλλιώς το μωρό σου δεν ζει σε αποστειρωμένο περιβάλλον και ότι “παν μέτρον Άριστον”.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας. Έχω έναν γιο δυόμιση ετών με πάρα πολλή ενέργεια και πολλά νεύρα. Αρνείται να βάλει το ρούχα του,το μπουφάν του, με αποτέλεσμα να πέφτει κάτω και να χτυπιέται σαν το ψάρι. Πείτε μου πως μπορώ να το διαχειριστώ, όπως επίσης, δραστηριότητες και πράγματα που μπορώ να κάνω μαζί με το παιδί μου. Να μη σκορπιέται άδικα τόση ενέργεια.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι δεν έχετε διαχειριστεί ούτε χειριστεί σωστά το παιδί σας και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Είναι σαν να θέλει να σας πει “κοιτάξτε εμένα δεν μου αρέσουν αυτά που κάνετε”. Και, φυσικά, σαν μωρό που είναι δεν έχει άλλο τρόπο να το δείξει, παρά με αυτή την περίεργη συμπεριφορά. Χρειαζόμαστε ένα πολυ καλό ιστορικό απο τη στιγμή που γεννήθηκε το μωρό σας, ποιοι ζουν στο σπίτι, ποιες είναι οι σχέσεις των ατόμων που ζουν στο σπίτι με το μωρό, αλλά και μεταξύ τους και άλλα. Νομίζω ότι ένας ειδικός σε θέματα ψυχολογίας θα μπορέσει να σας βοηθήσει και, αφού καταλάβει που έχουν γίνει τα λάθη, θα σας υποδείξει μία μέθοδο αποκατάστασης των σχέσεων σας με το παιδί.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Το παιδί μου είναι 4 μηνών και 11 ημερών και δεν πηγαίνει τουαλέτα 4 μέρες. Είναι η 3η φορά που καθυστερεί να πάει τουαλέτα. Πήγα στον παιδίατρο για τσεκ απ και μου είπε πως όλα είναι εντάξει και να της δώσω νερό με σταγόνες χυμό πορτοκάλι φρέσκο. Όταν, πάει, τουαλέτα, όμως, δεν βγαίνουν σκληρά. Βγαίνουν φυσιολογικά. Τι μπορώ να κάνω και να της δώσω για να την βοηθήσω; Την θηλάζω μόνο. Επίσης, είναι 5.840 κιλά και γεννήθηκε 3.120. Ο παιδίατρος δεν ανησύχησε για κάτι, αλλά μου είπε πως πρέπει να ελέγξουμε τα κιλά της μετά απο 4 εβδομάδες. Ευχαριστώ πολύ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να κάνουν κακά 10 φορές την μέρα, αλλά μπορεί να κάνουν και 1 φορά κάθε 3-4 μέρες και μερικά και καθε 7-10 μέρες. Σημασία έχει να μην βγαίνουν σκληρά σαν της κατσίκας , δηλαδή σβόλοι-σβόλοι. Επομένως, μάλλον δεν πρέπει να ανησυχείς και να συνεχίσεις το θηλασμό σου και μέχρι τον 6ο μήνα να μην προσθέσεις τίποτα άλλο στην διατροφή του.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι 15 μηνών ξεκινήσαμε φέτος παιδικό σταθμό. Μία εβδομάδα είμαστε καλά, μια εβδομάδα αρρωσταίνει με συμπτώματα έντονα. Εδώ και μια εβδομάδα δεν έχει πολλή όρεξη για φαγητό, έχει ανησυχία έντονη και το βράδυ δεν κοιμάται πολύ καλά. Ενεργείται μια φορά την ημέρα, όμως με διάρροια. Σήμερα σε διάστημα τεσσάρων ωρών έκανε τέσσερις φορές διάρροια έντονη. Τέλος, παρατήρησα ότι βγάζει και τους δύο τραπεζίτες, με τα ούλα να είναι φουσκωμένα στους κυνόδοντες. Έχουμε ακόμη εννιά δοντάκια, άλλα συμπτώματα τέτοια δεν είχαμε προηγουμένως. Πιστεύετε ότι είναι από τα δόντια; Η παιδίατρος μας καθησύχασε πως αυτός πρέπει να είναι ο λόγος. Επίσης, του δίνουμε προβιοτικά και γάλα χωρίς λακτόζη.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, τα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικο σταθμό αρρωσταίνουν 4-5 φορές συχνότερα απο τα παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σταθμό. Επομένως όλες αυτές οι αρρώστιες είναι απόρροια των ιών που κολλάει απο το “σχολείο”. Αν, κάποιο, παιδί αρρωσταίνει πάρα πολυ, τότε εξετάζουμε το ενδεχόμενο να διακόψουμε τον σταθμό για ένα μικρό διάστημα, να αναρρώσει καλά και μετά δοκιμάζουμε ξανά να το στείλουμε για να δούμε μήπως πάνε καλύτερα τα πράγματα.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ