Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη! Ο γιος μου είναι 3 ετών και αρνείται να φάει στέρεες τροφές. Δεν έφαγε ποτέ. Όλα αλεσμένα μέχρι τα 2 του. Τον τελευταίο χρόνο τρέφεται μόνο με φρούτα στο multi και γιαουρτάκια. Έχω απευθυνθεί σε πολλούς γιατρούς και η απάντηση ήταν θα φάει απο μόνος του. Τι να κάνω;Που να πάω;Στην ανάπτυξη του όμως είναι όλα φυσιολογικά.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι ένα πρόβλημα που το συναντάμε αρκετά συχνά. Θα πρέπει να κάνεις δυο πράγματα αν δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα: (α) να το εξετάσει ένας ωτορινολαρυγγολόγος για παιδιά, για να ελέγξει την ανατομία και την λειτουργία της στοματικής κοιλότητας και της κατάποσης. Ύστερα να το εξετάσει ένας νευρολόγος για παιδιά, για να ελέγξει την εγκεφαλική του δυνατότητα να καταπίνει και (β) επειδή υπάρχει περίπτωση το παιδί τόσο στην εμβρυϊκή ζωή μέσα στην κοιλιά σου, όσο και κάποια στιγμή μετά την γέννηση του να πνίγηκε, αυτό πέρασε στο υποσυνείδητο του και φοβάται να μασήσει και να καταπιεί. Γι’ αυτό, θα πρέπει να το εξετάσει ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος για παιδιά. Αυτό είναι ας πούμε ένα “πρωτόκολλο” παρακολούθησης και ελέγχου, αν θέλεις να μην περιμένεις μέχρι να το ξεπεράσει απο μόνο του, αλλά να κάνεις κάποιο έλεγχο.
⇒ Ερώτηση:
Έχω μια μπέμπα 10 μηνών και θηλάζαμε αποκλειστικά μέχρι που μπήκαν οι στέρεες τροφές. Εδώ και ένα μήνα αρνείται να φάει με το κουτάλι και θέλει μόνο να θηλάζει. Τι να κάνω σε αυτήν την περίπτωση; Το βάρος της είναι πολύ καλό, αλλά αγχώνομαι…
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι η κλασική περίπτωση αντίδρασης του μωρού που θηλάζει και αρνείται να μπει σε στέρεες τροφές. Μην σε αγχώνει. Μερικά μωρά χρειάζονται μια μεταβατική περίοδο, ώστε να μάθουν να μασάνε, αλλά και να αποχωριστούν την μαμά τους, όσο αφορά τον θηλασμό. Μην το πιέζεις, αλλά μην σταματάς και τις προσπάθειες. Σιγά – Σιγά θα συνηθίσει. Μπορείς να δοκιμάσεις να του δώσεις τροφές με το χέρι ή με το πιρούνι ή και ολόκληρα κομμάτια, προκειμένου να μη θυμάται την υγρή μορφή του γάλακτος που το συνδυάζει με την μαμά του.
⇒ Ερώτηση:
Έχω ένα μωράκι 3 μηνών. Από τότε που σταμάτησαν οι κολικοί, ενώ είχε καθε μέρα εκκενώσεις. Τώρα, καθε 7 μέρες αναγκάζομαι να του κάνω βρεφικά κλισματακια. Του έχω κάνει 3 στη σειρά ανά 7 ημέρες. Τον θηλάζω αποκλειστικά απο τότε που γεννήθηκε. Θέλω να σας ρωτήσω πως μπορώ να το βοηθήσω; Tα κλισματακια είναι ασφαλή; Μπορώ να του κάνω ξανά;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δεν είναι σίγουρο ότι το μωρό σου χρειάζεται τα κλισματάκια, διότι δεν είναι σίγουρο ότι έχει πραγματική δυσκοιλιότητα. Και αυτό, διότι τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να κάνουν μέχρι και δέκα κενώσεις την μέρα, αλλά μπορεί να κάνουν και μια κένωση καθε 4-5 μέρες. Έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να κάνουν και καθε 10 μέρες. Επίσης, δυσκοιλιότητα ορίζεται όταν τα κακά του μωρού βγαίνουν σκληρά σαν σβόλοι-σβόλοι, όπως είναι της κατσίκας. Επομένως, μήπως άδικα του βάζεις τα κλκσματακια;
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλημέρα. Η μικρή μου είναι 3 ετών και παθαίνει συχνά βρογχιολίτιδες. Πριν ένα μήνα νοσηλευτήκαμε για 4 μέρες ήταν άρρωστη μέχρι 39.9 και ένα βράδυ έπαθε ταχυκαρδία και έκανε εμετό. Φτάνοντας στο νοσοκομείο διαπιστώσαμε ότι οι παλμοί της είχαν φτάσει στους 300 το λεπτό (ναι 300 δεν κάνω λάθος), μάθαμε τελικά ότι πάσχει από παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία κάτι που μάλλον της έφερε στην επιφάνεια ο πυρετός. Μας έχουν δώσει να πίνει το inderal τρεις φορές την ημέρα μέχρι να φτάσει στην ηλικία 8-9 χρόνων για να κάνουμε την επέμβαση. Η παιδίατρος μας, μας είπε πως αυτό το φάρμακο (inderal) επηρεάζει την βρογχιολίτιδα, ρώτησα τη παιδοκαρδιολόγο και μου είπε μόνο αν ήταν ασθματική. Αυτή τη στιγμή η μικρή κάνει εισπνοές και μόλις χθες μας έδωσε η παιδίατρος κ σταγόνες soldesanil, όμως το μωρό βήχει ασταμάτητα (κάτι που δεν έχει ξαναγίνει συνήθως με τις εισπνοές γινόταν καλά) σε σημείο να έχει κάνει δύο εμετούς μόνο με φλέγματα. Μήπως, τελικά, έχει δίκιο η παιδίατρος και την επηρεάζει το φάρμακο; Θα ήθελα και μία δεύτερη γνώμη…
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι πολύ δύσκολο να σου απαντήσω υπεύθυνα για ένα σύνθετο πρόβλημα που είναι καρδιολογικό και πνευμονολογικό. Επίσης, δεν μου γράφεις ποια είναι αυτά τα εισπνεόμενα που δίνεις στο παιδί σου. Για παράδειγμα, αν είναι το aerolin, μπορεί αυτό το φάρμακο να κάνει ταχυκαρδία. Πάντως, πρέπει να υπάρξει συνεργασία του καρδιολόγου με τον παιδίατρο, ώστε να συμφωνούν στην κοινή θεραπεία.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζανη, γεια σας! Ο γιος μας είναι 23 μηνών και δεν έχει ακόμα σταματήσει να εκτοξεύει αντικείμενα οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε. Έχω κρύψει πλέον βαριά παιχνίδια και έχουμε περιοριστεί σε μικρά και ελαφριά. Του έχουμε εξηγήσει πολλές φορές τι μπορεί να πετάει και πού, αλλά δείχνει να μη το δίνει σημασία. Τι τρόπος υπάρχει για τη συγκεκριμένη εκπαίδευση;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, ελπίζω να είναι μόνο αυτό το πρόβλημα της συμπεριφοράς του παιδιού σου. Συνήθως, τα μωρά το κάνουν σαν παιχνίδι, επειδή προκαλούν την αντίδραση των μεγάλων και επειδή με αυτό τον τρόπο ανακαλύπτουν τον κόσμο. Αν, όμως, θέλεις να ξέρεις σίγουρα ότι δεν πρόκειται για διαταραχή συμπεριφοράς, θα πρέπει να το εξετάσει ένας ειδικός ιατρός – αναπτυξιολόγος.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα μωρό 9 μηνών κ τρώει αλεσμένα από 6 μηνών. Φρουτόκρεμα για μεσημεριανό και τώρα τελευταία ξεκινήσαμε αυγό. Πότε θεωρείτε ότι είναι έτοιμο σε γενικές γραμμές ένα μωρό να μεταβεί σε λιγότερο αλεσμένες τροφές, μέχρι να φτάσουμε να τρώει κανονικό φαγητό; Να σημειώσω ότι έχει μόνο 3 δόντια, αν και από ό,τι ξέρω δεν έχει σημασία.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πραγματικά, ο αριθμός των δοντιών δεν έχει και πολυ μεγάλη σημασία. Συνήθως, εξαρτάται απο την δεξιότητα της μαμάς και την ωριμότητα του μωρού. Μπορεί να ξεκινήσεις και απο τώρα να δίνεις, για παράδειγμα, την μπανάνα ή την πατατούλα τριμμένη στο χέρι σου ή να του την δίνεις στο χέρι του. Συνήθως, ξεκινάμε μετά τον χρόνο και καλό είναι στους 18-20 μήνες να έχει προχωρήσει αρκετά, διότι μετά μπορεί να “τεμπελιάζει”.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ