Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλησπέρα!Έχω ένα αγοράκι 2 μηνών. Γέννησα στο εξωτερικό με καισαρική τομή. Το μωρό γεννήθηκε 3800 γραμμάρια.Μετά από 10 μέρες οι γιατροί του έκαναν υπέρηχο σε όλα του τα όργανα. Όλα φυσιολογικά εκτός από τους νεφρούς. Ο ένας νεφρός έχει διαστάσεις 2,96×1,35 cm και ο άλλος 4,17×2,04cm Το παιδί γεννήθηκε 11/11/2019 Και ο υπέρηχος έγινε 21/11. Επαναλάβαμε τον υπέρηχο στις 7/1/2020 και οι διαστάσεις είναι 2,97×1,48 cm ο ένας και ο άλλος 5,2×2,29cm. Το παιδί δεν έχει πρόβλημα στην ούρηση. Μας είπαν όποτε έχει πυρετό να του κάνουμε καλλιέργεια ούρων. Υπάρχει πρόβλημα Στους νεφρούς του παιδιού τώρα και μελλοντικά; Φανερώνουν κάτι οι διαστάσεις των νεφρών;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το μέγεθος των νεφρών είναι πολύ σημαντικό για την λειτουργία τους και την σωστή απέκκριση των ούρων. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό που εξετάζουμε, για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη. Μελετάμε και την υπόλοιπη ανατομία (ουρητήρια, κύστης, ουρήθρα), Επίσης, το υπερηχογράφημα δεν είναι από μόνο του επαρκές για να έχουμε 100% σωστή εικόνα του ουροποιητικού συστήματος. Πολλές φορές, χρειάζεται να γίνει κυστεοουρηθογραφία και σπινθηρογράφημα νεφρών. Πρέπει, λοιπόν, οι συγκεκριμένοι ιατροί που εξέτασαν το παιδί σου να σου δώσουν και γραπτή απάντηση για την διάγνωση που έχουν κάνει, ώστε να ξέρεις και εσύ και οι επόμενοι ιατροί που θα το δουν τι είχε, ώστε να εκτιμούν την εξέλιξη.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, έχουμε μια κόρη 2,5 ετών. Μέσα σε ένα χρόνο έχει πάθει πάνω από 6 φορές αμυγδαλίτιδα, ίσως και 8 φορές να είναι. Την ταλαιπωρεί πάρα πολύ και, εκτός από τον υψηλό πυρετό που κάνει, δεν μπορεί να καταπιεί, δεν τρώει, δεν παίρνει την αντιβίωση, γενικά είναι δύσκολη κατάσταση και για την ίδια και για μας. Παιδικό ακόμα δεν πάει. Υπάρχουν κάποια tips πέρα από τα θέματα υγιεινής, τα οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε; Και τι γνώμη έχετε για την αφαίρεση ή την μείωση των αμυγδάλων; Είναι επιτρεπτό σε αυτή την ηλικία; Τα ρωτάω όλα αυτά, γιατί δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει, όταν θα πάει παιδικό και ανησυχούμε.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητέ φίλε, συνήθως, αν ένα παιδί κάνει πάνω από πέντε αμυγδαλίτιδες τον χρόνο αρχίζουμε να σκεφτόμαστε μήπως πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά. Για να πάρετε μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία του παιδιάτρου και του παιδοωτορινολαρυγγολόγου σε συνδυασμό με εργαστηριακές εξετάσεις, για να εκτιμήσουν την σοβαρότητα και την επιβάρυνση του οργανισμού του παιδιού σου.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα! Ο μικρός μου είναι 3 χρονών. Αρχές Δεκέμβρη πέρασε οστρακιά, όπου είχε και πυώδη αμυγδαλίτιδα. Μετά από περίπου δύο εβδομάδες, έπιασα τυχαία αριστερά, κάτω από τη γνάθο, ένα λεμφαδένα σε μέγεθος ρεβιθιού. Τι μπορεί να είναι γιατρέ; Ανησυχώ…
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μάλλον, πρόκειται για διόγκωση τραχηλικού αδένα. Αυτός μπορεί να είχε πρηστεί από την λοίμωξη της οστρακιάς ή να είναι κάτι καινούργιο. Αν διαπιστώσεις ότι το μέγεθος αλλάζει, πονάει ή έχει πυρετό, τότε θα πρέπει να το δει ο παιδίατρος και, ίσως, να γίνει ένα υπερηχογράφημα.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ μου, καλημέρα. Έχω μια κορούλα 4,5 μηνών και, όταν τη θηλάζω μερικές φορές, κοιμισμένη τρέμει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν την ακουμπάω, αμέσως σταματάει. Περιμένω τη γνώμη σας. Ευχαριστώ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα μωράκια σε αυτή την ηλικία, όταν χάνουν την ισορροπία τους τρεμουλιάζουν. Αυτό, φυσικά, σε φοβίζει, διότι δε ξέρεις αν είναι κάτι σοβαρό. Επειδή περιγράφεις ότι όταν το αγγίζεις σταματάει το τρέμουλο, σημαίνει ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά μάλλον πρόκειται για χάσιμο της ισορροπίας του στη θέση που το κρατάς. Σε άλλη περίπτωση, δε θα σταματούσε αυτό το τρεμούλιασμα.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα!Ήθελα να σας ρωτήσω η μικρούλα μου είναι 8 μηνών. Έχει ενάμιση μήνα που ξεκινήσαμε τις στερεές τροφές παράλληλα με θηλασμό. Μέχρι, τότε, αποκλειστικός θηλασμός. Έχουμε εισάγει το πρωί φρουτόκρεμα, το μεσημέρι φαγητό κανονικό και το απόγευμα δημητριακά ή ζυμαρικά. Το θέμα είναι ότι, επειδή θηλάζει, παράλληλα δεν τρώει τίποτα άλλο παρά μόνο το φρούτο το πρωί. Και εκτός αυτού το βράδυ ξυπνάει κάθε μια-μιάμιση ώρα με κλάματα. Με το που την παίρνω, όμως, και τη βάζω στο στήθος ηρεμεί και αποκοιμιέται γρήγορα. Γιατί συμβαίνει αυτό; πεινάει; Είναι από τα δόντια; (σημειωτέον έχουν βγει μόνο τα δύο κάτω), είναι κάποιο άλμα; Πάντως μέσα στην ημέρα είναι ορεξάτη και θα παίξει και θα κοιμηθεί και το μεσημέρι και το απόγευμα από μία ώρα περίπου.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου περνάει μια μεταβατική περίοδο που δε θέλει να σταματήσει τον θηλασμό. Γι’ αυτό, συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Αισθάνεται ανασφάλεια και γι’ αυτό ξυπνάει το βράδυ, για να σε βλέπει και να σε αισθάνεται και αυτό το συνδυάζει με τον μητρικό θηλασμό. Μην ανησυχείς. Είναι θέμα λίγου χρόνου να συνηθίσει στην νέα τάξη πραγμάτων.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Έχω ένα μωρό 12 μηνών και θέλω να σταματήσω το νυχτερινό θηλασμό. Τι πρέπει να κάνω; Ξυπνάει κάθε δύο ώρες…
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου έχει συνδυάσει τον μητρικό θηλασμό με ασφάλεια και επαφή μαζί σου και γι’ αυτό με την συμπεριφορά του διαμαρτύρεται, αφού δεν μπορεί με λόγια να σου εξηγήσει τι ακριβώς θέλει. Συνήθως, σε αυτες τις περιπτώσεις, η κάθε μανούλα αποφασίζει και βρίσκει τον δικό της τρόπο να βάλει τα όρια και να συνεννοηθεί με το μωρό της. Έτσι, πρέπει να κάνεις και εσύ. Θα πρέπει να είσαι πιο αποφασιστική και να βάλεις τους κανόνες σου. Τα μωρά, μην στεναχωριέσαι, εύκολα μαθαίνουν αρκεί να είμαστε πειστικοί.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ