Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας. Έχω μια κόρη πεντέμισι μηνών, γεννημένη την 41η εβδομάδα με βάρος 3,310 kg και ύψος 50 cm. Τώρα είναι περίπου 7 kg και 67 cm και θηλάζουμε αποκλειστικά! Τις τελευταίες ημέρες, μετά από έντονη ανησυχία, ανακάλυψα ότι έχουν σκάσει τρεις από τους τέσσερις κυνόδοντες (από ό,τι καταλαβαίνω λόγω θέσης) και ο τέταρτος είναι έτοιμος να βγει επίσης. Έχω αγχωθεί για δύο λόγους. Πρώτον, έχουν σκάσει από το πλάι των ούλων, δηλαδή στο πλάι φαίνεται το άσπρο του δοντιού και στους τρεις και όταν το αγγίζω νιώθω και την σκληρότητά του. Όχι, δηλαδή, από πάνω, εκεί που έκανε πχ τα κεντρικά. Βλέπω ότι και οι δικοί μας κυνόδοντες ξεκινάνε χαμηλότερα, αλλά δεν παύω να ανησυχώ για το πόσο φυσιολογικό είναι. Και δεύτερον, δεν έπρεπε πρώτα να βγουν τα κάτω δοντάκια τα κεντρικά; Στην επόμενη τακτική εξέταση με την παιδίατρο θα το αναφέρω, αλλά θα εκτιμούσα πολύ μια απάντησή σας! Ευχαριστώ πολύ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, τα δόντια πολλές φόρες δεν ανατέλλουν με την σειρά που περιγράφονται στα βιβλία, αλλά ξετρυπώνουν εκεί που βρίσκουν το ούλο πιο μαλακό. Επομένως, μην ανησυχείς. Όσον άφορα το γεγονός πως “στραβώνουν” λίγο, αυτό είναι αναμενόμενο μέχρι να βγουν τελείως. Συνήθως, καθώς προχωράνε σιγά-σιγά ισιώνουν. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να περιμένεις λίγο χρονικό διάστημα και αν δεν παίρνουν την σωστή θέση, τότε θα απευθυνθείς σε οδοντίατρο για παιδιά.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι τριών χρονών και μέσα σε τρεις μήνες έχει πάθει μαστοειδίτιδα και έχουμε πάρει τρεις φορές αντιβίωση. Είναι φυσιολογικό;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, φυσικά και δεν είναι φυσιολογικό ένα παιδί να παθαίνει μαστοειδίτιδα. Πρόκειται για μόλυνση από μικρόβιο και γι’ αυτό θα πρέπει να εξακριβώσετε ποια είναι η αιτία που μολύνεται τόσο συχνά.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης. Πότε αρχίζει να δρα από την στιγμή που γίνεται και για πόσο καιρό διαρκεί η δράση του; Ο γιος μου είναι πέντε χρόνων και εμβολιάστηκε τον Γενάρη. Είναι λιγότερο προστατευμένος, εφόσον δεν εμβολιάστηκε τον Οκτώβρη ή τον Νοεμβρη; Επίσης, το εμβόλιο προστατεύει πλήρως από τον Η1Ν1; Πιστεύετε ότι είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε το σχολείο (όταν αυτό είναι δυνατό), τώρα που η γρίπη είναι σε τόσο μεγάλη έξαρση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων, γιατρέ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η προστασία του εμβολίου της γρίπης αρχίζει περίπου 15-20 μέρες μετά τον εμβολιασμό. Η προστασία αρχικά είναι στο περίπου 70% και με την δεύτερη δόση μπορεί να ανεβεί γύρω στο 90%. Δεν καλύπτει όλους τους ιούς της γρίπης, παρά μόνο εκείνους που περιέχει και είναι τέσσερις. Η δράση του διαρκεί καθ’ όλη την χειμερινή περίοδο. Η αποφυγή του συγχρωτισμού πολλών παιδιών σε περιόδους εξάρσεων της γρίπης είναι ένα προληπτικό μέσο ακόμη και για τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι επτά μηνών, το όποιο εμφάνισε δυσκοιλιότητα από τον πρώτο μήνα μετά την διακοπή του θηλασμού. Της άλλαξα το γάλα και όλα πήγαιναν μια χαρά μέχρι την εισαγωγή στερεών τροφών. Μένω στο εξωτερικό και μου είπε η γιατρός της να της δώσω λακτουλόζη μέχρι 10 ml. Δεν της αρέσει, δεν το πίνει, το φτύνει κατευθείαν και το πρόβλημα συνεχίζεται. Χρειάζομαι την συμβουλή σας, τι άλλο μπορώ να της δώσω. Έχω ακούσει για προβιοτικές σταγόνες, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο βοηθάνε. Επίσης, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως μακαρόνια ή ρύζι βοηθάνε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να αποφεύγεις το καρότο, το ρύζι, την μπανάνα και το μήλο. Θα πρέπει να της δίνεις κουάκερ, σπανάκι, παντζάρι, ακτινίδιο, δαμάσκηνα, χουρμάδες και να μαγειρεύεις μόνο με λάδι.
⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αναφορικά με το βάρος της κόρης μου που είναι 25 μηνών. Γεννήθηκε 3,200 kg στις 40 εβδομάδες και έπαιρνε ικανοποιητικό βάρος μέχρι την ηλικία των 13 μηνών. Έκτοτε, έπαιρνε λίγα γραμμάρια και μέσα σε ένα έτος πήρε συνολικά ένα κιλό. Τώρα είναι 11,500 kg και 90 πόντους ύψος. Γενικά τρώει ικανοποιητικά, αλλά έχει κόψει το γάλα από 18 μηνών. Επομένως, το πρωινό και το βραδινό της με προβληματίζουν. Πιστεύετε ότι είναι ελλιποβαρής και τι πρέπει να κάνουμε; Ο παιδίατρος που την παρακολουθεί δεν ανησυχεί για το θέμα του βάρους.
⇐ Απάντηση:
Ούτε εγώ ανησυχώ για το βάρος της. Είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια και αφού δεν αρρωσταίνει και ο παιδίατρός της, που γνωρίζει το παιδί πολύ καλύτερα, δεν ανησυχεί, τότε νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς και εσύ. Φρόντισε το παιδί σου να έχει ποικιλία τροφών και κάνε πού και που καμιά εξέταση αίματος σαν τσεκ απ, ώστε να διαπιστώνεις ότι όλα πάνε καλά.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ, έχω ένα αγοράκι τεσσάρων μηνών. Μέχρι πρότινος έκανε πολύ καλά γεύματα 180-210 ml ανά γεύμα και συμπλήρωνε 1000+ ml το 24ωρο. Το παράδοξο είναι ότι πήρε μόνο ένα πόντο ύψος σε ένα μηνά και 600 gr μόνο σε βάρος. Τώρα, μετά το τελευταίο εμβόλιο, μείωσε κατά πολύ τα γεύματά του, δηλαδή το πολύ 160 ml ανά γεύμα. Επίσης, κλαίει απαρηγόρητα όλη μέρα και βάζει τα πάντα στο στόμα του. Υπάρχει περίπτωση να είναι τα ούλα του ή κάποιο άλμα; Δεν ξέρω πώς να τον ηρεμήσω!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μπορεί να είναι από το πρήξιμο των ούλων λόγω έναρξης της οδοντοφυΐας, αλλά μπορεί να έχει και καούρες και τσουξίματα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Γι’ αυτό, θα πρέπει να το εξετάσετε, έστω κι αν δεν κάνει αναγωγές, με ένα καλό υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ