Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, έχω ένα κοριτσάκι οκτώμισι μηνών. Από 40 ημερών άρχισε να κοιμάται έξι ώρες την νύχτα και σιγά-σιγά πλέον κοιμάται από τις 21:00 έως τις 07:00. Πρόσφατα πέρασε μια ίωση με πολύ μπούκωμα στην μύτη και ο βραδινός της ύπνος ήταν ανήσυχος. Κάθε μία μ δύο ώρες ξυπνούσε. Τώρα που η ίωση έχει περάσει, εδώ και μια εβδομάδα παρατηρώ ότι τα βράδια εξακολουθεί να ξυπνάει μία με δύο φορές, ζητάει αγκαλιά για λίγα λεπτά και ξανακοιμάται. Θα ήθελα την γνώμη σας, πώς θα μπορούσα να την βοηθήσω να ξαναβρεί το πρόγραμμα του ύπνου της. Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι σαφές ότι λόγω της ίωσης άλλαξε το βιολογικό ρολόι του μωρού σου. Για να επανέλθει στα προηγούμενα, θα πρέπει όταν ξυπνάει το βράδυ να μην κάνεις θόρυβο και να μην ανάβεις τα φώτα. Να μειώνεις τον χρόνο που το παίρνεις αγκαλιά και σιγά-σιγά θα συνηθίσει το καινούριο πρόγραμμα.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Έχω ένα γιο 13,5 ετών. Στις 9 Φεβρουαριου μου παραπονέθηκε ότι κρυώνει. Του έβαλα θερμόμετρο, γιατί είχε κόκκινα μάγουλα και θεώρησα ότι έχει πυρετό. Είχε 35,5. Από τότε τον θερμομετρούσα για μια εβδομάδα και είχε όντως 35,5. Επικοινώνησα με τον παιδίατρό μας και κάναμε εξέταση για θυρεοειδή. Η τιμή είναι 1,17. Έχουμε κάνει εξετάσεις σε καρδιολόγο λόγω αθλητικών δραστηριοτήτων. Είναι όλα φυσιολογικά. Πού οφείλεται αυτό και πώς αντιμετωπίζεται; Ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η θερμοκρασία του παιδιού σου με αυτές τις τιμές είναι στα κατώτερα φυσιολογικά. Αν δεν έχει άλλα συμπτώματα, που να δείχνουν ότι είναι άρρωστος και οι εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι αυτή είναι η φυσιολογική θερμοκρασία για τον γιο σου. Έξαλλου δεν τον είχες θερμομετρήσει και στο παρελθόν, ώστε να έχεις κάποιο μέτρο σύγκρισης.
⇒ Ερώτηση:
Καλήμερα γιατρέ! Θα ήθελα την συμβουλή σας σχετικά με την κόρη μου που είναι 20 μηνών και τις τελευταίες μέρες την έχω παρατηρήσει κάποιες φορές όταν της αλλάζουμε πάνα να πιάνει τα γεννητικά της όργανα και να βγάζει ένα περίεργο αναστεναγμό και κάποιες άλλες να ξαπλώνει μπρούμυτα στο χέρι μιας ξύλινης πολυθρόνας ή στον ώμο μας και να αυνανίζεται. Πείτε μου, σας παρακαλώ, πώς πρέπει να χειριστώ την κατάσταση. Βασικά, είναι ένα παιδί που ασχολούμαστε πολύ μαζί του και εμείς σαν γονείς και οι παππούδες της. Δεν της φωνάζουμε και γενικά επικρατεί ηρεμία στο σπίτι. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, ο αυνανισμός στα μωρά είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Δεν αποτελεί κάτι το παθολογικό, αλλά μας απασχολεί μόνο η καθαριότητα και να μην γίνει τόσο μεγάλη συνήθεια ώστε να έχει συνέχεια το μυαλό της εκεί και να μην κάνει άλλες δραστηριότητες. Καλό θα ήταν να της αποσπάτε την προσοχή με κάτι άλλο, χωρίς όμως να το αντιλαμβάνεται. Κάποιο παιχνίδι που την ενδιαφέρει, ένα παραμύθι, ένας περίπατος, μια κατασκευή και τόσα άλλα που είναι ικανά να την κάνουν να ξεχνιέται.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη, ευχαριστούμε για το πολύτιμο έργο σας. Έχω ένα αγοράκι πέντε ετών που φέτος πήγε πρώτη φορά σχολείο (προνήπιο) και όπως ήταν αναμενόμενο αρρωσταίνει διαρκώς. Έχει πάρει αντιβίωση ήδη δύο φορές, μία για ιγμορίτιδα και μία για ωτίτιδα. Τώρα έχει πράσινες εκκρίσεις εδώ και 10 ήμερες και ο παιδίατρος λέει ότι δεν θα γλιτώσουμε και τρίτη αντιβίωση. Εδώ και τρεις εβδομάδες τον κρατάω σπίτι για να μην ξανακολλήσει κάτι. Η ερώτησή μου είναι αν θεωρείτε σωστό να κρατάω σπίτι ένα πεντάχρονο παιδί. Αγαπάει πολύ το σχολείο, είναι πολύ κοινωνικός και στεναχωριέται πολύ και κλαίει που δεν βλέπει πια τους φίλους του και την δασκάλα του. Σημειώνω ότι έκανε το εμβόλιο της γρίπης στα μέσα Γενάρη.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, τα θέματα αυτά τα χειριζόμαστε ανάλογα με την περίπτωση. Συνήθως, δεν το στέλνουμε στον σταθμό όταν έχει πυρετό, για να μην καταβάλλεται περισσότερο και να μην κολλήσει και τα άλλα παιδιά. Αν δεν έχει πυρετό, μπορεί να πηγαίνει στον σταθμό, αλλά με το ρίσκο να κολλήσει και κάτι άλλο, αφού οι οργανισμός του είναι “πεσμένος” λόγω της ίωσης που έχει. Αυτό θα το κρίνεις κατά περίπτωση και με τον παιδίατρό του. Πάντως, το ότι έχει αρρωστήσει δυο-τρεις φορές δεν είναι και κάτι το φοβερό. Γενικά, ένα παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να αρρωσταίνει μέχρι και δέκα φορές τον χρόνο και να λέμε ότι είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω έναν γιο τριών χρονών ο οποίος είναι 12.5 κιλά και δεν τρώει σχεδόν τίποτα. Μόνο μακαρόνια, πατάτες τηγανιτές ή φούρνου και από κρέας μόνο κεφτεδάκια και μπιφτέκια. Δεν τρώει κοτόπουλο, δεν θέλει καν να το δοκιμάσει, ούτε μοσχαράκι, μόνο σε κιμά που του φτιάχνω, είτε με μακαρόνια, είτε σε κεφτεδάκια και κανένα λουκανικάκι πού και που. Γάλα πίνει πρωί και βράδυ, γιαούρτια τρώει, από λαχανικά μόνο καρότο που βάζω εγώ στα φαγητά και από φρούτα μόνο μήλο και μπανάνα που και αυτή τον τελευταίο μήνα την έκοψε. Στο ύψος είναι 1.00 μέτρο. Είναι πολύ δραστήριος, σε σημείο να παίζει όλη μέρα και να του θυμίζω να φάει κάτι. Και ένα άλλο θέμα που με απασχολεί είναι ότι δεν μιλάει καλά, λέει κάποιες λέξεις καθαρά, όπως χιόνι, κλειδί, λουλούδι, ζουζούνι, καίει, όχι, ναι, χυμό και κάποιες άλλες και τις κλασικές μαμά, μπαμπά, νονά, γιαγιά, παππού. Βάζει δυο-τρεις λέξεις σε πρόταση, όπως μπαμπά που πάει; Αλλά γενικά τα λέει όπως θέλει, για παράδειγμα το ποδήλατο το λέει πλαπλάι, το καρεκλάκι κλακλά κτλ. Εγώ καταλαβαίνω πάντα τι λέει, προσπαθεί και συνεννοείται, απλά δεν μιλάει καλά ακόμα. Είναι πολύ ενεργητικός, δεν κάθεται δευτερόλεπτο, τρέχει όλη μέρα και ό,τι θέλει πλέον το παίρνει μόνος του και το κάνει μόνος του. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας, καλή συνέχεια να έχετε.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι το παιδί σου “δεν θέλει να μεγαλώσει” ακόμα και μένει αγκιστρωμένο σε καταστάσεις που του θυμίζουν την νηπιακή του ηλικία. Πιθανόν να είναι λίγο παραπάνω “χαϊδεμένο”, όπως λέμε. Έτσι λοιπόν, δεν θέλει να προχωρήσει στην ομιλία του ακόμα και από την άλλη δεν θέλει να απελευθερωθεί στο φαγητό. Και όσο βλέπει ότι αυτό σας απασχολεί, τόσο περισσότερο το κρατάει. Νομίζω ότι η πρώτη λύση είναι να ξεκινήσει παιδικό σταθμό, ώστε να μπει στην ομάδα και να κοινωνικοποιηθεί και αν σε τρεις-τέσσερις μήνες δεν διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση σε συνεργασία και με την δασκάλα, τότε θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος και να το δουν κάποιοι πιο ειδικοί, όπως ένας αναπτυξιολόγος.
⇒ Ερώτηση:
Η δύο μηνών κόρη μου, που δυστυχώς δεν θήλασα, τον τελευταίο μήνα ενώ έχει σημάδια πείνας και κάνει χαρές όταν βλέπει το μπουκάλι, παρ’ όλα αυτά τρώει τα πρώτα 40ml με λαχτάρα και μετά πρέπει να την πιέσουμε, γιατί αποκοιμιέται και το γεύμα της διαρκεί 45-60 λεπτά. Βγάζει καμιά φορά και γουλιές. Κάποιες φορές που την πίεσα να φάει παραπάνω, το έβγαλε. Ενώ στην αρχή έπαιρνε βάρος ικανοποιητικά, τώρα είμαστε μέσα στα όρια της καμπύλης, αλλά με πολύ κόπο για να φάει τα προβλεπόμενα για το βάρος της ml (και εννοείται ότι δεν τα τρώμε όλα τα ml). Επίσης έχω παρατηρήσει ότι κάνει πολύ ανήσυχο ύπνο, κλαίει πολλές φορές στον ύπνο της και με τα χέρια της γρατζουνάει το πρόσωπό της. Να επισημάνω ότι γεννήθηκε 3,750 κιλά στις 38 εβδομάδες και στις 12 μέρες πήρε αυτό που έχασε όταν βγήκαμε (3,565) και έφτασε τα 3,800 κιλά. Στις 22 μέρες ήταν 4,180, στις 40 μέρες 4,600 και στις 51 μέρες 5,040. Επίσης έχουμε αλλάξει γάλα δύο φορές και παίρνουμε προϊόντα σχετικά με κολικούς. Τι μπορεί να της συμβαίνει; Ανησυχώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, έχω την εντύπωση ότι το μωρό σου έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή γυρίζει το γάλα από το στομάχι στον οισοφάγο (έστω και αν δεν φαίνεται) και αυτό προκαλεί καούρες και τσούξιμο, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται όπως το περιγράφεις. Πρέπει να κάνει ένα καλό υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου σε έμπειρο υπερηχογραφιστή για παιδιά και αν διαπιστωθεί ΓΟΠ, θα χρειαστεί να πάρει ειδικό αντιαναγωγικό γάλα και ειδικό σιρόπι για να μην κάνει αναγωγές.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ