Site icon TLIFE

Στείλε την ερώτησή σου στον γιατρό: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά κάθε εβδομάδα

Q&A

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Έχω ένα αγοράκι πέντε μηνών που από 10 ημερών έως δύο μηνών τον θήλαζα, αλλά και του έδινα και ξένο γάλα, αφού με συμβούλεψε ο παιδίατρος, όταν του εξέφρασα την αμφιβολία μου για το αν το παιδί τρώει καλά. Πρώτη φορά μανούλα, είχα και εγώ τις ανησυχίες μου. Από τον δεύτερο έως τον τέταρτο μήνα θέλησα να το παλέψω περισσότερο με τον θηλασμό και θήλαζα αποκλειστικά, αλλά το παιδί δεν έβαζε βάρος. Δηλαδή, τον τρίτο μήνα πήρε μισό κιλό και τον τέταρτο 600 γρ. Τότε ο παιδίατρος μου είπε ότι είναι καθαρά θέμα σίτισης και να του δίνω και ξένο. Όπως καταλαβαίνετε, ένιωσα ενοχές ότι έφταιγα εγώ και ότι κάτι έκανα λάθος. Έτσι, λοιπόν, εδώ και ένα μήνα του δίνω και ξένο. Επίσης, μου είπε ότι τον μήνα αυτό θα ξεκινήσουμε κρέμες. Θεωρείτε ότι είναι νωρίς; Πώς θα προτείνατε να ξεκινήσουμε; Η αλήθεια είναι ότι έχω αγχωθεί με την εισαγωγή στερεών τροφών. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μετά τους έξι μήνες ξεκινάμε την εισαγωγή στερεών τροφών, όπως κρέας, χόρτα και φρούτα. Δεν πρέπει να έχεις άγχος, διότι αυτή είναι η σωστή διατροφή για όλα τα παιδιά του κόσμου. Βεβαίως και θα μπορούσες να συνεχίσεις τον θηλασμό μέχρι και τα δύο χρόνια, όμως για κάθε παιδί και κάθε μανούλα η διατροφή εξατομικεύεται και ο παιδίατρος επιλέγει συμβουλευτικά το πρόγραμμα της σίτισης.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ! Συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο σας. Ο γιος μου είναι τριών χρονών και κόψαμε την πάνα εδώ και έξι μήνες. Όμως, παρόλο που δεν θέλει να ακούει για πάνες, μια φορά την μέρα σίγουρα θα τα κάνει πάνω του γιατί βαριέται να πάει τουαλέτα. Ξέρω ότι το κάνει επίτηδες. Του έχω μιλήσει όμορφα και τίποτα. Τον έχω αγριέψει και πάλι τίποτα. Αν παίζει, δεν αφήνει το παιχνίδι. Πώς να χειριστώ το θέμα;

⇐ Απάντηση:
Δεν ει ναι και πολύ δύσκολο. Κάνε λίγη υπομονή. Σε λίγο θα σιχαίνεται τα κακά του και θα αποφασίσει μόνος του να πετάξει την πάνα.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι δυόμισι ετών και σκέφτομαι να της κάνω το αμέσως επόμενο διάστημα το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β. Εσείς σε ποια ηλικία συστήνετε να γίνεται; Μήπως θεωρείτε ότι είναι νωρίς. Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το συγκεκριμένο εμβόλιο γίνεται από δύο μηνών και μετά. Άρα η ηλικία του μωρού σου είναι κατάλληλη.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ μου, έχω ένα μωράκι δύο μηνών. Όταν έστειλαν από το μαιευτήριο τα ένζυμα στο ινστιτούτο παιδιού του Παίδων, μας βγήκε λίγο ανεβασμένη η tsh 6,34. Από το νοσοκομείο μου ζήτησαν επανάληψη, την έκανα μετά από μια εβδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό και βγήκε πάλι 6,34. Στο ιδιωτικό κέντρο μου είπαν ότι μέχρι και 11 είναι φυσιολογικό, ενώ στο Παίδων μου είπαν έως 5. Έχω αγχωθεί. Να ανησυχήσω για κάτι σοβαρό; Θα ήμουν ευγνώμων για την άποψή σας, Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Ειρήνη

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, την απόφαση θα την πάρει ο ενδοκρινολόγος παιδιών και όχι το εργαστήριο. Άρα θα πρέπει να επιλέξετε έναν ειδικό γιατρό, ο οποίος και θα αναλάβει την θεραπεία και παρακολούθηση του μωρού σου.

 

⇒ Ερώτηση:
Κ. Μαζάνη γεια σας. Έχω ένα κοριτσάκι πέντε χρονών που πηγαίνει επί της ουσίας για πρώτη φορά στο προνήπιο. Είναι ένα υγιές παιδάκι, με ύψος 1,10 μέτρο και βάρος 18,200 κιλά που τρώει φρούτα, έχει σε γενικές γραμμές ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο (με μικρές παρεκκλίσεις), έχει ακολουθήσει τον αναγκαίο (και προαιρετικό π.χ γρίπης, μηνιγγίτιδας) εμβολιασμό και επίσης ο θηλασμός της κράτησε σχεδόν 27 μήνες. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στις ιώσεις (γενικά τις περνάει ελαφριά), με σχεδόν μόνιμη επιπλοκή την λαρυγγίτιδα και κάποιες φορές έντονη καταρροή με πράσινες μυξούλες, που οδηγούν παρά την χρήση ορού σε αντιβίωση. Χαρακτηριστικά από το Δεκέμβριο μέχρι τώρα είχε τέσσερις φορές λαρυγγίτιδα (χορήγηση πάντοτε dexamethasone σιρόπι και μία φορά χρειάστηκε νοσοκομειακή μάσκα, ενώ η τελευταία ίωση όχι μόνο οδήγησε σε λαρυγγίτιδα, αλλά και σε αντιβίωση λόγω ρινικής κολπίτιδας και αρκετά κόκκινων αυτιών). Υπάρχει τρόπος “πρόληψης” ώστε να μην οδηγούμαστε πάντα σε αυτή την επιπλοκή ή υπάρχει κάποια “ευαισθησία” του οργανισμού; Επίσης, να διευκρινίσω ότι η μικρή παραμένει στο σπίτι για αρκετό διάστημα μέχρι να αναρρώσει πλήρως από κάθε ίωση, ώστε να είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω επιπλοκή και δεν θα κολλήσει άλλα παιδάκια. Ωστόσο, μόλις επιστρέψει στο σχολείο ακολουθεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Υπάρχει κάποιος τρόπος πρόληψης ή κάποιας “ενίσχυση” του οργανισμού (πέρα από το πλύσιμο χεριών κλπ) ή ακόμα και να ελέγξουμε κάτι που μας διαφεύγει; Η χορήγηση κάποιου σκευάσματος (προβιοτικών και βιταμινών) για το δύσκολο χρονικό διάστημα του χειμώνα βοηθούν σε κάτι; Σας ευχαριστώ και με συγχωρείτε για το μακροσκελές κείμενό μου.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν νομίζω ότι μπορείς προς το παρόν να κάνεις κάτι περισσότερο, αφού βλέπω ότι έχεις κάνει πολλά γύρω από την καλή υγιεινή του μωρού σου. Καταλαβαίνεις ότι το παιδί σου κάθε μέρα έρχεται σε επαφή με δεκάδες μικρόβια στο σχολείο και αναπόφευκτα αρρωσταίνει. Κάνε λίγο υπομονή, διότι “εμβολιάζεται” με φυσικό τρόπο και του χρόνου όλα θα είναι καλύτερα.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω έναν μπέμπη τρεισήμισι μηνών και παρατήρησα ότι η μπροστινή πηγή έχει κλείσει, ενώ η πίσω όχι ακόμα. Έχω διαβάσει ότι η κύρια πηγή κλείνει μετά τον έκτο μηνά (6-18 μηνών). Συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας για αυτό;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να κάνεις κάποιες αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι σχετικά με την ανάπτυξη των οστών.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2024 tlife.gr