Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών και λύνει τις απορίες τους κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Το παιδί μου είναι 10 μηνών δεν πίνει καθόλου νερό, ούτε μια γουλιά! Έχω απελπιστεί.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το νερό είναι απαραίτητο για τα παιδιά, διότι αποτελεί βασικό συστατικό για την ανάπτυξή τους. Τα παιδιά πρέπει να πίνουν νερό, όπως άλλωστε και οι ενήλικες. Απλώς, τα παιδιά ξεχνιούνται και δεν το καταλαβαίνουν και πρέπει οι κηδεμόνες τους να προσπαθούν να “τα ποτίσουν”. Βέβαια, πηγές νερού είναι αρκετές και όχι μόνο το “σκέτο” νερό. Δηλαδή, τα παιδιά παίρνουν νερό και από το γάλα και από τις σούπες και από τα φρούτα κλπ. Άρα, λοιπόν, αν δεν φαίνεται κλινικά το παιδί να έχει κάποιο πρόβλημα (αφυδάτωση που φαίνεται από το δέρμα και την υγρασία του στόματος), τότε δεν πρέπει να ανησυχείς.
Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Θα ήθελα να ρωτήσω πότε και πώς γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών, καθώς θηλάζω, αλλά δεν θα ήθελα να σταματήσω. Γιατί ο παιδίατρος μου είπε ότι όταν το παιδί γίνει πέντε μηνών και πέντε ημερών να ξεκινήσω ρυζάλευρο και μετά από 10 ημέρες φρουτόκρεμα, όμως στην ομάδα θηλασμού και διατροφής, που είμαι, λένε άλλα. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Με εκτίμηση.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, σε γενικές γραμμές μέχρι τους έξι μήνες πάμε μόνο και αποκλειστικά με γάλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας. Ειδικά όταν έχουμε μητρικό θηλασμό, αυτό το σεβόμαστε με μεγαλύτερη ευλαβικά. Μέτα τους έξι μήνες, βάζουμε κρέας, λαχανικά και φρούτα και συνεχίζουμε και το θηλασμό, τουλάχιστον μέχρι τα δύο χρόνια. Αυτές είναι οι επίσημες οδηγίες, αλλά φυσικά ο παιδίατρος που παρακολουθεί το μωρό μπορεί να έχει διαφορετική άποψη, επειδή ξέρει το ιστορικό του.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη. Έχω ένα γιο τεσσάρων ετών, που όταν νευριάζει ή τεντώνει το λαιμό του, πετάγεται μέσα από τη φλέβα του κάτι σαν εσωτερικό σπυράκι. Η παιδίατρος μου είπε ότι είναι αδένας από τις ιωσούλες που περνάνε τα παιδιά. Θα ήθελα και τη δίκη σας γνώμη, ευχαριστώ εκ των προτέρων!”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μπορεί να είναι μόνο μια φλέβα τοπική ή ένας αδένας ή και κάτι άλλο (κύστη, λίπωμα κλπ). Για να είσαι σίγουρη, θα πρέπει να κάνεις υπερηχογράφημα της περιοχής και αν δεν είναι σαφής η απάντηση, ίσως χρειαστεί ακόμη και μαγνητική τομογραφία.
Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών. Κάναμε την πρώτη δόση του εμβολίου της ηπατίτιδας Α (havrix) στις 15.06.2017 (ακριβώς 12 μηνών και τριών ημερών). Εχθές, 7.12.2017, ο παιδίατρος μας έκανε και τη δεύτερη δόση. Πριν ακόμα συμπληρωθούν οι έξι μήνες που απαιτούνται σαν ελάχιστο διάστημα. Μας είπε, βέβαια, ότι για μια εβδομάδα δεν τίθεται θέμα, ότι θεωρείται έγκυρη δόση και το παιδί δεν θα χρειαστεί άλλη. Θα ήθελα και τη δική σας γνώμη. Πιστεύετε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν θα χρειαστεί τρίτο επαναληπτικό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πότε θα πρέπει να γίνουν οι επαναληπτικές δόσεις είναι στην απόφαση του παιδιάτρου που παρακολουθεί το παιδί. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι καλυμμένο το παιδί και με μία μόνο δόση, αλλά επειδή δεν είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, έχουμε καθορίσει και κάποιες επαναληπτικές. Ούτε αν κάνουμε και όλες τις δόσεις μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ο μόνος τρόπος για να το ξέρουμε είναι να κάνουμε μια εξέταση αίματος αντισωμάτων και αν το παιδί δεν είναι επαρκώς ανοσοποιημένο, τότε να κάνουμε και άλλες δόσεις επιπλέον.
Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: πότε θεωρείται ασφαλές ένα παιδάκι που έχει ίωση με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα ή κάποια κολλητική αρρώστια να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια; Πόσες μέρες μένει το μικρόβιο και μπορεί να κολλήσει αλλά παιδάκια; Αφού γίνει καλά το παιδί, σημαίνει ότι το μικρόβιο έχει φύγει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, εξαρτάται κάθε φορά από το είδος του μικροβίου που έχει το παιδί. Δεν είναι στάνταρ για όλες τις αρρώστιες. Άρα, κάθε φορά θα πρέπει ο παιδίατρος να σας λέει μέχρι πότε γίνεται η μετάδοση.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα κ. Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι το οποίο μόλις μπήκε στον έβδομο μήνα, είναι οκτώ κιλά και 66,5 εκ. Προς το τέλος του τέταρτου μήνα, όταν ήταν 7.380 και 63 εκ., ξεκινήσαμε τις στερεές τροφές με ζωμό, στην αρχή λαχανικά και γύρω στου πεντέμισι μήνες βάλαμε και κρέας και ενδιάμεσα φρουτόκρεμες. Τώρα τρώει πολύ ικανοποιητικά, γύρω στα 200 ml από το κάθε ένα και κάνει τέσσερις θηλασμούς. Η παιδίατρος μας προτείνει να προχωρήσουμε στο τρίτο γεύμα, αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι μήπως είναι νωρίς και μειώσουμε πολύ το θηλασμό, καθώς ήδη παρουσιάζει έναν ενθουσιασμό για το φαγητό περισσότερο από το στήθος. Αν ναι, τι πρέπει να του δώσω; Να σημειώσω ότι πριν την έναρξη των στερεών τροφών, είχε πολλές αναγωγές τις οποίες τώρα έχει μειώσει αισθητά. Μήπως ξεκίνησε πολύ νωρίς το φαγητό; Συγνώμη για το μεγάλο μήνυμα και ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, σε αυτή την ηλικία που είναι το μωρό σου και εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να κάνει μια συγκεκριμένη διατροφή, τότε θα πρέπει να τρώει το πρωί γάλα, για δεκατιανό φρούτα, για γεύμα κρεατοχορτόσουπα, απόγευμα και βράδυ γάλα, πάντα εφόσον το μωρό θηλάζει. Αν πίνει γάλα φόρμουλα, τότε μπορεί το απόγευμα (δείπνο) να τρώει κάποια κρέμα εμπορίου ή φτιαγμένη στο σπίτι από τη μαμά.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ