Τι απαντά ο παιδίατρος του TLife; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει τις απορίες σας

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, έχω μια κορούλα τριάμισι ετών που πάει παιδικό σταθμό και μου ανεβάζει πολύ συχνά πυρετό έως 38,3 με 38,5 και συνήθως κρατάει μόνο μια μέρα ή κάποιες φορές κάνει μόνο μια φορά το απόγευμα και μετά τίποτα. Για παράδειγμα, πριν τα Χριστούγεννα είχε δύο μέρες μόνο τις απογευματινές ώρες μια φορά, μετά πέρασε για λίγες μέρες και στις 2 Ιανουαρίου ανέβασε πάλι. Την πήγα στον παιδίατρο που μας παρακολουθεί, αλλά δεν βρήκε τίποτα. Της έκανα και εξετάσεις αίματος και ήταν όλα καλά. Όμως, στις 9 Ιανουαρίου ανέβασε πάλι πυρετός στους 38,6 και δεν ξέρω τι να κάνω. Γενικά είναι αδύνατη και δεν τρώει πολύ, μήπως είναι αδύνατος ο οργανισμός της; Ζήτησα από τον παιδίατρο βιταμίνες για να δυναμώσει λίγο και μου πρότεινε το σιρόπι kindervital. Θα ήθελα την γνώμη σας γενικά στα ερωτήματά μου σας παρακαλώ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο από όλα είναι ότι το παιδί σου επειδή πηγαίνει στον παιδικό σταθμό “παίρνει” κάθε μέρα ιώσεις από τα άλλα παιδιά και γι’ αυτό σου κάνει λοιμώξεις, τις οποίες όπως φαίνεται τις περνάει ελαφριά και έτσι κάνει μια-δυο μέρες πυρετό, χωρίς να χρειάζεται να παίρνει αντιβίωση. Επίσης, υπάρχει ένα σύνδρομο που λέγεται PFAPA και χαρακτηρίζεται από περιοδικό πυρετό, ενώ συναντάται στις μικρές ηλικίες.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ μου καλησπέρα! Έχω ένα αγοράκι επτά μηνών που θηλάζει αποκλειστικά. Από τον τέταρτο μήνα άρχισα να του δίνω αχλάδι αλεσμένο και στον έκτο μήνα ξεκίνησα αχλάδι, μήλο, μπανάνα (σταδιακά), χορτόσουπα, σούπα κρέατος, όπως κοτόσουπα, και κρέμα ρυζάλευρο της biobebe, την οποία -επειδή είναι λίγο άνοστη- τρώει με δυσκολία! Τώρα του πήρα την biobebe ρυζάλευρο με γεύση βανίλια, που βέβαια έχει γάλα μέσα και όπως σας είπα θηλάζει αποκλειστικά, αλλά ήθελα να αλλάξει λίγο γεύση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που μπορώ εγώ να παρασκευάζω μόνη μου, γιατί θέλω να τρώει πιο φυσικές τροφές. Επίσης, λόγω του συχνού θηλασμού, δηλαδή ακόμα και όταν θέλει να κοιμηθεί νανουρίζεται έτσι, το στομάχι του είναι σχεδόν πάντα γεμάτο. Δεν ξέρω, λοιπόν, τι ώρα να τον ταΐσω τις στέρεες τροφές του, με αποτέλεσμα να μην τρώει πάντα το φαγητό του. Έχω διαβάσει ότι η βασική τροφή των μωρών για ένα χρόνο είναι το γάλα και είμαι κάπως ήσυχη, αλλά φοβάμαι ότι θα δυσκολευτώ πολύ να του κόψω τον θηλασμό που στόχος μου είναι να διαρκέσει για ένα χρόνο!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, κάτι δεν έχεις κάνει σωστά. Αφού θηλάζεις, θα έπρεπε μέχρι τον έκτο μήνα να του έδινες αποκλειστικά το μητρικό γάλα. Μετά τους έξι μήνες ξεκινάμε για δεκατιανό φρέσκα φρούτα και το μεσημέρι κρεατοχορτόσουπα. Δεν υπάρχει λόγος να του δίνεις κρέμα. Βάλε ποικιλία στο γεύμα και προχωρά με θηλασμό μέχρι και τα δεύτερα γενέθλιά του αν το θέλεις.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ έχω μια κόρη τριάμισι ετών και πηγαίνει πρώτη χρονιά στον παιδικό σταθμό από τον Οκτώβριο. Μέχρι τώρα έχει περάσει τέσσερις ιώσεις, εκ των οποίων οι δύο ήταν ωτίτιδες. Μόλις περάσει η ίωση είναι μια χαρά πάλι. Να την στέλνω στον παιδικό σταθμό ή να περιμένω να μεγαλώσει κι άλλο ώστε να δυναμώσει;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μέχρι την ηλικία των δέκα χρόνων δικαιολογούμε να αρρωσταίνει ένα παιδί ακόμα και δέκα φορές τον χρόνο. Καλό θα ήταν να συνεχίσει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, εκτός κι αν αρχίσει να αρρωσταίνει πολύ πιο σοβαρά.

 

⇒ Ερώτηση:
Κ. Μαζάνη, θα ήθελα την γνώμη σας αναφορικά με τους πονοκεφάλους στην νηπιακή ηλικία. Η κορούλα μου είναι τεσσεράμισι ετών και πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Αρκετά εύστροφο παιδάκι θα την χαρακτήριζα, αλλά και πολύ ευαίσθητο. Μου διαμαρτυρόταν για πονοκεφάλους το καλοκαίρι και απευθύνθηκα άμεσα στον παιδίατρο, ο οποίος την εξέτασε υποβάλλοντάς την σε κάποιες απλές νευρολογικές ασκησούλες και με καθησύχασε παραπέμποντάς μας σε παιδοφθαλμίατρο. Η μικρούλα έχει τελικά μυωπία και αστιγματισμό και φοράει γυαλάκια. Έκανε βυθοσκόπηση και μια άλλη εξέταση, η οποία δείχνει μέσω του οφθαλμού την λειτουργία του εγκεφάλου και τυχόν θέματα που μπορεί να προκύψουν. Οπότε υπάρχει μόνο το διαθλαστικό ζήτημα και οι πονοκέφαλοι έχουν υποχωρήσει. Όμως εχθές, η μικρή ξύπνησε το βράδυ μες στον ύπνο της, κοιμόταν ήδη δύο ώρες, και παραπονέθηκε ότι την πονάει το κεφάλι. Έχω ανησυχήσει πολύ. Ένας τέτοιος πονοκέφαλος υποδηλώνει κάτι ανησυχητικό; Θεωρείτε ότι πρέπει να το ψάξω; Κανένα άλλο σύμπτωμα δεν παρουσίασε και με αλγκοφρέν ηρέμησε. Συνδέεται με την μυωπία ή με ψυχολογικό παράγοντα; Να σημειώσω, ότι καταβάλω μεγάλη προσπάθεια να την απομακρύνω από οθόνες. Δυστυχώς, παρακολουθεί αρκετά παιχνίδια στο κινητό ή παιδικά στην τηλεόραση, ειδικά την περίοδο που δεν είχε σχολείο. Έχω ανησυχήσει πάρα πολύ και θα ήθελα την κατεύθυνσή σας. Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων, Κατερίνα.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι αλήθεια ότι και τα παιδιά υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες. Πολλές φόρες υπάρχει και κληρονομικότητα. Οι πονοκέφαλοι επιδεινώνονται με το άγχος, οφθαλμολογικές παθήσεις, αναιμίες και άλλα. Θα πρέπει με εξετάσεις να αποκλεισθεί κάτι παθολογικό. Συνήθως, κάνουμε και ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και μαγνητική εγκεφάλου για να αποκλεισθεί κάτι πιο κακό. Όμως, είναι απαραίτητο να σταματήσει να βλέπει οθόνες και κινητά, διότι όλα αυτά δημιουργούν νευρολογική και ψυχολογική αναστάτωση.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Εύη και θα ήθελα την γνώμη σας για το παρακάτω θέμα. Έχω ένα κοριτσάκι περίπου 15 μηνών και τον τελευταίο μήνα έχω θέμα με τον βραδινό ύπνο της. Δεν θέλει να κοιμάται στην κούνια της και θέλει μόνο το relax. Κατά την διάρκεια της ημέρας, κοιμάται κανονικά με την γιαγιά της, ενώ το βράδυ με εμάς δεν θέλει να την βάζουμε εκεί, σηκώνεται κατευθείαν και είτε παίζει ή συνήθως βάζει τα κλάματα για να την πάρουμε αγκαλιά. Μόλις, όμως, την βάλουμε στο relax κοιμάται σχεδόν αμέσως. Επίσης, κάποιες φορές μπορεί να κοιμηθεί στην κούνια, αλλά τις περισσότερες φορές ξυπνάει κατά τις 03:00 το βράδυ, σηκώνεται όρθια και κλαίει έντονα, ενώ δεν θέλει να ξαναμπεί στην κούνια, με αποτέλεσμα να την βάζουμε πάλι στο relax. Αν και την έχουμε αφήσει να κλάψει και να μην την βάλουμε στο relax, δυστυχώς δεν σταματάει το κλάμα και γίνεται πιο επίμονο. Παρακαλώ, πείτε μας τι μπορεί να την ενοχλεί και τι κάνουμε εμείς λάθος.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι έχει συμβεί κάτι ψυχολογικό που έχει σχέση με το κρεβάτι και νιώθει ανασφάλεια. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει δει κάποιο όνειρο και να φοβήθηκε. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθείτε και να βρείτε τρόπους να νιώσει ασφαλής. Ίσως θα μπορούσατε για ένα διάστημα να κοιμηθείτε στο δωμάτιο του παιδιού, μήπως και έτσι το ξεπεράσει. Επίσης, κατά την διάρκεια της μέρας να εξαφανίσετε το relax από το σπίτι, ώστε να μην το βλέπει.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ η μικρή μου που είναι δυόμισι ετών, πριν δύο εβδομάδες είχε ίωση με πυρετό, καταρροή, μπούκωμα και λίγο βήχα. Ο πυρετός και τα δέκατα έφυγαν, όμως για τρίτη εβδομάδα επιμένει η καταρροή και το μπούκωμα. Πού και που βγαίνουν και κίτρινες μύξες, παχιές. Πλύσεις με ορούς και ρινικά σπρέι της κάνω από την αρχή. Μήπως υπάρχει ιγμορίτιδα; Ευχαριστώ εκ των πρότερων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να ενισχύσεις την προσπάθειά σου για τον καθαρισμό της μύτης. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να βράζεις σε μια κατσαρόλα μερικά βότανα και να βάζεις το παιδί να εισπνέει τους ατμούς τακτικά. Επίσης, μπορείς να χορηγήσεις και κάποιο σιρόπι αποσυμφορητικό.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164