Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση: Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα μωρό 6 μηνών και η παιδίατρος μου είπε τον επόμενο μήνα να του κάνω το εμβόλιο bexsero της μηνιγγίτιδας. Έχω ακούσει ότι είναι ένα πολύ βαρύ εμβόλιο και δεν θέλω να βάλω το μωρό σε αυτή τη διαδικασία. Μέχρι στιγμής το μωρό μου έχει κάνει όλα τα εμβόλια που πρέπει. Πειράζει να του κάνω το συγκεκριμένο εμβόλιο, αργότερα, ίσως όταν έχει κλείσει τα 2 του χρόνια;
Η απάντηση του γιατρού: Aγαπητή μητέρα, η γνώμη μου ως παιδίατρος είναι πως το συκγκειρμένο εμβόλιο θα έπρεπε ήδη να το έχεις ξεκινήσεις, από όταν ήταν το μωρό δύο μηνών, και να έχουν γίνει μάλιστα και κάποιες επαναληπτικές δόσεις. Εμείς οι γιατροί αλλά και οι γονείς, δεν είναι σωστό να αποφασίζουμε κατά προαίρεση σχετικά με το πότε πρέπει να γίνεται το οποιοδήποτε εμβόλιο. Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες και επιστημονικές τεκμηριώσεις. Μόνο αν ακολουθούμε αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως προστατεύουμε το παιδί μας ακριβώς όπως πρέπει από τις σοβαρές αρρώστιες.
Είναι απαραίτητο να γίνει το εμβόλιο αυτό, διότι κανένας δεν δικαιούται να ρισκάρει την ζωή ενός παιδιού. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι πυρετό για 1-2 ημέρες και πόνο στο σημείο που θα γίνει η ένεση. Χιλιάδες παιδιά έχουν εμβολιαστεί με το εν λόγω φάρμακο, για αυτό και θεωρείται απόλυτα ασφαλές. Αντιθέτως αν ένα παιδί νοσήσει από Μηνιγγίτιδα Β, ακόμα και αν ξεκινήσει έγκαιρα την θεραπεία, έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσει την ζωή του ή και να του δημιουργηθεί κάποια μορφή νευρολογικού προβλήματος.
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!
Ερώτηση: Γεια σας γιατρέ, έχω έναν γιο 3 ετών και έχω πρόβλημα με το φαγητό. Το μόνο που δέχεται είναι να πίνει γάλα και να τρώει κρέμα. Έχουμε ξεκινήσει εργοθεραπεία εδώ και 4 μήνες αλλά δεν έχω δει βελτίωση. Μήπως είναι η ώρα να μιλήσω με διατροφολόγο;
Η απάντηση του γιατρού: Το ζήτημα αυτό χρειάζεται διερεύνηση διότι συνήθως είναι πολυπαραγοντικό. Μερικές φορές, το πρόβλημα και η αιτία του συγκεκριμένου θέματος δεν βρίσκεται εκεί που νομίζουν οι μαμάδες. Για αρχή χρειάζεται ένα πολύ καλό οικογενειακό ιστορικό από την στιγμή της γέννησης του παιδιού, ώστε να εντοπιστούν οι αιτίες αυτής της συμπεριφοράς. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι το παιδί σου δεν είναι ανόρεχτο, αλλά τρώει μόνο αυτά που του αρέσουν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να επηρεάσουν την διατροφή ενός παιδιού, ειδικά από το περιβάλλον στο οποίο ζει και μεγαλώνει. Συνήθως το πρόβλημα δεν το έχει το παιδί αλλά οι γονείς του και το περιβάλλον του, αν φυσικά κατά τα άλλα πρόκειται για ένα φυσιολογικό σε όλα του παιδί. Δηλαδή μπορεί απλώς να μην χειρίζεστε σωστά την κατάσταση, χωρίς φυσικά να το θέλετε αφού είναι δεδομένο πως αγαπάτε το παιδί σας. Χωρίς να ξέρω περισσότερα για το περιβάλλον του, θα πρότεινα εσείς οι γονείς να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο και ύστερα να ασχοληθείτε με το ίδιο το παιδί.
Ερώτηση: Γιατρέ, γιατί πέφτουν τα νύχια του παιδιού μου;
Η απάντηση του γιατρού: Αγαπητή μανούλα, είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να πέφτουν τα νύχια από τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών. Κάποιες μυκητιάσεις, ιώσεις, αλλεργίες, μηχανικά αιτία, όπως χτυπήματα από παπούτσια ή γενικά αντικείμενα, διατροφικές ελλείψεις, ακόμη και ψυχολογικοί παράγοντες. Αρχικά, η συνεργασία του παιδιάτρου με έναν δερματολόγο και στη συνέχεια κάποιου άλλου, αν χρειασθεί, θα δώσει την κατάλληλη απάντηση στην αιτία της πτώσης των νυχιών.
Ερώτηση: Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα σας. Έχω ένα κοριτσάκι 7,5 ετών. Είναι σε ύψος 1.45 και 45 κιλά. Μήπως πρέπει να κάνουμε ορμονολογικές εξετάσεις μήπως έχει κάποιο θέμα με τον θυροειδή της; Βεβαία η αλήθεια είναι ότι δεν κάνει και την καλύτερη διατροφή… Δεν ξέρω πως να την πεισω να φαει καλυτερα.
Η απάντηση του γιατρού: Αγαπητή φίλη, εννοείται ότι μέχρι αυτή την ηλικία το παιδί σου θα έπρεπε να είχε κάνει κάποιες εξετάσεις αιματολογικές, ούρων και ίσως και απεικονιστικές. Δηλαδή υπάρχει ειδικό τσεκ-απ για την περίπτωση διερεύνησης σωματικής ανάπτυξης. Όλα αυτά συμπληρώνονται και με ένα καλό, οικογενειακό ιστορικό ανάλογου ενδιαφέροντος για κληρονομικούς λόγους. Όλα αυτά μαζί θα βάλουν την διάγνωση αν πρόκειται για κάτι παθολογικό και πώς θα αντιμετωπιστεί.
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ