Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, ευχαριστούμε για την βοήθεια που μας δίνετε με αυτή την ενότητα. Έχω γεννήσει εδώ και 15 ημέρες, θηλάζω το μωρό, αλλά του δίνω και συμπλήρωμα. Γιατί μου κάνει γουλιές το μητρικό γάλα; Μου είπαν ότι πρέπει να αλλάξω την διατροφή μου. Τι είναι αυτό που μπορεί να το πειράζει και τι διατροφή να ακολουθήσω; Ευχαριστώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, λίγο-πολύ όλα τα μωράκια μπορεί να κάνουν γουλίτσες το γάλα, ιδιαιτέρως τους πρώτους μήνες. Ειδικότερα το πρωινό γάλα, επειδή είναι και πιο ελαφρύ, παλινδρομεί από το στομάχι προς τον οισοφάγο πιο εύκολα, ενώ το ξένο γάλα, επειδή είναι πιο βαρύ “κάθεται” στο στομάχι. Μερικές φορές, όμως, τα μωρά έχουν αυτό που λέμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που σημαίνει ότι οι αναγωγές είναι πιο συχνές και προκαλούν καούρες και τσουξίματα. Αυτό οφείλεται σε μια προσωρινή ανωριμότητα του σφιγκτήρα που βρίσκεται μεταξύ οισοφάγου και στομάχου. Μπορεί να διαπιστωθεί με υπερηχογράφημα και θεραπεύεται με ειδικό αντιαναγωγικό γάλα και κάποιο σιρόπι.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι δύο ετών. Από 10 μηνών μέχρι τώρα αρρωσταίνει κάθε μήνα με ωτίτιδα και λαιμό. Παίρνουμε κάθε μήνα αντιβίωση, γιατί ανεβάζει υψηλό πυρετό και ο γιατρός το επιβάλλει. Μόνο το καλοκαίρι, δύο μήνες, δεν αρρώστησε. Πού μπορεί να οφείλεται τόση ευαισθησία; Τον θήλασα μέχρι 13 μηνών και προσέχω την διατροφή και την ενδυμασία του, αλλά συμβαίνουν τα ίδια. Θα σταματήσει άραγε αυτό;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να το δει ενας ωτορινολαρυγγολόγος για την πιθανή παρουσία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), έστω και σε αυτή την ηλικια, τα οποια ειναι η αιτία απόφραξης της μύτης, εγκλωβισμού μικροβίων και κατά συνέπεια συχνών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Επισης, μπορεί να συνυπάρχει και κάποια μορφή αλλεργικής ρινίτιδας. Και τα δύο αυτά θα μπορούσαν να προκαλούν συχνές λοιμώξεις και ωτίτιδες.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ, σας ευχαριστώ πολύ, γιατί κάθε φορά δίνετε απάντηση στα ερωτήματά μου. Έχω ένα κορίτσι τριών ετών και τεσσάρων μηνών και με απασχολούν δύο πράγματα: πρώτον, ότι πριν 20 ημέρες το παιδί έκανε αφαίρεση στα κρεατάκια, γιατί είχε μεγάλο πρόβλημα, ανέπνεε μονίμως από το στόμα και δεν είχε καθόλου καλό ύπνο. Παλιότερα πιστεύαμε ότι ο κακός ύπνος οφειλόταν στην οδοντοφυΐα , αλλά αφότου έβγαλε όλα τα δοντάκια της ο κακός ύπνος συνεχίστηκε και το αποδώσαμε αυτή την φορά στα κρεατακια. Τώρα που αφαιρέθηκαν και αυτά, ο κακός ύπνος συνεχίζεται, δηλαδή ξυπνάει πολλές φορές μέσα στην νύχτα, κλωτσάει και παραμιλάει. Πού μπορεί να οφείλεται και τι να κάνω; Το δεύτερο θέμα που με απασχολεί είναι το βάρος της, γιατί είναι μόνο 12,500 kg με ύψος 97 πόντους. Μου φαίνεται πολύ αδύνατη, πείτε μου και εσείς την γνώμη σας, καθώς και τι θρεπτικό μπορώ να την ταΐζω. Σας ευχαριστώ πολυ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πρόβλημα του παιδιού σου είναι σύνθετο. Πιθανόν να έπρεπε να αφαιρεθούν και οι αμυγδαλές, διότι καμιά φορά μόνο η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων δεν λύνουν το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου κατά την διάρκεια του ύπνου. Επίσης, η υπερτροφία των αμυγδάλων και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, δυσκολεύοντας την οξυγόνωση των ιστών, μπορεί να είναι αιτία να μην “παίρνει” το παιδί το απαιτούμενο βάρος σώματος.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα σας. Είμαι μητέρα τριδύμων, τα οποία είναι δυόμισι ετών. Τα τριδυμάκια μας πηγαίνουν απο πέρυσι στον παιδικό σταθμό ή μάλλον προσπαθούμε να πάνε, αλλά ολόκληρη εβδομάδα δεν έχουμε “βγάλει”, καθώς αρρωσταίνουν συνέχεια. Είχα την ελπίδα ότι η δεύτερη χρονιά θα ήταν λίγο καλύτερη, αλλά δυστυχώς συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό. Θα ανοσοποιηθούν κάποια στιγμή; Παίζει ρόλο ότι γεννήθηκαν πολύ πρόωρα (στην 29η εβδομάδα κύησης);
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η αλήθεια είναι ότι τα τόσο πρόωρα μωρά είναι λίγο πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις. Μήπως, όμως, σας ξεφεύγουν και κανόνες καλής αντιμετώπισης και πρόληψης; Δηλαδή, μήπως ντύνονται πολύ, μήπως ιδρώνουν, μήπως είναι πολύ εκτεθειμένα σε περιβάλλον με μικρόβια; Σίγουρα μεγαλώνοντας θα είναι πιο γερά να αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις.
⇒ Ερώτηση:
Έχω ένα μωράκι 20 μηνών, που δεν μιλάει ακόμα και λέει μόνο λίγες λεξούλες, αλλά καταλαβαίνει τα πάντα -ό,τι και να του πεις. Τι να κάνω γιατρέ; Ευχαριστώ για την συμβουλή σας.
⇐ Απάντηση:
Το σημαντικότερο από όλα είναι ένα παιδί να ακούει καλά και από τα δύο αυτιά. Παιδί που δεν ακούει καλά, δεν μπορεί και να μιλήσει καλά. Άρα, σε πρώτη φάση, πρέπει να ελέγξετε την ακοή. Από εκεί και πέρα, αφού έχει πει κάποιες λέξεις και εκτελεί οδηγίες, λογικά κάποια στιγμή θα μιλήσει και καλύτερα. Επίσης, αν υπάρχει κληρονομικότητα, τότε είναι λογικό να ακολουθήσει την ίδια γραμμή με τον πρόγονό του. Αν θέλετε να το βοηθήσετε περισσότερο, τότε η καλύτερη λύση είναι ο βρεφικός σταθμός. Εκεί, στην προσπάθειά του να μιλήσει με συνομήλικα παιδιά, θα βελτιώσει πιο γρήγορα την ομιλία του.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Είμαι μαμά ενός αγοριού 15 μηνών και είμαι έγκυος τριών μηνών. Θηλάζω τον μικρό και θέλω σιγά-σιγά να αποθηλάσω. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν δέχεται ξένο γαλα με κανένα τρόπο, ούτε σε ποτηράκι, σε μπουκάλι ή με καλαμάκι και με κανένα συνδυασμό, για παράδειγμα με ψωμί, δημητριακά ή κρεμα. Κατά την διάρκεια της ημέρας, τρώει το φαγητό και τα φρούτα του, αλλά αν δεν τον θηλασω για τον ύπνο του δεν κοιμάται (1-2 φορές την ημέρα, 2-3 το βράδυ). Τι θα μπορούσα να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, από ό,τι φαίνεται, έχεις δοκιμάσει τα πάντα, όπως λέμε. Το παιδί σου έχει συνδυάσει το γάλα με το μητρικό και γι’ αυτό δεν θέλει να αλλάξει. Σου προτείνω για μερικές ημέρες να μην του δώσεις καθόλου γάλα και, αν σου ζητάει, να του δίνεις αυτά που του αρέσουν. Πιθανόν με αυτή την τακτική σε λίγες ημέρες να απογαλακτιστεί από εσένα και μετά από λίγο καιρό που θα έχει “ξεκόψει”, τότε θα ξαναρχίσεις να του δίνεις το ξένο γάλα.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ