Site icon TLIFE

Ραντεβού με τον παιδίατρο!

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης θα μας μιλήσει σήμερα για την πρώτη επαφή του παιδιού με τον παιδίατρο αλλά και τι εξετάσεις θα του κάνει είτε έρθει σπίτι είτε πάτε στο ιατρείο…
Τέσσερις με πέντε μέρες μετά τον τοκετό επιστρέφετε στο σπίτι χαρούμενες αλλά και με πολλές απορίες και αγωνία. Ο παιδίατρος από δω και πέρα θα είναι ο πολυτιμότερος άνθρωπος που με τη βοήθειά του θα φροντίζετε σωστά το μωρό σας για τα επόμενα 17 χρόνια, όσο δηλαδή επίσημα η παρακολούθηση του παιδιού σας ανήκει σε αυτή την ειδικότητα.
Θα σας δώσω λοιπόν μερικές οδηγίες για το πότε πρέπει ο παιδίατρος να βλέπει το παιδί σας και τι περιλαμβάνει η κάθε εξέταση.
1. Περίπου 3 μέρες μετά την έξοδο από το μαιευτήριο θα πρέπει να… συστηθούν το μωρό με τον παιδίατρό του. Συνήθως αυτό γίνεται στο σπίτι σας, ειδικά αν εσείς δεν είστε και πολύ διαθέσιμη να πάτε στο ιατρείου του λόγω κούρασης ή καιρικών συνθηκών. Πάντως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνετε την επίσκεψη στο ιατρείο του. Συνήθως οι παιδίατροι κλείνουν ραντεβού για τα νεογέννητα το πρωί ή νωρίς το απόγευμα ώστε να μην έρθει το μωρό σε επαφή με άλλα παιδάκια που μπορεί να είναι άρρωστα.
2. Στην πρώτη επίσκεψη ο παιδίατρος θα κάνει ένα γενικό κλινικό check up του μωρού που περιλαμβάνει: ακρόαση πνευμόνων και καρδιάς, νευρολογικά αντανακλαστικά, αυτιά, κοιλιά, αρθρώσεις, πρόσθια και οπίσθια πηγή κεφαλιού, γεννητικά όργανα, ζύγισμα, μέτρημα κ.α
Επίσης αν έρθει στο σπίτι θα ελέγξει το δωμάτιο του παιδιού, δηλαδή: θέρμανση, κούνια, ηλιοφάνεια, διακόσμηση και θα κάνει παρατηρήσεις και θα δώσει συμβουλές.
Επίσης θα σας συμβουλέψει για τον τρόπο πλυσίματος του μωρού, περιποίηση ομφαλού, ματιών, νυχιών, αυτιών, γεννητικών οργάνων και φυσικά διατροφής είτε θηλάζετε είτε δίνετε γάλα σκόνη.
3. Γύρω στη 15η μέρα της ζωής του το μωρό επανεξετάζεται και ειδικότερα για τον έλεγχο του βάρους του, ώστε να διαπιστωθεί ότι τρέφεται και μεγαλώνει σωστά.
4. Μετά την 45η μέρα της ζωής του ξεκινάει το πρώτο εμβόλιο που είναι για τους ροταϊούς.
5. Από κει και πέρα και ειδικότερα μετά τις 60 μέρες της ζωής του, το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα του εθνικού εμβολιασμού που υπάρχει στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού.
6. Μέχρι τους πρώτους 12 μήνες χρειάζεται μία επίσκεψη κάθε μήνα όπου περιλαμβάνεται κλινική εξέταση, ζύγισμα, μέτρημα, εμβολιασμός, πρόγραμμα διατροφής (γάλα, φρούτα, κρέμα, κρεατοχορτόσουπα κλπ).
7. Από τα πρώτα του γενέθλια μέχρι 3 χρόνων καλό είναι ο παιδίατρος να εξετάζει το παιδί κάθε 3 μήνες εκτός αν λόγοι υγείας το καθιστούν απαραίτητο και πιο νωρίς.
8. Ειδικότερα αν υπάρχει στην οικογένεια κάποιο κληρονομικό ιστορικό θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή και ίσως χρειαστεί αιματολογικό και ουρολογικό έλεγχο.
9. Στα 3 χρόνια του αρχίζει η παιδο-ορθοδοντική εξέταση ειδικότερα για φθορίωση.
10. Στην προσχολική ηλικία και μετά κάθε χρόνο χρειάζεται έλεγχος για μάτια, αυτιά, ορθοπεδικά προβλήματα (σκολίωση κλπ), ακρόαση καρδιάς λόγω γυμναστικής κλπ.

© 2024 tlife.gr