Το πρώτο κουδούνι χτύπησε στις 11 Σεπτεμβρίου. Ναι, το σχολείο ξεκίνησε. Το παιδάκι σου άρχισε να ξυπνά πιο νωρίς, να ετοιμάζει μόνο του την τσάντα του, να διαβάζει, να παρακολουθεί τα μαθήματα. Και μπορεί το σχολείο να συνεχίζει κανονικά, οι επιδόσεις του, όμως, δεν είναι αυτές που περίμενες. Μήπως, τα πρώτα τεστάκια έφεραν βαθμούς κάτω από τη βάση; Και, μήπως απογοητεύτηκες και εσύ, αλλά και το παιδί σου, που καταβάλλει σκληρή προσπάθεια;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρχικά, σου έχω δύο πολύ σημαντικές συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις σε κάθε πρόβλημα που δημιουργείται με το παιδί σου:
- Μη διαχειριστείς το πρόβλημα με πίεση. Ξέρω ότι όλη η κατάσταση σε αγχώνει, όμως, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να μεταδόσεις την όλη πίεση που σε έχει κυριεύσει στο παιδί σου. Γιατί, πολύ απλά το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο από αυτό που επιδιώκεις. Από τη μία, θα αγχωθεί και θα νευριάσει. Από την άλλη, θα αρχίσει να σου λέει μερικά μικρά ψέματα, όπως να σου κρύβει τους βαθμούς του ή να υπογράφει μόνο του τα σημειώματα που προορίζονται για τους γονείς.
- Μη ρίξεις την ευθύνη στους δασκάλους. Με το να κατηγορείς τους άλλους και να απαλλάσσεις το παιδί σου, θα το οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το ίδιο είναι πάντα αθώο, καθώς και το ότι δεν πρέπει να προσπαθεί για να γίνει καλύτερο.
Τι,μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για να δεις τους βαθμούς του να είναι (ξανά) στα ύψη;
– Βοήθησε το στο διάβασμα. Όσο απλό και αν ακούγεται, στην πραγματικότητα, όμως, χρειάζεται να ισορροπήσεις σε ένα τεντωμένο σκοινί. Στη μία άκρη, βρίσκεται το ότι δεν πρέπει να κάνεις εσύ τις ασκήσεις του. Από την άλλη, μη ξεχνάς να παραμένεις ήρεμη, όταν σου ζητάει βοήθεια.
– Γέμισε το σπίτι με βιβλία. Ρώτησε το τι θα του άρεσε να διαβάζει. Νουβέλες, κλασσικά μυθιστορήματα, αστυνομικά. Στο βιβλιοπωλείο, θα βρεις πληθώρα επιλογών και σίγουρα κάτι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του.
– Καθιέρωσε μία ώρα κάθε εβδομάδα που θα του λες τη δική σου ιστορία. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, διαβάζεις ένα παραμύθι ή διηγείσαι αναλυτικά ένα περιστατικό από την καθημερινότητα σου, θα δείξει ενδιαφέρον, για να διαβάσει μετά μόνο του.
– Διάβασε και εσύ. Δε θέλω να ξεχνάς ότι στα μάτια σου το παιδί βλέπει το πρότυπο του. Οπότε, μην παραλείπεις μέσα στην ημέρα να διαβάζεις (ή έστω να κρατάς) ένα βιβλίο.
– Ρώτησε το δάσκαλο του. Συζήτησε μαζί του, προκειμένου να μάθεις που υστερεί και πως μπορεί να βελτιωθεί η απόδοση του στο σχολείο.
– Δείτε μαζί ταινίες που το σενάριο τους βασίζεται σε βιβλία. Αν του αρέσει η υπόθεση, το παιδί θα αναζητήσει μόνο του το συγκεκριμένο βιβλίο. Θα το ψάξει, θα το διαβάσει και θα γνωρίσει καλύτερα τον πλούτο που προσφέρουν γενικά τα βιβλία. Ξεκίνα, λοιπόν, μαραθώνιο Harry Potter και Hunger Games. Το τριήμερο είναι μία καλή ευκαιρία.
– Πηγαίνετε μαζί σε παιδικές βιβλιοθήκες. Στην Αθήνα, θα βρεις πολλές βιβλιοθήκες που συνδυάζουν ανάγνωση και παιχνίδι. Ιδανική πρόταση για τη βόλτα του Σαββάτου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ