Σε ποια ηλικία γίνεται η σωστή διάγνωση του παιδικού διαβήτη; Ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντάει στις δικές σας ερωτήσεις

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Διατροφικές αλλεργίες και παιδιά. Πώς τις αναγνωρίζουμε και στην συνέχεια πώς τις αντιμετωπίζουμε σωστά;
 
Οι διατροφικές αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν πολύ νωρίς μετά την γέννηση. Για παράδειγμα το μωρό μπορεί να είναι αλλεργικό στο γάλα της αγελάδας ή σε κάτι που τρώει η μητέρα που θηλάζει, διότι όλα περνούν απο το μητρικό γάλα στο βρέφος. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί εμφανίζει κοκκινίλες στο δέρμα, έκζεμα, αίμα στα κόπρανα, κολικούς, ακόμα και όχι καλή πρόσληψη βάρους.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες η τροφική αλλεργία έχει σχέση με την ηλικία του παιδιού και τον βαθμό αλλεργίας του οργανισμού του. Συνήθως η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι ίδια με την βρεφική, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να κάνει και δύσπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοη. Στην οξεία φάση η αντιμετώπιση είναι με αντί ισταμινικα και κορτιζόνη. Ύστερα ακολουθεί αρχαιολογικός έλεγχος προκειμένου να εντοπιστούν τα αλλεργιογόνα ώστε να αποφεύγονται ή να αποκλειστούν απο την διατροφή του παιδιού.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Σε ποια ηλικία γίνεται η διάγνωση του παιδικού διαβήτη;


Ο παιδικός διαβήτης δηλαδή ο τύπου Α μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και πολυ νωρίς, δηλαδή και όταν ένα παιδί είναι κατω του ενός έτους. Καμία φορά υπάρχει καθυστέρηση στην διάγνωση αν τα συμπτώματα δεν είναι θορυβώδη ώστε να θέσουν την υποψία του διαβήτη. Η μεγάλη πρόσληψη βάρους ή αντίθετα η απότομη απώλεια βάρους, η έντονη όρεξη για φαγητό ή νερό είναι απο τα συμπτώματα που θα πρέπει να υποψιάζονται οι γονείς και ο παιδίατρος ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Η μόδα των καλλυντικών σε παιδιά προεφηβείας. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;


Στο σύγχρονο τρόπο ζωής των παίδων και εφήβων έχει μπει και η χρήση καλλυντικών. Συνήθως εάν είναι προσεγμένα προϊόντα απο εγκεκριμένες και ασφαλείς μάρκες, δεν υπάρχει πρόβλημα από την χρήση τους. μερικές φορές όμως μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες ή και αλλεργικό σοκ. Γι’αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και να καθαρίζεται καλά το δέρμα μετά την χρήση τους.

Επηρεάζεται η όραση του παιδιού μου όταν παίζει με το tablet σε καθημερινή βάση;

Πολλές μελέτες τώρα τελευταία δείχνουν ότι η παρατεταμένη χρήση οθονών απο κοντινή απόσταση μπορούν να επηρεάσουν την όραση των παίδων. Επειδή το μάτι του ανθρώπου είναι κατασκευασμένο να βλέπει μακρυά, φαίνεται ότι ο εξαναγκασμός της κοντινής όρασης μπορεί να προκαλέσει μυωπία ή και άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Κεντρική φωτογραφία: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164