Σωστή ανατροφή σημαίνει και σωστή διατροφή! Στήριξε το παιδί σου και την καλή υγεία του!

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι τα θεμέλια της δια βίου καλής υγείας και ευεξίας, και της αυξημένης ικανότητας μάθησης και μεγαλύτερων επιδόσεων, καθιερώνονται στην παιδική ηλικία, μέσω της ανατροφής, της εκπαιδευτικής στήριξης και της επαρκούς υγιεινής διατροφής. Γι’ αυτό και η Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Χριστίνα Κωστάρα εξηγεί τους κανόνες της καλής και ισορροπημένη διατροφής των παιδιών:

Η πρώιμη παιδική ηλικία θεωρείται το πιο κρίσιμο στάδιο (critical period) της αύξησης και της ανάπτυξης με σημαντικές αλλαγές στις σωματικές, γλωσσικές, γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες. Η ηλικία μέχρι τα πέντε έτη αποτελεί περίοδο ταχείας σωματικής αύξησης και ανάπτυξης, ανάπτυξης και διαμόρφωσης του εγκεφάλου (νευροανάπτυξη), ανάπτυξης του ανοσοποιητικού και πολλών σημαντικών συστημάτων του οργανισμού. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τον εγκέφαλο, ο οποίος αλλάζει και διαμορφώνεται διαρκώς από την εμβρυική περίοδο έως το βαθύ γήρας, η χρονική περίοδος από την σύλληψη μέχρι την ηλικία των δύο-τριών ετών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και αποτελεί “παράθυρο ευκαιρίας” (critical window) για την ανάπτυξη του και την αρχιτεκτονική του!

Η πρώιμη παιδική ηλικία αποτελεί λοιπόν ένα κρίσιμο στάδιο κατά το οποίο τίθενται οι βάσεις για την μελλοντική σωματική και συναισθηματική υγεία και ευεξία του παιδιού αλλά και των γνωστικών ικανοτήτων.

Εξασφαλίστε ένα καλό ξεκίνημα στην ζωή του παιδιού σας.
Το παιδί σας είναι το μεγαλύτερο δώρο που αποκτήσατε ποτέ, και ως ειδικός διατροφής, αλλά κυρίως ως γονέας, γνωρίζω πολύ καλά ότι θέλετε μόνο το καλύτερο! Στηρίξτε και προωθήστε την υγιεινή ανάπτυξη του παιδιού σας.

Όσον αφορά στην διατροφή, οι υγιεινές επιλογές τροφών και μια επαρκής καλής ποιότητας διατροφή στο σύνολο κατά την διάρκεια της περιόδου ταχείας ανάπτυξης, ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των τριών ετών, είναι θεμελιώδους σημασία για την συνολική ανάπτυξη και υγεία στο μέγιστο δυναμικό όλων των συστημάτων του παιδιού σας συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την προστασία του και την κατάκτηση ενός ευρύ φάσματος δεξιοτήτων (πχ. κοινωνικών-συναισθηματικών), ικανοτήτων μάθησης και άλλων γνωστικών ικανοτήτων.

Γνωρίζετε ότι μέχρι την ηλικία των έξι ετών μπορείτε να επηρεάσετε τις γευστικές επιλογές του παιδιού σας και να εδραιώσετε καλές γευστικές προτιμήσεις;

Η καλή διατροφή για το μωρό και το μικρό παιδί σας…
Τους πρώτους μήνες της ζωής του το παιδί θρέφεται με γάλα. Το δικό σας γάλα είναι το καλύτερο γάλα για το μωρό σας. Ωστόσο μερικές μητέρες δεν μπορούν ή επιλέγουν να μην θηλάσουν. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η επιλογή του κατάλληλου βρεφικού γάλακτος.

Θυμηθείτε: Ενώ όλα τα παρασκευάσματα για βρέφη (βρεφικά γάλατα) στην Ευρώπη ανταποκρίνονται σε αυστηρές διατροφικές προδιαγραφές, δεν είναι όλα τα ίδια όσον αφορά την σύσταση και την λειτουργικότητα. Αναζητήστε επαρκή πληροφόρηση από του κατάλληλους ειδικούς υγείας

Οι καλές συμπληρωματικές τροφές οι οποίες εισάγονται στην πλέον κατάλληλη ηλικία συνιστούν τον δεύτερο βασικό παράγοντα μετά το γάλα, για την βέλτιστη διατροφή στα αρχικά στάδια της ζωής του παιδιού σας! Είναι σημαντικό λοιπόν, να κάνουμε συνειδητές και ορθές επιλογές έτσι ώστε να καλύψουμε τις θρεπτικές ανάγκες του παιδιού μας, να προάγουμε την υγεία του, να αναπτύξουμε την αποδοχή των διαφορετικών γεύσεων και υφών καθώς επίσης και να θέσουμε τις βάσεις για την διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών (ΠΟΥ).

Εξασφαλίστε ασφάλεια και καλή ποιότητα! Επικεντρωθείτε σε τροφές οι οποίες είναι υγιεινές (όσο πιο φυσικές γίνεται), ασφαλείς, υψηλής διατροφικής αξίας (πλούσιες σε ενέργεια, πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φολικό οξύ) με επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία, εύκολες στην πέψη, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τις οποίες το παιδί σας θα απολαύσει και θα καταναλώσει!

Η εξασφάλιση υψηλής ασφάλειας είναι ιδιαίτερης σημασίας για το παιδί σας λόγω του ότι τα μικρά μας αποτελούν ευάλωτες ομάδες. Ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA 2017) πάνω από το 97% των τροφίμων που καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντός νόμιμων ορίων, η έκθεση ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων συνιστά σοβαρή απειλή για το ανώριμο σύστημα των βρεφών και μικρών παιδιών και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Η νομοθεσία τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά την βιολογική γεωργία και βιολογική ζωική παραγωγή, διασφαλίζει υψηλά επίπεδα ασφάλειας τροφίμων.

Ως ειδικός διατροφής, αλλά κυρίως ως μητέρα, σας συνιστώ την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων βρεφικής και παιδικής διατροφής της ΗiPP για εξασφάλιση υψηλής ασφάλειας και ποιότητας.

Η βρεφική και παιδική διατροφή είναι μια “τέχνη” που διδάσκεται με μια δόση επιστήμης, υπομονή και δημιουργική διαχείριση!

Η καλή τροφή… και η καλή διατροφή μπορεί να αλλάξει τα πάντα!


Ενδεικτική βιβλιογραφία:
• Nyaradi A, Li J et a. (2013). The role of nutrition in children’s neurocognitive development, from pregnancy through childhood. Frontiers in Human Neuroscience 7 (97).
• Αντωνιάδου-Κουμάτου Ι, Παναγιωτόπουλος Τ, Αττιλάκος Α, Πρασούλη Α, επιμέλεια. Παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αθήνα: Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (2015)

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164