Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα Γιατρέ! Θα ήθελα να ρωτήσω πώς “κόβεται” η βραδινή πάνα. Έχω ένα κοριτσάκι 3 ετών και, ενώ έχει απαλλαγεί από την πάνα κατά τη διάρκεια της ημέρας εδώ και 5 μήνες,το βράδυ της φοράω ακόμα πάνα βρακάκι,η οποία τις περισσότερες φορές είναι βρεγμένη. Μήπως πρέπει να την αφήσω με εσώρουχο και τη νύχτα, μέχρι να δυσανασχετήσει η ίδια με το να βρέχεται; Στο μεσημεριανό ύπνο φοράει εσώρουχο και μέσα σε αυτούς τους 5 μήνες,είχε περίπου 5 ατυχήματα. Ευχαριστώ για τη συμβουλή σας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η μέθοδος είναι: Από το απόγευμα και μετά να μην πίνει πολλά υγρά και το τελευταίο γάλα να το πίνει πολύ πριν να κοιμηθεί. Αφού κοιμηθεί θα πρέπει να την ξυπνάς σε 2 ώρες καθε βράδυ και κανονικά και συνειδητά, να πηγαίνει στην τουαλέτα για να κάνει τα τσίσα της. Αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους. Από κει και πέρα, κάνε ακόμη λίγο υπομονή, καθώς φαίνεται ότι οι σφιγκτήρες της δεν έχουν ωριμάσει τόσο, ώστε να ελέγχει τα τσίσα της όλο το εικοσιτετράωρο. Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό, όταν έρθει η ώρα της.
⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κ. Μαζάνη, Ο γιος μου είναι 21 μηνών και, ενώ έτρωγε από μωρό ένα γεμάτο πιάτο φρουτόκρεμα τώρα με τα χίλια ζόρια να φάει πέντε κουταλιές σε 40 λεπτά. Έχω δοκιμάσει διάφορους συνδυασμούς φρούτων, όπως και συνδυασμούς με φαρίν λακτέ, κανέλα όπως και να τον αφήσω να πεινάσει λίγο παραπάνω και τίποτα. Του τα έδωσα και στην κανονική τους μορφή κομμένα κομματάκια και πάλι τίποτα. Η ανησυχία μου έγκειται στο πως να του δίνω φρούτα καθώς δεν θέλω να αφαιρεθούν από την διατροφή του έστω και αν είναι για κάποιο διάστημα μόνο (καθώς μου έχουν πει ότι ίσως περνάει κάποια φάση). Να σας επισημάνω ότι επίσης έχει σταματήσει να τρώει τροφές που έτρωγε παλαιότερα (π.χ. φασολάκια, φακές, σπανακόρυζο). Πλέον, για την διατροφή του επιλέγουμε τροφές που τρώει πράγμα που συνεπάγεται την μείωση της ποικιλίας. Πράγμα το οποίο επίσης με ανησυχεί, καθώς θεωρώ ότι θα πρέπει να τρώει από όλα. Παρακαλώ πολύ για τις συμβουλές σας. Ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, κατά αρχάς να σταματήσεις το άγχος που σε διακατέχει, καθώς αυτό φαίνεται ότι το αντιλαμβάνεται το μωρό σου και μπορεί να το χειρίζεται δεόντως. Πιθανόν, κάποια στιγμή να πέρασε μια φάση, όπως λες, άλλα η επιμονή σου δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο. Το καλύτερο θα ήταν ότι: Αφού έχεις ένα παιδί, το οποίο δεν είναι ανόρεχτο, αλλά απλώς κάνει επιλογή των τροφών που του αρέσουν, να εκμεταλλευτείς την πείνα του και να μην του φτιάχνεις αυτά που του αρέσουν, αλλά αυτά που νομίζεις εσύ ότι πρέπει να φάει. Εν Προκειμένω, δεν θα τον πιέζεις να τα φάει, αλλά θα βρίσκονται κοντά του, ώστε, αφού το νικήσει η πείνα, θα αναγκαστεί να τα φάει. Μην τρομάξεις, αν περάσουν αρκετές ώρες και δεν βάλει τίποτα στο στόμα του. Μην του δείχνεις την αγωνία σου. Θα λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και θα αποφασίσει ότι πρέπει να φάει.
⇒ Ερώτηση:
Έχω ένα πρόβλημα με την κόρη μου, που είναι 6,5 ετών και πάει πρώτη Δημοτικού. Μέσα σε ένα μήνα μου έχουν πάρει από το σχολείο της να πάω να την πάρω, γιατί κατά τη διάρκεια του μαθήματος πονάει η κοιλιά της. Αυτό συμβαίνει μόνο στο σχολείο. Όταν πάμε σπίτι της περνάει ο πόνος και λειτουργεί φυσιολογικά. Παίζει, χοροπηδάει, τρώει. Σήμερα, για να είμαι σίγουρη, της έκανα υπέρηχο άνω κάτω κοιλιάς. Δεν έδειξε τίποτα. Της έχω μιλήσει επανειλημμένα μήπως έχει κάποιο πρόβλημα με το σχολείο ή με τους συμμαθητές της και το αρνήθηκε. Μίλησα και με την δασκάλα του ολοήμερου και μου είπε ότι συμμετέχει πάρα πολύ, συνεργάζεται και ότι δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Τι να κάνω;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όπως τα περιγράφεις, αφήνεις να εννοηθεί ότι το πρόβλημα είναι ψυχολογικό. Πραγματικά, πολλά κοιλιακά άλγη είναι ψυχολογικής αιτιολογίας. Έστω και αν δεν σου λέει το παιδί τι την ανησυχεί, εσύ θα πρέπει να εκμαιεύσεις το πρόβλημα της. Μπορεί να μην είναι σε θέση να στο περιγράψει. Μπορεί να είναι κάτι απο το σπίτι σας(μπαμπάς, άλλο αδελφάκι κλπ). Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν πολλές φορές το θάρρος της γνώμης τους. Εν πάει περίπτωση, αφού οι ιατρικές εξετάσεις έχουν αποκλείσει κάτι παθολογικό, είναι καιρός να συμβουλευτείς και κάποιον ειδικό ψυχολόγο.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 ετών και αρνείται πεισματικά να φάει μεσημεριανό φαγητό. Δεν δοκιμάζει τίποτα καινούργιο. Τα μόνο που τρώει εκτός φρούτων και κάποιων σνακ, είναι μακαρόνια με κιμά ή χωρίς, πατάτες τηγανιτές και ψωμί σκέτο! Αναγκάζομαι να της φτιάχνω βρεφική σούπα(λιωμένη και ανάλατη), ώστε να πάρει από εκεί κάποια θρεπτικά συστατικά, αλλά και αυτά βλέπω τα έχει βαρεθεί. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω; Υπάρχει κάποιος που μπορώ να συμβουλευτώ; Έχω δοκιμάσει να την αφήσω νηστική αλλά είναι πολύ πεισματάρα! Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, να μην την αφήνεις νηστική! Να της φτιάχνεις το φαγητό που νομίζεις και να το αφήνεις σε προσιτό μέρος, να μην ασχοληθείς καθόλου αν θα φάει, να μην της δώσεις ούτε γάλα και κάποια στιγμή, αφού κατά τα άλλα, είναι υγιής, θα την νικήσει η πείνα και θα αρχίσει να τρώει. Αφού δεν έχει ανορεξία, τότε θα λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και θα ξεκινήσει να τρώει. Κυρίως, μην δείχνεις το άγχος σου και κάνε πως δεν σε ενδιαφέρει αν θα φάει ή όχι.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Η μικρή μου είναι 2,5 χρόνων και δε μιλάει ακόμη. Λέει πολλές λέξεις φράσεις, αλλά όχι καθαρά και δεν εξελίσσει το λόγο ολοκληρωτικά. Οι άλλοι δε τη καταλαβαίνουν κ από τους 18 μήνες κάνει ακαταλαβίστικη ομιλία μέχρι και σήμερα κάποιες φορές. Επίσης, ο τόνος της φωνής της είναι δυνατός. Τι συμβαίνει;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν ξέρω σε ποιο μέρος ζείτε, αλλά θα πρέπει να κάνει έναν ακουολογικό έλεγχο, ώστε πρώτα – πρώτα να διαπιστωθεί αν ακούει καλά και απο τα δυο αυτιά. Παιδί που δεν ακούει 100% δεν μπορεί και να μιλήσει. Δεύτερον, να ξεκινήσει παιδικο σταθμό, διότι εκεί στην προσπάθεια να επικοινωνήσει με συνομήλικα παιδιά θα παρασυρθεί και σε 3 μήνες θα διαπιστώσετε μεγάλη πρόοδο στην ομιλία.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ