Όλα τα παιδάκια αγαπούν τα γλυκάκια. Ειδικά, όταν τα φτιάχνουν με τα χεράκια τους και με σένα δίπλα τους. Επειδή, όμως, η καθημερινή τους διατροφή δεν πρέπει να αποτελείται μόνο από σοκολάτα, κεκάκια και μπισκότα, χρειάζεται να υπάρχει μέτρο και μερικά φρουτάκια μέσα στο γλυκό τους. Τι θα έλεγες, λοιπόν, τώρα που και το παιδί σου έχει λίγο περισσότερο χρόνο, να φορέσετε τις ποδιές και τα γαντάκια σας, να μπείτε στην κουζίνα και να ετοιμάσετε μαζί μερικά πεντανόστιμα γλυκά που ανάμεσα στα βασικά συστατικά τους “κρύβουν”… φρούτα; Σου έχουμε τις συνταγές που χρειάζεσαι!
Μηλόπιτα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 1/4 του φλιτζανιού λευκή ζάχαρη
- 4 αβγά
- 1 κουτ. της σούπας κανέλα
- 1 κουτ. του γλυκού baking powder
- 1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- 3 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 2 κουτ. της σούπας βούτυρο
- 250 γρ. μαργαρίνη
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Αρχικά προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C και καθαρίζεις τα μήλα, κόβοντας τα σε ροδέλες.
- Τα ραντίζεις με λίγο χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν.
- Σε ένα τηγάνι, λιώνεις για πολύ λίγο το βούτυρο.
- Απλώνεις το βούτυρο στον πάτο του ταψιού. Από πάνω, προσθέτεις τα μήλα, για να γεμίσει το ταψί.
- Πασπαλίζεις με κανέλα και ζάχαρη.
- Ψήνεις στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά.
- Παράλληλα, κοσκινίζεις το αλεύρι και προσθέτεις το baking powder.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς τη μαργαρίνη, με τη ζάχαρη και τους κρόκους των αβγών.
- Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάς τα ασπράδια των αβγών, για να δημιουργηθεί μαρέγκα και την προσθέτεις στο μείγμα του παραπάνω μπολ.
- Ξύνεις λίγο λεμόνι.
- Ανακατεύεις πολύ καλά, προσθέτοντας σιγά – σιγά το αλεύρι.
- Περιχύνεις το μείγμα πάνω από τα μήλα στο ταψί.
- Ψήνεις στο φούρνο για περίπου 1 ώρα.
- Αφού κρυώσει λίγο, αναποδογυρίζεις το ταψί, ώστε να σερβίρεις με τα μήλα προς τα πάνω.
Πορτοκαλόπιτα
Υλικά:
- 1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κουτ. του γλυκού baking powder
- 1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
- 3/4 φλιτζάνι γάλα, με λίγα λιπαρά
- 1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού
- 3 κουτ. της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 3 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Τρίμμα από φρέσκο πορτοκάλι
- 2 μεγάλα αβγά
- 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρέματος
- 1/4 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουτ. του γλυκού στέβια
- Σπρέι μαγειρέματος
- (για το σιρόπι): 700 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- Φλούδα ενός πορτοκαλιού, κομμένη
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις με ένα σύρμα το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα.
- Κάνε μια τρύπα στο κέντρο του μείγματος και άφησέ το στην άκρη.
- Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύεις με ένα σύρμα τη στέβια, το γάλα, το χυμό λεμονιού, τα καρύδια, το λάδι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά.
- Προσθέτεις αυτό το μείγμα μέσα στο μπολ με το αλεύρι, στο εσωτερικό της τρύπας που έχεις δημιουργήσει.
- Ανακατεύεις προσεκτικά τα δύο μείγματα χωρίς να σβολιάσει το αλεύρι.
- Ψεκάζεις ένα ταψί ή μία φόρμα κέικ και περιχύνεις το μείγμα.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
- Παράλληλα, ετοιμάζεις το σιρόπι. Βράζεις τα υλικά σου σε μία κατσαρόλα και ανακατεύεις με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτεις το χυμό ενός πορτοκαλιού, ανακατεύεις και τοποθετείς στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
- Αφαιρείς την πίτα από το φούρνο, περιχύνεις το σιρόπι και την αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κέικ Καρότο
Υλικά:
- 3 αβγά
- 3/4 φλιτζάνι βουτυρόγαλα
- 3/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
- 2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κουτ. του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουτ. της σούπας αλάτι
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα
- 1 φλιτζάνι ξηροί καρποί
- 1 φλιτζάνι σταφίδες
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και τη σόδα μαγειρέματος.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις τα αυγά, το βουτυρόγαλα, το λάδι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύεις.
- Προσθέτεις το μείγμα του παραπάνω μπολ και ανακατεύεις προσεκτικά.
- Σε ένα μικρό μπολάκι, ανακατεύεις τα καρότα, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς.
- Ανακατεύεις και τα τρία μείγματα μαζί και με μία ξύλινη κουτάλα, χτυπάς απαλά.
- Περιχύνεις το μείγμα σε μία φόρμα για κέικ.
- Ψήνεις για μία ώρα στον προθερμασμένο φούρνο.
- Μόλις ψηθεί, το αφαιρείς από το φούρνο και το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κέικ σοκολάτας με αχλάδι
Υλικά:
- 1 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 του φλιτζανιού κακάο
- 2 κουτ. της σούπας baking powder
- 1/2 κουτ. της σούπας σόδα μαγειρέματος
- 1/2 κουτ. της σούπας κάρδαμο
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 3/4 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ. του γλυκού βανίλια
- 1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/4 του φλιτζανιού γάλα
- 120 γρ. μαύρη σοκολάτα
- 3 μεγάλα αχλάδια, πολύ καλά καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Αλευρώνεις απαλά μία στρογγυλή φόρμα για κέικ.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη σόδα μαγειρέματος και τον κάρδαμο.
- Σε ένα άλλο μπολ, λιώνεις αρχικά το βούτυρο με μία σπάτουλα, προσθέτεις τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάς με ένα μίξερ χειρός. Προσθέτεις το αβγό και χτυπάς, μέχρι να “δέσει” το μείγμα σου. Έπειτα, προσθέτεις τη σοκολάτα και τα δύο από τα τρία αχλάδια, κομμένα. Χτυπάς σε μέτρια ένταση.
- Περιχύνεις το μείγμα σου στη φόρμα και τοποθετείς σε δύο σημεία το ένα αχλάδι που δεν έχει λιώσει.
- Ψήνεις για μία ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
- Αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, κόβεις και απολαμβάνεις!
Κέικ μπανάνα
Υλικά:
- 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αβγά
- 1 κουτ. της σούπας σόδα μαγειρέματος
- 2/3 φλιτζάνια βουτυρόγαλα
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο
- 1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
- 3/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 4 μπανάνες, ξεφλουδισμένες και λιωμένες
- 1/2 φλιτζάνια τριμμένα αμύγδαλα
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και αλευρώνεις μία φόρμα για κέικ.
- Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύεις το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις το βούτυρο, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα. Προσθέτεις και χτυπάς τα αβγά ένα τη φορά. Ρίχνεις τις μπανάνες σε φέτες.
- Προσθέτεις το μείγμα στο μικρό μπολ και το βουτυρόγαλα.
- Πασπαλίζεις με το τριμμένο αμύγδαλο. Ανακατεύεις με μία σπάτουλα.
- Περιχύνεις το μείγμα στη φόρμα κέικ.
- Ψήνεις στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί, το τοποθετείς σε μία πετσέτα, για να “στεγνώσει”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ